Șoșoacă, vârful de lance al AUR în campania de dezinformare sanitară. Factual demontează cu cifre o minciună propagată de senatoare


Șoșoacă, vârful de lance al AUR în campania de dezinformare sanitară. Factual demontează cu cifre o minciună propagată de senatoare

Senatoarea AUR Diana Şoşoacă a dezinformat în data de 6 ianuarie 2020 spunând că "în 2018 gripa a omorât mai mulți oameni decât a omorât covidul". Publicația Factual a prezentat astăzi o serie de date care scot la iveală intoxicarea rostogolită de senatoarea AUR. 

Numărul deceselor cauzate de infecţia cu virusul gripal, estimat de Organizaţia Mondială a Sănătății (OMS), este de până la 650.000 în fiecare an. În România au fost raportate 199 de decese confirmate cu gripă în sezonul 2018-2019 şi 187 în sezonul 2017-2018.

În prezent, numărul deceselor cauzate de Covid 19 este de 1.876.000, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În Europa au murit 376 891 de persoane iar în țara noastră, numărul deceselor a ajuns la 15.979.

Un studiu cohortă publicat în decembrie 2020 arată că procentul deceselor este mai mare în cazul pacienţilor internaţi infectaţi cu Sars Cov 2 decât în cazul celor infectați cu o tulpină gripală, chiar dacă studii recente sugerează că rata mortalităţii raportată la totalul infecţiilor este mai mică decât estimările iniţiale. În plus, Sars Cov 2 este mai contagios decât virusul gripal, iar numărul mare de cazuri care necesită îngrijiri de specialitate implică eforturi sporite din partea sistemelor medicale, a căror activitate a fost serios perturbată în perioada pandemiei. (mai multe detalii AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.