Serviciul de Informații și Securitate a fost transferat din subordinea Maiei Sandu în cea a Parlamentului. Proteste masive la Chișinău. Deputații PAS și ai Platformei DA au blocat tribuna Parlamentului și au scandat „Rușine!”


Serviciul de Informații și Securitate a fost transferat din subordinea Maiei Sandu în cea a Parlamentului. Proteste masive la Chișinău. Deputații PAS și ai Platformei DA au blocat tribuna Parlamentului și au scandat „Rușine!”

UPDATE

Deputații PSRM și „Pentru Moldova” au votat pentru scoaterea Serviciului de Informații și Securitate din subordinea Președinției și revenirea instituției sub controlul Parlamentului, conform deschide.md

Platforma DA și PAS vor contesta la CC procedura de votare din Parlament.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Proiectele din domeniul bugetar și politica bugetar-fiscală, dar și cel ce vizează scoaterea Serviciul de Informații și Securitate (SIS) din subordinea președintelui rămân pe ordinea de zi a ședinței plenare a Parlamentului de la Chișinău, scrie Agora.md. 

Deputații PSRM și Pentru Moldova nu au susținut propunerea ca acestea să fie excluse. Decizia a fost luată în timp ce zeci de oameni protestează în fața Parlamentului.  

Scoaterea acestor proiecte controversate din ordinea de zi a fost propusă de președintele fracțiunii PAS, Igor Grosu și susținută de fracțiunile Platforma DA, PDM și de grupul parlamentar Pro Moldova. Voturile au fost însă insuficiente.

Fracțiunea Partidului Platforma DA a propus excluderea proiectelor ce vizează de statutul limbii ruse și anularea „legii anti-propagandă”, dar nici în acest caz nu s-au întrunit suficiente voturi. 

Nu a fost acceptată nici propunerea Platformei DA de a-l audia pe directorul SIS, în special la capitolul situației din zona de securitate. 

Întrucât propunerile Opoziției nu erau acceptate, PAS și Platforma DA au blocat tribuna Parlamentului și au scandat „Rușine!”. Socialista Zinaida Greceanîi, președintele Parlamentului, a anunțat o pauză de 30 de minute.



Președintele ales, Maia Sandu, a chemat oamenii în stradă, joi, în fața Parlamentului, pentru „a apăra votul de la alegerile prezidențiale din 15 noiembrie”. Mai exact, se arată indignată de decizia socialiștilor, care au înregistrat un proiect de lege privind revenirea Serviciului de Informații și Securitate în subordinea Parlamentului, acum acesta fiind în coordonarea Președinției.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO Maia Sandu cheamă oamenii la un protest MASIV, mâine, la Parlament! ”Gruparea Dodon-Șor vrea să ia SIS din subordinea președintelui”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.