Un medic din Călărași anunță că renunță la pacienții care nu se vaccinează împotriva COVID 19. Acțiunea lui are acoperire legală


Un medic din Călărași anunță că renunță la pacienții care nu se vaccinează împotriva COVID 19. Acțiunea lui are acoperire legală

Cătălin Petrencic, medic de familia în județul Călărași, a anunțat public că renunță la pacienții care refuză să se vaccineze împotriva noului coronavirus. Deși a provocat reacții virulente din partea multor cetățeni care au amenințat chiar și cu plângere penală, gestul medicului pare să aibă acoperire legală. Conform art 231, alin e), din Legea 95/2006, asigurații au obligația "să respecte cu strictețe tratamentul și indicațiile medicului". 

 „ANUNȚ PUBLIC, 

Conform acestui acrticol de lege, ANUNȚ PUBLIC de acum că TOATE PERSOANELE ÎNSCRISE LA MINE CARE REFUZĂ VACCINAREA ANTI-COVID 19, VOR FI SCOASE DE PE LISTA MEA DE MEDIC DE FAMILIE. 

Este de neacceptat să continui colaborarea cu pacienții care nu cred în recomandarile pe care le fac. Persoanele care refuză vaccinarea, dreptul lor, fac dovada că nu au încredere în mine, în ceea ce spun, în ceea ce le recomand să facă. În cei 33 de ani de practică am vaccinat mii de persoane, am făcut zeci de mii de inoculari și nu am avut reacții adverse decât foarte puține și minore. Cred în vaccinuri, chiar și în cele nou apărute sau schimbate în acești ani. Vaccinarea a reprezentat pentru mine partea cea mai importantă a activității de prevenție. În toți acești ani am avut o singura persoană care a refuzat vaccinarea celui de-al doilea copil și i-am cerut să-i ia fișa și să se mute la alt medic. Ceea ce a și făcut”, a precizat medicul într-o postare pe pagina persoanlă de Facebook, stârnind preponderent comentarii critice, printre care și mai multe amenințări cu plângeri penale.  

"Cei mai mulți vor să se vaccineze, dar am și pacienți care refuză vaccinarea. Pentru că se apropie etapa a doua de vaccinare și pentru că am mulți pacienți cronici peste 65 de ani, am început pe cei care s-au prezentat la cabinet să-i întreb cum vor proceda, dacă se vor vaccina sau nu. Vineri am avut 19 persoane, 10 au spus da, 2 nu și 7 că se mai gândesc. Astăzi am avut o discuție mai aprinsă cu o pacientă cronică, cu mai multe boli, care mi-a spus clar că ea nu se vaccinează. De aici mi-a venit această idee, mi se pare anormal ca un pacient înscris la mine cu asemenea comorbitități să aibă asemenea reacție. Până acum venea, lua rețeta, o consultam, urma indicațiile și acum spune nu la o întrebare, știind că eu m-am vaccinat în urmă cu o săptămână", a explicat doctorul pentru Digi24. 

Pentru că situația este foarte dură, oamenii trebuie să realizeze că nu ne jucăm. De un an de zile, ne-am schimbat viața, felul de a fi, relațiile comportamentul și văd că nu se conștientizează acest lucru. Poate începe să li se pară normal să umble cu mască sau consideră boala mai puțin gravă. La momentul actual nu există altă soluție, nu există medicament", a conchis acesta.

Gestul doctorului din Călărași este susținut și de medicul și cercetătorul Octavian Jurma care trage atenția că „Iată că și medicii au drepturi nu doar obligații, iar pacienții au și obligații nu doar drepturi... Nu poți ajuta pe cineva care refuză să fie ajutat. Prin urmare de ce să accepte un medic pacienți care refuză să îi urmeze sfatul?” .

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.