Groapa TVR. De la ministerul adevărului la împărăția fantomelor


Groapa TVR. De la ministerul adevărului la împărăția fantomelor

TVR a fost ministerul adevărului în timpul unei dictaturi genocidare. A continuat să apere crima și după momentul ꞌ89. Excepțiile sunt prea minore pentru a fi amintite și marea lor majoritate nici nu se mai regăsesc în grile, sau sunt marginalizate, sufocate programatic. TVR este o mizerie fără margini și fără public. E o boală.

Doina Gradea e o veche PSD-ista parașutată acolo cu un scop bine determinat – chestiile astea țin de domeniul evidenței; știe că va fi mazilită și-și plătește polițele, nimic mai banal.

Da, am o mare problemă că turnătorul securistic Garcea a fost plătit cu un purcoi de bani publici – cine lucrează la TVR declară pe propria răspundere că nu a colaborat cu Securitatea, atunci de ce să-i băgăm halului ăsta bani în buzunar? Ca să se bășească în noaptea de Anul Nou? Ca să îi bălăcărească pe românii care cred în Dumnezeu? Ca să porcăiască credința mai abitir ca Securitatea, la postul public de televiziune? Da, am o mare problemă cu turnătorul Nistorescu, un hoit mediatic, și da, am la fel de multe probleme cu fostul poet Mircea Dinescu (devenit o panaramă sinistră).

Scandalul privind TVR nu are nici cea mai infimă legătură cu libertatea de exprimare. Acolo nu a existat niciodată libertate de exprimare, nu în adevăratul sens al cuvântului – dar ăsta nu-i un argument pentru a accepta trenarea acestei situații, chiar nu-i.

Dacă un ”președinte director general” le permitea uneori miilor de angajați să acționeze de capul lor, atunci intervenea autocenzura, sau interveneau alți directori, directorași, șefi și șefuleți din turnul ăla al rușinii mediatice, apăreau presiuni, amenințări, zbârnâiau toate telefoanele posibile. 

Știți cum e la departamentul Știri al TVR? E un soi de parlament mai mic, fiindcă fiecare partid își sună jurnaliștii pe care i-a numit acolo, iar mulți dintre ei, s-o spunem pe șleau, numai jurnaliști nu sunt. Și nici n-au de ce să fie atât timp cât în TVR nu au întârziat niciodată salariile. Ați vrea și voi, a?

Rușinea TVR trebuie fie desființată, fie reformată din temelii. Am lucrat acolo doi ani, știu prea bine cu ce avem de-a face. Acolo e împărăția fantomelor. Și totul e firesc să înceapă cu o regândire a cadrului legal, fiindcă de la legea de funcționare pleacă boala, de la politizarea agresivă. Mai e nevoie și de o echipă de avocați foarte buni specializați în dreptul muncii, întrucât grosul trântorilor beneficiază de niște clauze contractuale de zici că funcțiile alea li se cuvin prin naștere.

P.S. Bine, reformă nu înseamnă preluarea TVR de USR sau PNL și perpetuarea/degenerarea situației deja existente. Fiindcă România ne-a învățat că întotdeauna se poate mai rău. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.