Libertatea de exprimare a MURIT în Turcia: procurorii lui Erdogan cer pedepse de 158 de ani de închisoare pentru doi JURNALIȘTI care au scris o carte critică la adresa regimului


  • ACP
  • Jan 3, 2021 12:46
  • 3696
Libertatea de exprimare a MURIT în Turcia: procurorii lui Erdogan cer pedepse de 158 de ani de închisoare pentru doi JURNALIȘTI care au scris o carte critică la adresa regimului

În presa turcă a fost prezentat un alt caz înspăimântător de persecuție a jurnaliștilor care îndrăznesc să scrie lucruri jenante pentru Erdogan și oamenii săi – redactorul-șef al OdaTV, Barıș Pehlivan, și directorul de știri Barıș Terkoğlu au fost acuzați de procurorii turci pentru cartea pe care au scris-o împreună, numită „Metastaz 2: Cendere”, pentru care s-a cerut în instanță o pedeapsă de 158 ani de închisoare. 

Mai exact, procurorii au cerut până la 63 de ani de închisoare pentru Pehlivan și până la 95 de ani pentru Terkoğlu, împreună totalizând 158 de ani.

CITEȘTE și ÎNGROZITOR: 903 MINORI începând cu 12 ani, anchetați și condamnați pentru că l-ar fi ”insultat” pe Erdogan! 63.041 cetățeni turci au fost anchetați și 9.556 condamnați la închisoare pentru acest ”delict”

Cartea expune modul în care s-au infiltrat în administrație comunitățile islamice care l-au susținut pe Erdogan și partidul sau AKP, și atinge practicile mai puțin legale din administrația de stat și justiție. 

Cei doi jurnaliști au avut de suportat 14 anchete separate pentru scrierea acestei cărți, pe baza plângerilor penale depuse de avocatul președintelui Recep Tayyip Erdoğan Ahmet Özel, de fostul avocat al lui Erdoğan Mustafa Doğan İnal și de procurorul Gürkan Kütük, a relatat OdaTV la 31 decembrie. 

Avocatul celor doi jurnaliști, Rușen Gültekin, a spus că anchetele lansate împotriva acestora arată că „libertatea de exprimare nu mai există în Turcia”

„Așa cum am indicat la procuratură, ceea ce trebuie făcut nu este investigarea lui Barıș Terkoğlu și Barıș Pehlivan, care au scris această carte în cadrul libertății de exprimare și libertății presei, ci investigarea afirmațiilor din carte și clarificarea acestora în fața justiției printr-un proces transparent”, a mai spus Gültekin – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.