UPDATE Deznodământul vizitei lui Tăriceanu la DNA: procurorii au pus sechestru asigurator pe bunurile imobile ale fostului premier


UPDATE Deznodământul vizitei lui Tăriceanu la DNA: procurorii au pus sechestru asigurator pe bunurile imobile ale fostului premier

UPDATE

Procurorii DNA au anunțat vineri, printr-un comunicat, că au dispus urmărirea penală față de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, anchetat pentru infracțiunea de luare de mită. Totodată, în vederea confiscării obiectului infracțiunii de luare de mită, în cauză s-a dispus sechestru asigurator pe bunuri imobile aparținând suspectului Tăriceanu până la concurența sumei de 800.000 USD, echivalent în lei - 3.204.640 lei.

Redăm comunicatul DNA: 

"În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 22/VIII/3 din 11 ianuarie 2021, ca urmare a îndeplinirii condițiilor legale și constituționale necesare pentru efectuarea urmăririi penale față de o persoană care, la data faptelor, deținea funcția de prim ministru, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectul POPESCU-TĂRICEANU CĂLIN CONSTANTIN ANTON, la data faptei prim ministru al Guvernului României, pentru săvârșirea unei infracțiuni de luare de mită.

În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

Suspectul Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton, în calitate de prim ministru, ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanță. În schimb, acesta și-ar fi exercitat atribuțiile astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei. Suma de 800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăților făcute de statul român către companie, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.

Prezentul dosar a fost constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cererea autorităților judiciare austriece.

După respingerea, la data de 3 iunie 2019, a cererii inițiale de încuviințare a urmăririi penale de către Senat (instituție învestită cu soluționarea având în vedere calitatea de senator a lui Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton la acea dată), procurorii au efectuat, în același dosar, acte de urmărire penală cu privire la fapte și alte persoane.

Ca urmare a administrării unor probe suplimentare, au rezultat elemente de noutate care au conturat starea de fapt mai sus menționată cu referire la fostul demnitar.

Suspectului i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În vederea confiscării obiectului infracțiunii de luare de mită, în cauză s-a dispus sechestru asigurator pe bunuri imobile aparținând suspectului Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton până la concurența sumei de 800.000 USD, echivalent în lei - 3.204.640 lei.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție".

UPDATE

Călin Popescu Tăriceanu a declarat la ieșirea de la DNA că dosarul ar fi construit pe o bază falsă. Totodată, Tăriceanu a spus că le-a cerut procurorilor timpul necesar pentru a studia probele suplimentare adăugate de aceștia la dosar. 

"Tot acest dosar pleacă de la o serie de premise false, eronate și aberante și anume că în perioada în care am condus Guvernul României, Guvernul a emis o serie de HG care să favorizeze o anumită companie. Premierul nu dă așa HG cum își imaginează poate unii, ele sigur că parcurg o întreagă procedură administrativă, sunt avizate legal. Toată construcția făcută de procurori este cum v-am spus pe o bază falsă. Am cerut timp necesar pentru studierea probelor suplimentare despre care procurorii spun că le-au depus la dosar și voi urma în continuare procedurile", a zis fostul premier. 

Vedeți video: 


UPDATE

Eugen Nicolaescu a precizat la ieșirea de la DNA că le-a oferit detalii procurorilor în legătură cu modul în care funcționa USL, respectiv ministerul pe care l-a condus. 

Eugen Nicolaescu: N-am decât două vorbe să vă spun. Am fost citat în calitate de martor pentru o audiere într-un dosar penal la solicitarea avocaților în dosarul respectiv. 

Reporter: Ce ați declarat? 

Eugen Nicolaescu: Adevărul. Ce să declar? 

Reporter: Ce le-ați spus procurorilor?

Eugen Nicolaescu: Credeți că am voie să spun? Este vorba despre cum funcționa la vremea respectivă USL, ministerul ș.a.m.d. 

ȘTIREA INIȚIALĂ

Fostul premier al României, Călin Popescu Tăriceanu, a sosit, vineri, la sediul Direcției Naționale Anticorupție. Reiterăm că DNA i-a solicitat luni președintelui Klaus Iohannis să încuviințeze urmărirea penală împotriva fostului șef al Senatului și premier al României, Călin Popescu Tăriceanu. Tăriceanu, premier la acea vreme, ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanță. Astfel, Tăriceanu este acuzat de luare de mită. Miercuri, președintele Klaus Iohannis a încuviințat începerea urmăririi penale împotriva lui Călin Popescu Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu a fost întâmpinat de revoluționarul Marian Ceaușescu la sosirea la DNA. Protestatarul i-a arătat fostului premier o pereche de cătușe. Întrebat de protestatar dacă Tăriceanu e sănătos pentru a face pușcărie, avocatul s-a arătat profund iritat, replicând: "Dvs. sunteți sănătos?".

Vedeți video: 


De asemenea, fostul ministru Eugen Nicolăescu a ajuns astăzi la DNA pentru a fi audiat ca martor în dosarul lui Călin Popescu Tăriceanu. 

Redăm comunicatul DNA: 

"În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de o persoană, la data faptelor având funcția de prim ministru, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoana respectivă are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

Persoana respectivă ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanță. În schimb, acesta și-ar fi exercitat atribuțiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei. Suma de 800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăților făcute de statul roman către companie, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.

Prezentul dosar a fost constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cererea autorităților judiciare austriece.

La data de 7 noiembrie 2018, la solicitarea D.N.A, a fost sesizat Senatul României să încuviințeze efectuarea urmăririi penale față de aceeași persoană (la acea dată având funcția de senator), pentru săvârșirea unei infracțiuni de luare de mită, iar la data de 3 iunie 2019, Senatul a respins cererea de începere a urmăririi penale a persoanei respective.

Ulterior, au fost efectuate acte de urmărire penală cu privire la fapte și alte persoane, între care un om de afaceri trimis în judecată (http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=9668).

Ca urmare a administrării unor probe suplimentare, au rezultat elemente de noutate care au conturat starea de fapt sus menționată cu referire la fostul demnitar.

Prezenta cerere de efectuare a urmăririi penale intră sub incidența art. 305 alin 4 din C.P.P. În prezent, persoana față de care s-a solicitat sesizarea Președintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Precizăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 1 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019".

Conform unor surse judiciare citate de Hotnews, compania de la care Tăriceanu ar fi primit mită este Fujitsu Siemens Computers, de al cărei nume a fost legat şi dosarul Microsoft, în care au fost implicaţi mai mulţi demnitari români. În anul 2014, Fujitsu Siemens GmbH Austria a făcut un denunţ cu privire la infracţiuni efectuate de angajaţii români în legătură cu încheierea şi derularea contractului pentru licenţe Microsoft din 2004 cu Guvernul României. Fujitsu Siemens Computers a mai fost implicată în alte cauze penale privind închirierea de licenţe Microsoft.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.