Pensiile speciale. Violeta Alexandru: "Înţeleg mesajul pe care l-au dat colegii de la USRPLUS! Dar ceea ce a făcut PSD e de un populism ieșit din comun!"


Pensiile speciale. Violeta Alexandru: "Înţeleg mesajul pe care l-au dat colegii de la USRPLUS! Dar ceea ce a făcut PSD e de un populism ieșit din comun!"

Ministrul Muncii Violeta Alexandru a precizat luni seară la Realitatea PLUS că înțelege mesajul dat de USRPLUS atunci când parlamentarii USR au anunțat că demisionează pentru a nu beneficia de pensie specială. Pe de altă parte, Violeta Alexandru a subliniat că anunțul similar al pesediștilor conform căruia și-ar da la rândul lor demisia pentru a nu primi pensie specială este de un populism ieșit din comun. 

"Înţeleg mesajul pe care colegii l-au dat, colegii de la USR-PLUS, în mod evident este de un populism ieşit din comun ceea ce a făcut PSD-ul, însă cei care sunt de formaţie jurişti mi-au şi explicat: dacă voiau să renunţe la acest drept, o puteau face. Primirea se face la cerere, deci ca atare şi renunţarea se face pe baza expresiei persoanei în sensul de renunţare la acest beneficiu. De ce s-a întâmplat acum când, de fapt, ele, înţeleg, ar intra în vigoare, adică aceste solicitări de a renunţa, din 18 decembrie, m-a pus pe gânduri. Este campanie electorală şi încearcă partidele să maximizeze pe ultima sută de metri. În ceea ce ne priveşte, vă spun cinstit, ne vedem de treabă, avem destul de multe lucruri de gestionat, suntem totuşi partidul care şi-a asumat guvernarea (…) Probabil că nu avem aceeaşi dexteritate în a promova acţiuni de PR, dar, vă spun cinstit, aşa cum îmi cunosc colegii, preferă să se ţină de treabă mai degrabă decât să iasă în evidenţă cu cine ştie ce gesturi electorale (…) celelalte partide au mai mult timp liber şi probabil că au şi idei de campanie pe ultima sută de metri, doar-doar vor maximiza scorul", a zis președintele PNL București, conform g4media

De asemenea, Violeta Alexandru a făcut un apel către colegii din PNL pentru a promova în viitoarea formulă parlamentară un proiect privind eliminarea pensiilor speciale. Totodată, liderul liberal și-a exprimat speranța că judecătorii CCR nu vor  respinge din nou inițiativele care vizează impozitarea, respectiv eliminarea pensiilor speciale. 

"Fac apel la eforturile colegilor mei liberali de a promova în Parlament un proiect pentru eliminarea pensiilor speciale. Noi suntem pentru respectarea principiului contributivităţii. Este singurul principiu care ar trebui să stea la baza stabilirii unei decizii de pensionare. Cei care au lucrat în anumite domenii şi care justifică prin aceste pensii speciale faptul că au avut anumite incompatibilităţi şi că de-a lungul carierei nu au putut să desfăşoare alte activităţi tocmai pentru că erau incompatibili, îmi place să cred că au ştiut că acea meserie vine cu anumite constrângeri şi că nu au folosit pârghiile date de lobby-ul din Parlament pentru a-şi crea pentru anumite categorii pensii speciale. Un singur principiu este corect în România: să primeşti o pensie în funcţie de cât ai contribuit. Altminteri, nu încurajăm oamenii să muncească. Dacă oamenii iau acest mesaj cum că trebuie să ai anumite relaţii în spaţiul politic ca să poţi să beneficiezi de anumite beneficii la pensii, este un semnal direct de descurajare a muncii. Funcţie de cât contribui, iar contractele trebuie înregistrate şi contribuţiile plătite, atât vei primi şi la pensie (…) Eu rămân cu speranţa că judecătorii Curţii văd ce se întâmplă în acest moment, văd care este reacţia societăţii, văd cum oamenii cer dreptate în ceea ce priveşte toate categoriile de pensionari şi probabil că vor lua decizia funcţie şi de textul legii, dar bineînţeles şi de ceea ce este corect în acest moment în România. De luptat vom lupta, nu zic nu, dar în mod evident respectăm deciziile Curţii şi nu vreau să transmit un mesaj să încurajez un haos sau o nerespectare a deciziilor Curţii Constituţionale, însă am speranţa ca toate mesajele, nu numai ale mele, ci şi ale colegilor şi ale tuturor celor care au vorbit pe acest subiect vor fi înţelese şi aşteptăm decizia Curţii cu cel mai mare interes", a conchis Violeta Alexandru. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.