Chiar în ziua de Crăciun, președintele Ucrainei, Zelenski, vorbește de RĂZBOI TOTAL împotriva Rusiei, în cazul unei invazii împotriva țării sale. O criză a apei fără precedent în Crimeea


  • ACP
  • Dec 27, 2020 11:43
  • 2659
Chiar în ziua de Crăciun, președintele Ucrainei, Zelenski, vorbește de RĂZBOI TOTAL împotriva Rusiei, în cazul unei invazii împotriva țării sale. O criză a apei fără precedent în Crimeea

Chiar în ziua de Crăciun, președintele Vladimir Zelensky e declarat pentru publicația Focus că, în cazul unui atac asupra Ucrainei din partea Rusiei, întreaga națiune va trebui să participe la razboiul de apărare – atât bărbații cât și femeile. 

Anterior, ministrul ucrainean al Apărării, Andrey Taran, declarase public, încercând să-i liniștească pe ruși, că partea ucraineană nu are planificată o ofensivă militară împotriva Rusiei pentru recuperarea Crimeii, deoarece președintele și guvernul din Ucraina înțeleg că forțelele armate ucrainene sunt în inferioritate clară în cazul unui război cu rușii. 

Publicația Focus, pentru care a vorbit Zelenski pe 25 decembrie, menționează că în Ucraina există din vară zvonuri că Rusia va relua ofensiva armată, după ce „mai mulți generali ucraineni au anunțat că războiul cu Rusia ar putea începe în toamnă, iar invazia hoardelor lui Putin se va întâmpla din Crimeea”. 

Unul dintre motivele pentru care ucrainenii se gândesc serios la o ofensivă rusă ar fi blocarea alimentării cu apă pentru Crimeea din lacul de acumulare Kakhova, la ordinul Kievului, ceea ce a dus la probleme imense în alimentarea cu apă a mai multor orașe din regiune, printre care sunt și Simferopol și Yalta, dar și la oprirea irigațiilor. 

Crimeea primea din Nipru, prin Canalul Crimeii de Nord, 85% din necesarul de apă pentru orașe și agricultură, până la intervenția din partea ucraineană. 

La blocarea aprovizionării cu apă din Nipru s-a adăugat și seceta severă de anul asta, ceea ce a produs o criză a apei fără precedent în Crimeea, care a făcut ca rușii să folosească trupele staționate în regiune pentru a construi rapid o rețea de conducte, ceea ce nu a rezolvat decât în mică parte problema – alimentarea cu apă în orașe se face doar trei ore dimineața și trei ore seara. 

Rușii lucrează acum și la construirea unei stații de desalinizare a apei de mare în apropierea localității Nikolayevka, dar ucrainenii trăiesc cu teama că va urma oricum și o campanie militară pentru pedepsirea Ucrainei și pentru reluarea alimentării cu apă din Nipru. 

„Aceasta este o situație teribilă pe care nici nu vreau să mi-o imaginez. Sunt împotrivă. Să sperăm că acest lucru nu este posibil. În caz contrar, va fi un mare război. Nu vom pleca nicăieri, vom lupta cu toții, toată lumea va fi mobilizată – atât bărbați, cât și femei. Va fi rău pentru populația ucraineană. Și cred că Rusia înțelege foarte bine acest lucru”, a declarat de Crăciun președintele Zelenski, legat de posibilitatea unei campanii militare ruse în Ucraina – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.