Nicușor Dan nu mai vrea ca Primăria Capitalei să-i târască pe ziariști în justiție. „Oamenii lui Firea din subordinea sa nu renunță”, acuză fosta judecătoare care a devoalat jaful de la Spitalul Gomoiu


Nicușor Dan nu mai vrea ca Primăria Capitalei să-i târască pe ziariști în justiție. „Oamenii lui Firea din subordinea sa nu renunță”, acuză fosta judecătoare care a devoalat jaful de la Spitalul Gomoiu

Primăria Generală a decis să renunțe la dosarele pornite de fosta administrație împotriva presei și opozanților și care se află în prezent pe rolul instanței, lucru anunțat pe Facebook chiar de primarul Capitalei, Nicușor Dan. Fosta judecătoare Lavinia Coțofană, care a deținut poziția de director juridic al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale din București (ASSMB), susține însă că omul Gabrielei Firea din fruntea instituției, Vasile Apostol,  continuă să folosească resursele ASSMB pentru a acționa în judecată jurnaliști.

„Ar trebui însă să cunoașteți că și alte instituții subordonate Primăriei au deprins obiceiul de a folosi resursele publice în interes personal. Acum o lună, [Vasile] Apostol, director general interimar al ASSMB, a folosit instituția și resursele ei pentru a promova un litigiu împotriva unui site care îl incomoda. E drept și că Direcția Juridică a ASSMB nu și-a îndeplinit obligația de a refuza solicitarea ilegală a șefului. Dar, după cum știți, puțini au coloană verticală și curaj de a spune NU”, a scris Lavinia Coțofană pe Facebook.

Fosta judecătoare ridică și problema „taxelor de timbru plătite din banii publici pentru a-i <<repera>> onoarea lui Firea. „Îi recuperăm, domnule Primar? De la vinovați, evident!” scrie Lavinia Coțofană. Doar într-un proces intentat cotidianului „Libertatea”, Gabriela Firea a solicitat instanței daune în valoare de 100.000 de euro, demers pentru a plătit o taxă de timbru de 8.500 de lei.

Procesele cu presa din mandatul lui Firea

Nicușor Dan a dat publicității „listele cu dosarele” deschise împotriva jurnașiștilor, catalogate drept „sugestive pentru modul în care fostul Primar al Capitalei a înțeles misiunea funcției sale.”

„Gabriela Firea i-a dat în judecată pe cei care au îndrăznit să o critice în timp și a solicitat plata de daune morale de câte 100.000 de euro fiecăruia. Consider că este inacceptabil să te folosești de o instituție publică pentru imaginea ta și, mai grav, pentru a-i intimida pe cei care exprimă un alt punct de vedere. Îmi doresc să schimbăm această atitudine și acest mod de a lucra cu cetățenii.  

Libertatea de exprimare este un atribut al unei democrații sănătoase. Ea trebuie încurajată, nu intimidată. Iar Noul București pe care îl promovez înseamnă transparență și parteneriat onest cu toți cetățenii Bucureștiului.  

Sunt 8 procese la care renunțăm în mod formal astăzi, cu: Robert Turcescu, Roxana Wring, Octavian Berceanu, Laurențiu Sirbu, Oana Costea, Adevărul, Libertatea, Cătălin Deaconescu, Gigel Știrbu, Irina Zamfirescu, Ana Poenariu, Roxana Jipa.

Sunt alte 3 procese la care vom renunța când vor fi motivate hotărârile judecătorești din prima instanță, pe care nu le vom ataca, cu: Curentul, Alexandru Panait, Iulia Nueleanu, Vlad Alexandrescu, Libertatea, Cătălin Tolontan.

Mai sunt 5 procese deja pierdute definitiv de primărie, cu: Ziarul Național, Andrei Coman, Gabriela Stanciu, Cristian Bușoi, BMC Truck Bus, Cătălin Tolontan, Violeta Alexandru”, a scris Nicușor Dan pe Facebook.

Fosta directoare juridică a ASSMB apreciază gestul, dar susține că Nicușor Dan este dezinformat de șeful Direcției juridice a Primăriei Capitalei, Adrian Iordache. „Foarte bine ! Cu amendamentul că domnul Iordache îl dezinformează pe dl. Primar General. În unele din litigiile în care s-a reținut existența unei soluții în fond și renunțarea la calea de atac, în fapt nu există încă soluție, dosarele fiind în faza de judecată în fața primei instanțe”, a scris Lavinia Coțofană pe Facebook.

În replică, fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, susține că „plângerile formulate de Direcția juridică a Primăriei Capitalei în mandatul meu se referă la restabilirea adevărului privind acțiunile instituției primarului general, a directorilor, funcționarilor publici.” „Ne-am îndreptat împotriva celor care au lansat informații false despre Primăria Capitalei. Am dorit că în instanța să fie apărată activitatea noastră care a fost în conformitate cu spiritul și litera legii”, a scris Firea pe Facebook. De menționat că, deși a amenințat public cu aceasta, fostul primar al Capitalei a renunțat să o acționeze în judecată pe Lavinia Coțofană, după ce aceasta a devoalat jaful de la Spitalul de copii „Dr. Victor Gomoiu”, ale cărui lucrări de reabilitare au fost supraevaluate în timpul mandatului Gabrielei Firea.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.