PF Daniel, Patriarhul BOR, și-a sacrificat unul dintre apropiați pentru „vina” de a critica Guvernul Orban. Arhidiaconul Ionuţ Mavrichi a luat poziție față de restrângerea libertății religioase în pandemie


PF Daniel, Patriarhul BOR, și-a sacrificat unul dintre apropiați pentru „vina” de a critica Guvernul Orban.  Arhidiaconul Ionuţ Mavrichi a luat poziție față de restrângerea libertății religioase în pandemie

În Postul sărbătorii Nașterii Domnului, cu numai câteva zile înainte de Crăciun, unul dintre cei mai vizibili oameni ai Patriarhiei Române a fost „executat”, scrie știripesurse.ro. Este vorba despre arhidiaconul Ionuț Mavrichi, consilier al Patriarhului Daniel, și membru al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, care a fost demis.  

Coincidență sau nu, „execuția” lui Mavrichi vine la numai câteva zile de la o prezență a sa în mediul online, în care a vorbit despre libertatea religioasă în vreme de pandemie și a criticat măsurile pe care Guvernul României le-a luat împotriva credincioșilor.

La dezbatere au mai luat parte Viorel Iuga, președintele Uniunii Baptiste, Petre Guran, cercetător ştiinţific la Institutul de studii sud-est europene al Academiei Române, Francisc Doboș, reprezentantul Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti, și Cătălin Raiu, reprezentantul României în panelul de experți pe libertate religioasă al OSCE și președintele FoRB România, Asociație pentru Promovarea Libertății Religioase.  

Cu acest prilej, pr. Ionuț Mavrichi a vorbit despre modul în care Guvernul condus de Ludovic Orban  a luat decizii în „orb”, neinformat, încălcând legislația națională și internațională în materie de libertate religioasă, unul dintre drepturile fundamentale ale omului. 

De altfel, sentința dată recent de Curtea de Apel București dovedește că guvernul liberal a încălcat legile țării și drepturile omului atunci când a interzis pelerinajele. În plus, raportul OSCE cataloghează România între țările democratice cu cele mai grave atingeri aduse libertății religioase în vreme de pandemie, politicienii luând cele mai drastice măsuri, contrar normelor interne și internaționale. Mavrichi a arătat că Secretariatul de Stat pentru Culte, condus de Victor Opaschi, secretat de stat încă de pe vremea lui Victor Ponta, februarie 2013, nu a oferit guvernului expertiza necesară.

Pr. Arhid. Ionuț Mavrichi a refuzat, pentru moment, să comenteze pe marginea demiterii sale.

CITEȘTE ȘI:  

Cum a restrâns PUPILUL POLITIC al lui Ion Iliescu libertatea religioasă în timpul pandemiei. Victor Opaschi, șeful de la Culte, neagă acest lucru. O instanță de judecată îl pune la punct

Ionuț Mavrichi este unul dintre cei mai buni teologi din România, specialist în teologie, sociologie și comunicare. Alături de Vasile Bănescu, acesta a fost purtător de cuvânt al Patriarhiei Române timp de 5 ani, apărând poziția Bisericii în cadrul unor episoade foarte delicate cum ar fi impozitarea cultelor, referendumul pentru familie, cazul fostului episcop Corneliu de la Huși, vizita Papei Francisc în România.

Tată a 4 copii, Mavrichi este doctor în sociologie, are studii de teologie în Marea Britanie, este vorbitor 4 limbi străine, a fost purtătorul de cuvânt al delegației Bisericii Ortodoxe Române la Sinodul din Creta, eveniment istoric pentru lumea panortodoxă, reprezentantul Patriarhiei Române în Parlamentul României timp de 2 ani. 

Ionuț Mavrichi a fost citat inclusiv de presa internațională, pozițiile sale fiind preluate de Financial Times și New York Times. Este cadru didactic la Facultatea de Teologie din București, iar în mai 2020 a fost propus de un grup de parlamentari pentru a deveni membru al Consiliului Național al Combaterii Discriminării.

Pr. Arhid. Ionuţ Mavrichi a fost consilier patriarhal şi este cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.