Își va învăța Kazahstanul lecția? Cu o aliată ca Rusia NU mai ai nevoie de dușmani: în frunte cu Putin, mai mulți politicieni ruși insistă că fosta republică sovietică nu este un stat real, ci un cadou făcut de Moscova


  • ACP
  • Dec 24, 2020 11:38
  • 3418
Își va învăța Kazahstanul lecția? Cu o aliată ca Rusia NU mai ai nevoie de dușmani: în frunte cu Putin, mai mulți politicieni ruși insistă că fosta republică sovietică nu este un stat real, ci un cadou făcut de Moscova

Cea mai mare fostă republică sovietică, Kazahstanul, este știută ca o țară apropiată de Rusia, cu mulți politicieni loiali Moscovei. 

Deși țara este mai mare decât România de peste 11 ori, are numai 16 milioane de locuitori și una dintre cele mai nefericite așezări geografice – pe lângă granița cu Rusia la nord, se învecinează și cu China în sud est.

Cu toată fidelitatea arătată Rusiei, care ar trebui să garanteze susținerea împotriva agresivității știute a Chinei, politicienii ruși îi irită la răstimpuri pe kazahi, luând în discuție legitimitatea țării lor. 

La începutul lunii decembrie, doi parlamentari ruși au reluat atacul împotriva fostei republici sovietice, punând sub semnul întrebării ceea ce au numit „pretențiile” kazahilor de a fi o națiune, susținând că însăși existența țării lor este doar un rezultat al generozității istorice rusești. 

Mai exact, Viacheslav Nikonov, președintele Comitetului pentru Educație și Stiințe din Duma de Stat a Rusiei a declarat, pe 10 decembrie, în timpul unei emisiuni de la televiziunea rusă de stat, care este urmarită și de kazahi, că o mare parte din Kazahstan era în trecut un teritoriu nelocuit (cam cum s-a spus și despre Transilvania, de altfel) – „Nordul Kazahstanului nu a fost locuit deloc. Kazahii existau, dar mult mai la sud. Teritoriul Kazahstanului este un cadou extraordinar din partea Rusiei și a Uniunii Sovietice ”

După Nikonov, un alt deputat al Dumei, Yevgeny Fiodorov, a comparat procesul prin care Kazahstanul a ajuns să dețină teritoriul național cu cineva care a primit împrumut o mașină de la un prieten, comparând existența Republicii Socialiste Sovietice Kazahe cu un contract de închiriere. 

„În acest caz, Kazahstanul și-a închiriat teritoriul de la Uniunea Sovietică”, a conchis Fiodorov.

Ieșirile celor doi parlamentari nu sunt derapajele unor exaltați care predică reocuparea fostelor teritorii sovietice, ci reluarea unei teme susținute chiar și de Putin, care a afirmat, în august 2014, că fosta republică sovietică Kazahstan are doar o scurtă istorie a statalității, ceea ce ar putea însemna si că granițele acestei țări nu ar trebui considerate în totalitate inviolabile.

Reacția oficială directă la declarațiile de luna acesta ale celor doi parlamentari ruși a venit din partea Ministerului de Externe din Kazahstan, care a transmis o notă de protest către Ambasada Rusiei în care și-a exprimat îngrijorarea față de „atacurile provocatoare și din ce în ce mai mari ale unor politicieni ruși împotriva Kazahstanului”, care provoacă „daune grave alianței noastre”

Fostul președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, a răspuns la rândul său Moscovei, într-un discurs de Ziua Independenței, 15 decembrie, fiind însă mult mai atent să nu îi irite pe ruși, dar precizând că locuitorii Kazahstanului sunt „descendenții strămoșilor curajoși care au locuit pe vasta vale de la Altai la Atyrau și de la Alatau la Arka”.

„Suntem moștenitori cu drepturi depline ai vastelor stepe, de pe țărmurile Ustyurtului și ale vechii Mări Caspice și în țările dintre raurile Syr Darya și Irtysh”, a mai spus el. 

Nikonov a încercat să mai tempereze supărarea kazahilor, pe Telegram, unde a declarat că „interesele Kazahstanului sunt respectate pe deplin” în cadrul granițelor stabilite. 

Președintele actual al Kazahstanului Kasym-Jomart Tokayev, s-a abținut să comenteze ceva, orice, legat de acest scandal, în timp ce utilizatorii de internet din Kazahstan și-au revărsat deschis revolta împotriva afirmațiilor scandaloase lansate de parlamentarii ruși. 

Toată povestea asta ar trebui să fie o lecție serioasă pentru basarabenii și românii derutați care cred că dacă hrănești ursul nu mai poți fi atacat de acesta. Se dovedește iar că o alianță cu Rusia nu oferă nici cea mai mică garanție împotriva intențiilor reale ale Moscovei, iar cei din Kazahstan știu bine asta acum.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.