Avocatul lui Tudorache: "Menajera e de fapt mătușa fostei soții! Diamantele, banii şi aşa mai departe sunt nişte bunuri pe care le poate avea oricine!"


Avocatul lui Tudorache: "Menajera e de fapt mătușa fostei soții! Diamantele, banii şi aşa mai departe sunt nişte bunuri pe care le poate avea oricine!"

Într-o declarație acordată vineri jurnalistei Loredana Diacu de la publicația Epoch Times, Mihai Drăgan, avocatul fostului primar PSD al Sectorului 1 Dan Tudorache, a spus că diamantele sunt niște bunuri pe care le poate avea orice român. De asemenea, avocatul a susţinut că locuinţa unde au fost găsiţi banii nu îi aparţine lui Tudorache, iar menajera pe numele căreia au fost deschise conturi bancare ar fi, de fapt, mătuşa fostei soţii a primarului. Tudorache a ajuns vineri dimineață, 27 noiembrie, la Tribunalul București. Fostul edil a cerut judecătorilor să-l scape de plata cauțiunii de 1 milion de euro, în dosarul în care este acuzat de complicitate la trafic de influență și spălare a banilor. Fostul primar al Sectorului 1, Dan Tudorache, a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor. Tudorache este acuzat de complicitate la trafic de influență și spălare de bani.

"Casa respectivă este proprietatea unei persoane fizice care nu a avut niciodată calitate de bugetar, respectiv Adina Tudorache. Haideţi să mai spunem o chestie, pentru că s-a speculat foarte mult: diamantele, banii şi aşa mai departe sunt nişte bunuri pe care le poate avea oricine. […] Trebuie să reţineţi faptul că Tudorache Daniel este despărţit şi divorţat de doamna despre care se face referire din anul 1993, adică în urmă cu 27 ani.

Menajera despre care se face referire nu este menajeră, ci este mătuşa dnei Tudorache. Asta prima chestiune. A doua chestiune. Între timp, dnul Tudorache a mai fost căsătorit de două ori. Nu ştiu dacă aveţi cunoştinţă de acest aspect, că domnii procurori comunică numai ce doresc dumnealor. Înţelegeţi? Până una alta, la câte achitări au luat pe dosare din acestea, constituite pe ridicări la ora 17 în ziua de vineri, eu cred că ar trebui să dăm mai multă eficienţă prezumţiei de vinovăţie", a zis avocatul. 

În ceea ce priveşte cauţiunea de un milion de euro impusă de procurorii DNA, Mihai Drăgan a afirmat că a solicitat un termen de o săptămână pentru plătirea acesteia, adăugând că, până în prezent, în România "n-au mai fost stabilite asemenea cauţiuni".

Acuzațiile DNA: "În perioada septembrie 2016 – mai 2017, persoana aflată în anturajul inculpatului Tudorache Daniel ar fi pretins de la un om de afaceri un comision de 10 % din valoarea contractului de servicii pe care societatea omului de afaceri îl avea cu o instituție aflată in subordinea Primăriei Sector 1. În schimbul banilor, persoana respectivă se angaja să intervină, în numele primarului, la funcționarii responsabili, astfel încât contractul să se desfășoare în bune condiții (plată la timp a facturilor și actualizarea tarifelor) .

În schimbul traficării influenței, persoana aflată în anturajul primarului ar fi primit suma totală de 105.000 lei în numerar, precum și suma de 8.640 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparținând traficantului de influență.

În activitățile descrise, persoana care și-a traficat influența ar fi fost sprijinită de primarul de la acea vreme Tudorache Daniel. Acesta i-ar fi întărit omului de afaceri convingerea că solicitantul comisionului ar fi trimisul său și că trebuie să țină legătura cu acesta pentru buna desfășurare a contractului. În acest mod, Tudorache Daniel ar fi confirmat caracterul real al influenței.  De altfel, există suspiciunea rezonabilă că primarul de la acea vreme Tudorache Daniel ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de persoana din anturajul său.

În perioada în care a ocupat funcții publice (2008-2018), inculpatul Tudorache Daniel ar fi beneficiat de sume de bani disproporționat de mari comparativ cu veniturile sale licite.

Pentru a ascunde originea sumelor de bani presupus a fi fost obținute în mod nelegal, acesta ar fi interpus două persoane ( soția și menajera), care au acționat ca proprietarii aparenți ai sumelor de bani cu scopul ca, prin cele două, sumele să fie introduse în circuitul civil.

Banii astfel introduși în circuitul civil ar fi fost utilizați pentru a achita excursii în străinătate, bijuterii, articole vestimentare de lux atât din țară, cât și din străinătate, autoturisme, imobile, școli private, acordarea de împrumuturi, constituirea de depozite.

Concret, în perioada de referință (2008-2018), în care Tudorache Daniel ar fi realizat venituri licite totale de 605.782 lei (reprezentând o medie de aproximativ o mie de euro pe lună), există suspiciunea că acesta ar fi săvârșit infracțiunea de spălare a banilor constând în:

– depunerea de sume de bani în numerar prin intermediul fostei soții și al menajerei, în conturi bancare deschise pe numele acestora – în total 2.990.000 lei și 235.000 euro;

– achiziționarea de bunuri imobile pe numele fostei soții în sumă totală de 305.000 euro și 470.000 lei, sume plătite de asemenea în numerar;

– acordarea unui împrumut unei persoane, tot în numerar, în cuantum de 920.000 de euro, prin intermediul fostei soții,;

– achiziționarea de bijuterii, inclusiv diamante, a căror valoare urmează a fi stabilită (au fost identificate facturi fiscale pentru o serie de bijuterii, printre care: un inel în valoare de 58.500 de euro, un set de bijuterii în valoare de 64.225 USD, un inel cu diamant în valoare de 80.000 euro și un diamant de 190.000 de euro (avans 35.000 de euro), un inel de 65.000 euro, un set cercei și lănțișor cu pandantiv în valoare de 11.200 de euro, etc.),

– achiziționarea de acțiuni la un club de fotbal, prin intermediul fostei soții,

– asocierea în participațiune cu o societate privată cu suma de 640.000 de euro, tot prin intermediul fostei soți,

toate acestea cu fonduri cu privire la care există suspiciunea că sunt provenite din infracțiuni".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.