Analfabetul fiscal George Simion, pus la punct de Burduja. Manipularea propagată de copreședintele AUR la Antena 3: "Cîțu ne-a împrumutat cu 1 miliard pe minut" EXCLUSIV


Analfabetul fiscal George Simion, pus la punct de Burduja. Manipularea propagată de copreședintele AUR la Antena 3: "Cîțu ne-a împrumutat cu 1 miliard pe minut" EXCLUSIV

Copreședintele AUR George Simion declara pe 14 decembrie în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3 că Guvernul Orban, prin ministrul de Finanțe Florin Cîțu, a îndatorat România cu 1 miliard pe minut, fără să precizeze nici măcar moneda și fără să înțeleagă ce ar însemna un împrumut de 1 miliard / 60 secunde, fie că e vorba de euro sau de lei. Pentru Simion a fost important doar să manipuleze segmentul de electorat mai puțin educat. 

"Românii în acest moment au activitatea blocată în acest circ politic. În bătălia asta pentru ciolan toată lumea a uitat de pandemie, toată lumea a uitat că jumătate din țară este blocată, restaurantele sunt închise, terasele sunt închise. Din fericire se pare că suntem lăsați să mergem câte 3, câte 3 așa, cu colindul și cu mare îngăduință putem tăia porcul. Nu se poate așa ceva. O să intrăm într-o criză economică și mai mare. Faptul că domnul Cîțu ne-a împrumutat cu 1 miliard pe minut în această pandemie este numai începutul. Dacă va ajunge premier probabil o să ne împrumute și mai mult", a zis George Simion la Antena 3, nefiind corectat de niciun participant la emisiune. 

Vedeți video: 



Într-o declarație pentru Podul.ro, președintele PNL Sector 1 Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul de Finanțe până în urmă cu câteva zile, în prezent deputat, a demontat imensa manipulare propagată de Simion. Concret, Burduja a subliniat că România s-a împrumutat de fapt mai puțin în 2020 în comparație cu celelalte state UE: "În medie, datoria publică a ţărilor membre UE a crescut cu 20 puncte procentuale în 2020. În România, acest indicator a urcat cu doar 7 puncte procentuale. Iar șocul a lovit România cu aceeaşi intensitate".

Redăm declarația completă: 

"Împrumuturile Guvernului la 11 luni au ajuns la nivelul de 143 miliarde lei, din care 138,4 miliarde de lei din vânzări de obligațiuni și restul de 4,6 miliarde de lei împrumuturi ale Guvernului de la instituții financiare.

Necesarul de finanțare al Guvernului pentru acest an este de 143,6 miliarde de lei, în urma celei mai recente rectificări, din care peste 47 miliarde lei sunt datorii anterioare de refinanțat, de la guvernele PSD, care s-au împrumutat în vremuri de creștere economică.  

În medie, datoria publică a ţărilor membre UE a crescut cu 20 puncte procentuale în 2020. În România, acest indicator a urcat cu doar 7 puncte procentuale. Iar șocul a lovit România cu aceeaşi intensitate.

Mai mult (și cel mai important), noi am folosit acești bani pentru investiții - singura soluție de a crește economia românească. Nu am dat pomeni electorale așa cum au făcut guvernele precedente; am stabilit recordul ultimului deceniu la execuția pe investiții publice, am lăsat sume importante de bani în economie pentru mediul privat, am plătit miliarde de lei restante de pe urma guvernării PSD 2017-2019. Am făcut ceea ce a trebuit pentru a genera creștere economică în România — și asta vom continua sa facem".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.