BLATUL GEOPOLITIC germano-rus a funcționat. Nemțoaica Helga Schimd a fost aleasă secretar general OSCE. Susținut de SUA și Marea Britanie, Cristian Diaconescu a pierdut din cauza presiunilor Berlinului


BLATUL GEOPOLITIC germano-rus a funcționat. Nemțoaica Helga Schimd a fost aleasă secretar general OSCE. Susținut de SUA și Marea Britanie, Cristian Diaconescu a pierdut din cauza presiunilor Berlinului

Membrii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) l-au numit pe diplomatul german Helga Schmid ca nou secretar general, a declarat președintele în exercițiu al OSCE,  premierul albanez Edi Rama. Pentru această poziție a candidat și românul Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe și șef al Administrației Prezidențiale.

La consiliul ministerial al OSCE, Edi Rama a menționat că organizația are nevoie de „conducere superioară capabilă” pentru a fi eficientă. El a subliniat, de asemenea, importanța consolidării încrederii între membri și asigurarea faptului că OSCE nu devine „un alt spațiu în care conflictul permanent dintre ... UE și familia NATO și Rusia și nu numai că este doar transferat”.

CITEȘTE ȘI:  

EXCLUSIV Germania încearcă să blocheze candidatura lui Cristian Diaconescu la șefia OSCE. România nu renunță la candidatul său. Marea Britanie susține poziția Bucureștiului

„Sunt încântat că la acest consiliu suntem pregătiți să desemnăm noua conducere a OSCE: Helga Schmid ca secretar general; Matteo Mecacci [Italia] în calitate de director al Oficiului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului; Teresa Ribeiro [Portugalia] în calitate de reprezentant pentru libertatea presei și Kairat Abdrakhmanov [Kazahstan] în calitate de înalt comisar pentru minoritățile naționale ", a spus Rama.

Președintele în exercițiu și-a exprimat „toată încrederea în abilitățile lor” și a îndemnat statele membre să „le sprijine pe deplin în implementarea mandatelor lor vitale în următorii trei ani”.

Podul a scris recent, citând surse din mediul diplomatic de la București, că Germania a făcut presiuni mari asupra țărilor membre UE, dar și asupra asupra Albaniei, țară care deține președinția anuală a OSCE, pentru a-și atinge scopul. Albania este în plin proces de deschidere a negocierilor de aderare la UE și este extrem de atentă la dorințele Berlinului, extrem de influent în acest proces.

SUA și Marea Britanie, care au susținut candidatura lui Cristian Diaconescu, au apreciat că numirea unui politician din estul Europei ar da un semnal politic extrem de important Rusiei. SUA a vrut să evite instalarea unui secretar general OSCE din Germania, pe motiv că această țară este în relații mult prea apropiate cu Moscova. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.