Raețchi cere intervenția SRI pentru combaterea propagandei anti-vaccin. Liberalul fusese amenințat cu moartea după ce a promovat vaccinarea obligatorie a copiilor, dar autoritățile nu au reușit să-l identifice pe antivaccinistul agresiv


Raețchi cere intervenția SRI pentru combaterea propagandei anti-vaccin. Liberalul fusese amenințat cu moartea după ce a promovat vaccinarea obligatorie a copiilor, dar autoritățile nu au reușit să-l identifice pe antivaccinistul agresiv

Fostul deputat PNL Ovidiu Raețchi a redactat un editorial pentru ziare.com în care a solicitat membrilor Comisiei SRI din Parlament să invite constant reprezentanții Serviciului Român de Informații pentru a se contura un raport privind propaganda anti-vaccin din România, un capitol din acest document urmând să fie prezentat opiniei publice. Liberalul a atras atenția că scopul propagandei anti-vaccin este de a menține România în carantină și într-o criză economică accentuată. 

De asemenea, Raețchi a relatat că în urmă cu câteva luni a fost amenințat chiar cu moartea pentru pozițiile sale pro-vaccinare, dar plângerea penală pe care a depus-o nu s-a soluționat, autorul amenințării fiind de negăsit de autorități. 

"Antivacciniștii nu sunt o realitate recentă în Romania. Ei sunt vocali, agresivi și bine organizați de ani de zile, reușind să blocheze o lege eficientă a vaccinului și influențând semnificativ opinia publică. Știm deja că ei sunt dirijați prin noduri de comunicare on-line de unde li se indică "țintele" pe care trebuie să le discrediteze. Când o postare pro-vaccin apare pe Facebook, de pildă, aceasta este anunțată la câteva ore distanță pe un grup Facebook anti-vaccin, cu indicații clare de combatere: "Comentați aici, folosind cutare și cutare argument". Și o adevărată furtună de comentarii se dezlănțuie - mergând de la uzualele "mame" care își povestesc sentimental dramele provocate de vaccin și ajungând până la amenințări cu moartea ("Vezi pe unde mergi, o să îți fac un portofel la gât". Am primit acest comentariu în vară și am depus o plângere penală pentru a testa capacitatea autorităților române de a identifica astfel de conturi. Evident, autorul comentariului nu a putut fi găsit).

Din acest punct de vedere, cred că Romania ar avea mult de câștigat dacă membrii Comisiei SRI din Parlament ar invita constant, ritualic, reprezentanții Serviciului să prezinte un raport despre propaganda anti-vaccin din România. Acest raport ar fi, desigur, secretizat, însă ar putea conține un capitol pe care, de comun acord, Serviciul și Comisia specială să îl desecretizeze și să îl pună la dispoziția presei, arătând astfel pisica acelor noduri de comunicare folosite pentru a întârzia și compromite campania anti-vaccin din România. Adică pentru a păstra țara noastră cât mai mult în carantină, blocaj economic și turistic, criză economică și sanitară. O lezare mai clară a interesului național decât utilizarea intoxicării pentru atingerea acestor obiective ostile nu cunosc", a punctat liberalul. (citiți AICI editorialul complet)

În urmă cu o săptămână, Ovidiu Raețchi a denunțat narativa anti-vaccin rostogolită intens de versiunea în limba română a propagandei Kremlinului și anume site-ul Sputnik Moldova. 

"E indecent, nediplomatic, profund ostil că Sputnik Romania face propagandă antivaccin în țara noastră, în timp ce Rusia are propriul program de imunizare și propria strategie de comunicare provaccin. Aici nu mai e vorba nici despre competiția geopolitică, nici despre alianțele militare, ci despre decență și umanitate, pur și simplu. Un mesaj discret de atenționare ar trebui trimis diplomaților ruși.

Din această pandemie - așa cum am scris în primăvară, când mulți cântau prohodul Uniunii Europene - nu vor ieși întăriți decât actorii politici care dau dovadă de generozitate și responsabilitate. E chiar cazul Uniunii noastre. Profitorii care mizează pe dezinformare și propagandă se vor descalifica moral pe termen lung, așa cum a făcut China încercând să ascundă date despre pandemie într-un interval esențial pentru limitarea ei", a adăugat Raețchi. 

Reiterăm că Ovidiu Raețchi, pe vremea când era deputat, a relatat în luna martie 2020 pe Facebook că a fost amenințat cu moartea pentru că s-a pronunțat în mai multe rânduri în favoarea vaccinării obligatorii a copiilor. 

Redăm integral relatarea liberalului:

"Argumentul ultim al antivaccinistilor: amenințarea cu moartea.

Absurd. Din două motive. In primul rând, conform legii, acum ar trebui să fac plângere si sa pun polițiștii pe drumuri. Si sunt lucruri mult mai importante de făcut de oamenii legii în aceste zile critice.

In al doilea rand, legea vaccinarii este în Parlament și va fi oricum votată. E necesară și va salva multe vieți. Într-un context de pandemie, e absolut evident că vaccinarea va fi reglementată. Ce faci, ajungi sa ameninti cu moartea sute de parlamentari?

Asa cum am mai spus, nu am mai vazut niciodata o campanie mai violenta de intimidare decât cea dezlănțuită de antivaccinisti în ultimele săptămâni. Sute de mesaje telefonice în miez de noapte, sute de mailuri, amenințări cu moartea și cu trimiterea în judecată.

Iar eu abia astept, în continuare, sa votez legea vaccinarii!".

Vedeți foto cu amenințările cu moartea: 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.