Lovitură năucitoare pentru MAFIA din industria farma. Magnatul slovac care deține farmaciile Sensiblu în România a fost arestat. El este suspectat că ar fi comandat uciderea jurnalistului Jan Kuciack


Lovitură năucitoare pentru MAFIA din industria farma. Magnatul slovac care deține farmaciile Sensiblu în România a fost arestat. El este suspectat că ar fi comandat uciderea jurnalistului Jan Kuciack

Jaroslav Haščák, cofondatorul Penta Investments, a fost reţinut de poliţia slovacă şi acuzat de fapte de corupţie şi spălare de bani, în urma unor percheziții la sediului Penta.  

Zeci de poliţişti au luat marţi cu asalt sediul Penta Investment din Bratislava, potrivit raportărilor din media locală.  

Miliardarul, în vârstă de 51 de ani și care este posesorul unei averi de peste 1,1 miliarde de euro, potrivit Forbes, este suspectat, printre altele, că ar fi ordonat uciderea jurnalistului slovac Jan Kuciack. În România, grupul pe care îl controlează deține și farmaciile Sensiblu.  

Jaroslav Haščák este cofondatorul Penta Investments, care are investiții, mai ales în Europa de Est, în industria medicală, bancară, real estate și aeronautică. Penta, pe care Haščák o controlează împreună cu Mark Dospiva, are interese în Privatbanka, în lanțul de farmacii Dr. Max și operatorul de pariuri sportive Fortuna, scrie g4media.ro.

Compania plănuia să deschidă și în România peste 418 farmacii sub noul nume, în 93 de orașe din toată țara, după ce grupul din Cehia a cumpărat 43 de farmacii Belladonna.

Anul trecut, Penta a mai cumpărat și A&D Pharma, din care fac parte farmaciile Sensiblu (rețeaua despre care presa a speculat în trecut că i-ar fi aparținut Danei Năstase-soția fostului premier Adrian Năstase).

De asemenea, Penta Investments Group este acţionarul majoritar al Fortuna Entertainment Group, operator ceh de pariuri sportive şi jocuri de noroc care deține o cotă semnificativă din piața internă.

De aproape cinci ani, grupul Penta este investigat oficial la Bratislava, într-unul dintre cele mai mari scandaluri de corupţie, cunoscut sub numele de Gorilla, relatează mediafax.ro.

Scandalul a izbucnit în urma unor scurgeri de informaţii din arhiva serviciului secret slovac şi  a scos la iveală modul în care au fost orchestrate privatizări strategice.

Potrivit presei slovace, Haščák n-ar fi străin nici de moartea reporterului Jan Kuciack, specializat în investigarea cazurilor de corupţie.

În februarie 2018, jurnalistul de 27 de ani şi iubita sa au fost împuşcaţi în casa lor din afara capitalei, Bratislava.

Dubla crimă a stârnit proteste masive care au dus la demisia premierului Robert Fico, iar societatea slovacă aşteaptă încă rezolvarea acestui caz, în care apar mai mulţi suspecţi.

Potrivit unui document judiciar citat de media slovacă, omul de afaceri Jaroslav Haščák ar fi dispus uciderea lui Jan Kuciak, după ce a constatat că este imposibil să-l facă să tacă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.