Cum a restrâns PUPILUL POLITIC al lui Ion Iliescu libertatea religioasă în timpul pandemiei. Victor Opaschi, șeful de la Culte, neagă acest lucru. O instanță de judecată îl pune la punct


Cum a restrâns PUPILUL POLITIC al lui Ion Iliescu libertatea religioasă în timpul pandemiei. Victor Opaschi, șeful de la Culte, neagă acest lucru. O instanță de judecată îl pune la punct

Curtea de Apel București a anulat, pe 14 decembrie, restricțiile impuse de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) în cazul pelerinajelor religioase. Potrivit articolului 2 din Hotărârea nr.47/2020 a CNSU, „organizarea de sărbători religioase este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară activitatea, fără participarea persoanelor/pelerinilor din alte localități.

Concret, instanța a stabilit că autoritățile au încălcat libertatea religioasă, chiar dacă decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.

Sentința Curții de Apel București nu produce efecte, din cauză că interzicerea pelerinajelor a fost preluată într-o Hotărâre de Guvern (HG) în vigoare, ce nu a fost atacată în instanță.

Șeful Secretariatului de Stat pentru Culte (SSC), Victor Opaschi, singurul om de încredere al lui Ion Iliescu care rezistă și astăzi în Guvernul României, a negat că s-a incalcat libertatea religioasă, la doar două zile după sentința Curții de Apel București.

A făcut acest lucru într-un discurs ținut în cadrul unui eveniment organizat de Academia Română, „în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte”. Eveniment în cadrul căruia, culmea, a fost prezentantă o cercetare sociologică, din care reiese că, în proporție de 47%, românii consideră că în timpul pandemiei a fost încălcată libertatea religioasă. VIDEO AICI

În plus, tot împotriva deciziei Curții de Apel București, Victor Opaschi a precizat, nici mai mult, nici mai puțin, decât că „în spațiul public,  se manipulează ideea limitării libertății religioase - cu trimitere la slujbe, ritualuri, procesiuni ș.a.”

Mai mult decât atât, în toate reglementările adoptate pentru prevenirea răspândirii COVID-19, Guvernul României nu a inclus activitățile religioase în categoria adunărilor publice.  

Aceasta înseamnă că, în cazul activităților religioase, nu avem de-a face cu o „interzicere”, ci doar cu reguli de distanţare fizică. Numărul de participanți la activitățile religioase nu este limitat decât prin normele sanitare de distanțare fizică, în funcție de spațiul concret al activității respective.

Exces de zel

Contribuția lui Victor Opaschi la restrângerea libertății religioase a fost evidență. Podul vă prezintă o cronologie relevantă în acest sens:

Aprilie- mai 2020 – Victor Opaschi semnează restricțiile din timpul stării de urgență, printre care restricționarea Euharistiei. Acest lucru reiese dintr-o serie de documente disponibile în Monitorul Oficial, care însă au fost scoase de pe site-ul Secretariatului de Stat pentru Culte.

17 iunie 2020 – Deși nu are atribuții în acest sens, dar din dorința de a se face util Guvernului, șeful SSC aprobă noi reguli pentru accesul în lăcașurile de cult. DETALII AICI

2 noiembrie 2020 – Răspunzând unei interpelări parlamentare, Victor Opaschi a susținut că în perioada pandemiei „nicio măsură dispusă nu interzice practici, ritualuri sau slujbe religioase”. DETALII AICI

12 noiembrie 2020 – Șeful SSC a convocat  un așa-zis dialog între Stat și Culte și a postat pe site-ul Secretariatului General al Guvernului (SGG) un comunicat ce conține halucinanta afirmație potrivit căreia „cultele religioase au apreciat faptul că legislația adoptată de autoritățile publice centrale în perioada pandemiei este conformă standardelor și normelor internaționale în materie de libertate religioasă”. DETALII AICI

3 decembrie 2020 – Victor Opaschi promovează noi reguli chiar în penultima zi de campanie electorală pentru a se pune bine cu Guvernul, cât și cu Biserica Ortodoxă Română (BOR) DETALII AICI

14 decembrie 2020 – Curtea de Apel București răstoarnă deciziile luate până acum utilizând argumentele prezentate de reprezentantul României pe probleme de libertate religioasă la OSCE, Cătălin Raiu.

Cine e Victor Opaschi

Victor Ponta este cel care l-a adus pe Opaschi în guvern, în mai 2012, când l-a instalat secretar de stat pentru cultură si culte în Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, iar în februarie 2013 l-a transferat la șefia Secretariatului de Stat pentru Culte.

Anterior, Victor Opaschi a fost consilier de stat pentru cultură și culte în ambele mandate de președinte ale lui Ion Iliescu și consilier personal al acestuia, în perioada în care a fost președinte al PDSR.

„Prezența lui Victor Opaschi în fruntea Secretariatului de Stat pentru Culte este o ciudățenie, având în vedere că, înainte de 1989, el a lucrat la instituția comunistă al cărei scop era oprimarea Bisericii Ortodoxe Române (BOR) și a cultelor religioase de pe teritoriul României: Departamentul Cultelor”, a scris Newsweek România. DETALII AICI

Între 1982- 1983, Opaschi a fost inspector, după ce anterior lucrase, între 1971 și 1982, ca ”cercetător științific” la Institutul de Științe Politice, subordonat Secției de Agitație și Propagandă a CC al PCR. Un politruc comunist cu acte-n regulă, așadar.

Cu ce se ocupa Departamentul Cultelor, care-l angajase pe Opaschi, reiese dintr-un studiu intitulat ”Cultele neoprotestante din România

în perioada 1975-1989”, scris de Elis Neagoe - Pleşa și Liviu Pleşa și publicat în volumul ”Partidul, Securitatea şi Cultele- 1945-1989”, Adrian Nicolae Petcu (coord.), Editura Nemira, Bucureşti, 2005.

Reproducem un paragraf relevant: ”După cum deja am amintit, organul central prin care statul controla cultele era Departamentul Cultelor, care avea atribuţii extrem de largi şi discreţionare ce-i permiteau intervenţii, uneori brutale, în activitatea acestora. Prin Hotărârea Consiliului de Miniştri nr. 286 din 5 martie 1958, pentru organizarea şi funcţionarea Departamentului Cultelor, acesta avea următoarele drepturi: <<supraveghează şi controlează toate cultele religioase>>; <<aprobă înfiinţarea şi desfiinţarea de unităţi, organizaţii şi posturi de personal de orice fel>>; <<recunoaşte şi retrage recunoaşterea personalului bugetar şi nebugetar din serviciul cultelor>>; <<recunoaşte forurile conducătoare ale cultelor şi ale subunităţilor lor>>; <<aprobă bugetele cultelor şi supraveghează executarea lor>>; <<culege orice fel de date şi informaţii de ordin organizatoric, administrativ şi economic privind cultele>>”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.