Congresul SUA, luat cu asalt. Politologul Stelian Tănase avertizează: "Trump nu s-a resemnat! Beijing și Moscova jubilează!"


Congresul SUA, luat cu asalt. Politologul Stelian Tănase avertizează: "Trump nu s-a resemnat! Beijing și Moscova jubilează!"

Întreaga lume a privit uluită pe 6 ianuarie cum mai mulți suporteri ai lui Donald Trump au pătruns în clădirea Congresului pentru a bloca confirmarea victoriei lui Joe Biden în cadrul alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020. 

Politologul Stelian Tănase a publicat o analiză în care a subliniat că abordarea lui Donald Trump, de a-și instiga simpatizanții în sensul unor astfel de manifestații, nu fac decât să avantajeze Beijing și Moscova și, totodată, să discrediteze instituțiile în ochii propriilor cetățeni. 

De asemenea, Stelian Tănase a precizat că Donald Trump a oferit semnale conform cărora pe perioada următoarelor două săptămâni pe care le mai are de stat la Casa Albă "va mai provoca dezordini și haos".

Redăm analiza integrală a politologului Stelian Tănase: 

"Ar fi fost normal și conform tradiției americane, ca îndată ce s-a anunțat scorul de la numărarea electorilor, chiar în seara alegerilor, Donald Trump să se recunoască învins și să îl felicite pe învingător, Joe Biden. Nu s-a întimplat așa, Trump s-a aruncat într-un joc periculos. A refuzat evidențele, nu a vrut să accepte situația. Nu a putut să se resemneze că nu mai este președinte - cel mai puternic om din lume, cum este considerat locatarul de la Casa Albă. Paranoia, megalomania, narcisismul, dar mai ales gustul fără limite al puterii, l-au împiedicat să vadă realitatea.  

Nu a reușit să îsi reînnoiască mandatul. Au pățit-o și alții, Carter, Bush - nu era o premieră. Trump a preferat să arunce procesul electoral în haos și să scindeze societatea americană. A luat riscuri enorme, a aruncat SUA într-un viitor impredictibil cu consecințe greu de estimat nu numai pentru SUA dar pentru întreaga lume.  După violențele de aseară de la Washington DC, SUA au ieșit cu prestigiul foarte șifonat. Beijing și Moscova jubilează. Exemplul marii democrații pe care ne bazam toți, s-a deteriorat. Vinovat - episodul de aseară - bornă kilometrică în istoria contemporană.  

E fără precedent ce a făcut Trump în ultima perioadă, ieri cu deosebire. A instigat mulțimea să asalteze Congresul ca să nu valideze alegerea lui Biden. E o minte bolnavă aici, evident. Ce imaginație toxică poate să aibă! E rupt complet de realitate. Un republican marcant i-a strigat" Donald, ești terminat! Oprește-te!" Este cel mai pur adevăr rostit ieri. Cariera lui Trump este într-adevăr gata. E un "fost", trecut. Biden l-a invitat, într-o fulminantă apariție live, să iasă la teve și să ceara oamenilor săi să plece acasă. Trump  s-a executat, a cerut Go home! dar a pretins încă o data, turnînd gaz pe foc, că alegerile au fost furate, deci este președinte în continuare. A folosit nu un limbaj al păcii, ci al urii. Nu s-a resemnat, va lupta în cele două săptămini pe care le mai are de stat la Casa Albă. Este un lider total imprevizibil. Va mai provoca dezordini și haos. Ideea ar fi "După mine potopul!". Trump este acum fiara care trebuie îmblînzită.  

Sistemul democratic american se bazează esențial pe justiție, pe respectarea legii. Clar, Justiția își va urma cursul. Lucrurile nu s-au terminat cu apariția Gărzii Naționale și retragerea hoardelor cu șepci roșii. Trump urmează să suporte în Justiție consecințele deciziilor și faptelor sale. Extrem de grave, după părerea mea. Lui Biden și noii administrații le va lua mult timp și eforturi să repare consecințele violențelor de ieri avînd ca țintă inima democrației americane - Congresul. Dar și ca să spele cît de cît imaginea instituțiilor SUA în lume și în ochii propriilor cetățeni". (sursa: Facebook

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.