EXCLUSIV Burduja critică măsura "Zero taxe pe salariul minim": "Dincolo de impactul bugetar deloc de neglijat, vor fi efecte și pe piața muncii"


EXCLUSIV Burduja critică măsura "Zero taxe pe salariul minim": "Dincolo de impactul bugetar deloc de neglijat, vor fi efecte și pe piața muncii"

PNL, USRPLUS și UDMR au decis elaborarea unui studiu de impact în 2021 și pilotarea în 2022 pe un sector al economiei a măsurii "Zero taxe pe salariul minim" din programul USRPLUS. Măsura "Zero taxe pe salariul minim" prevede reducerea impozitării muncii prin scutirea de taxe și impozite a 2.230 de lei din salariul brut (echivalentul salariului minim pe economie). Astfel, aplicarea taxelor și impozitelor s-ar face doar pe suma care depășește salariul minim pe economie. Conform profit.ro, programul de guvernare va include scutirea de taxe și impozite pentru plafonul reprezentat de salariul minim din veniturile persoanelor din agricultură, începând cu 2022. Liberalii au arătat că nu poate fi încă susținută scutirea de impozit și taxe pentru cota de salariu minim în cazul tuturor veniturilor. (mai multe detalii AICI

Într-o declarație pentru Podul.ro, deputatul PNL Sebastian Burduja, fost secretar de stat în Ministerul de Finanțe, a precizat că măsura "Zero taxe pe salariul minim", în cazul în care ar fi aplicată pe toate sectoarele economiei, ar putea avea o serie de efecte negative mai puternice decât cele pozitive. Concret, Burduja a atras atenția că bugetul de stat ar putea pierde anual aproximativ 60 miliarde de lei în cazul în care măsura USRPLUS ar fi aplicată integral în economie.

"Opinia mea de strict personală, de economist, la care se adaugă și experiența de un an ca secretar de stat în ministerul Finanțelor Publice, este că efectele negative ale acestei măsuri ar putea fi mult mai puternice decât eventualele efecte pozitive.  

Din punct de vedere al impactului bugetar, doar dacă ne referim la cele 1,4 milioane de salarii minime din România, vor dispărea încasări anuale de 15 miliarde de lei. Vorbim de bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale și fondul de sănătate. Însă, propunerea USR PLUS se referă la toate salariile, în sensul că partea din fiecare salariu egală cu cel minim ar trebui scutită de la plata contribuțiilor și impozitului. Iar o astfel de măsură, pe care nu o înțeleg, ar avea un impact devastator, estimat la aproape 60 de miliarde de lei.  

În plus, dincolo de impactul bugetar deloc de neglijat, vor fi efecte și pe piața muncii, pentru că o astfel de măsura va încuraja plata pe salariul minim a mai multor angajați și chiar compensarea diferenței cu sume la negru, ceea ce ar lovi și mai mult încasările. Așadar, rămân adeptul păstrării cotei unice, mai ales într-un moment atât de complicat pentru economie.  

Dincolo de părerea mea personală, în acest moment prioritatea coaliției de guvernare trebuie să fie menținerea unui echilibru bugetar și păstrarea credibilității la nivel internațional, astfel încât ratingul de țară să fie măcar conservat, daca nu îmbunătățit. De aceea, orice măsură cu un asemenea impact bugetar trebuie să fie foarte bine cântărită", a declarat Burduja. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.