Armata nord-coreeană are rachete pentru paradă, dar nu are izmene. Kim Jong-un a ordonat populației să îmbrace armata pentru iarnă


  • ACP
  • Jan 15, 2021 16:14
  • 3068
Armata nord-coreeană are rachete pentru paradă, dar nu are izmene. Kim Jong-un a ordonat populației să îmbrace armata pentru iarnă

După încheierea congresului de opt zile al Partidului Muncitorilor, la care liderul comunist Kim Jong-un s-a angajat să continue să consolideze arsenalul nuclear al țării, în Piața Kim Il-sung din capitala nord-coreeană a avut loc o paradă militară la care au fost prezentate cele mai noi rachete SLBM (rachete ce pot fi lansate de pe submarine) ale armatei comuniste. 

Agenția Centrala de Presă din Coreea de Nord a explicat că ”cele mai puternice arme din lume, rachetele balistice cu lansare submarină, au intrat în piață una după alta, demonstrând cu putere forța armatei revoluționare”

Imaginile prezentate ulterior de mass-media de stat au arătat că rachetele aplaudate la paradă ar fi de tipul Pukguksong-5, deși par mai mult a fi Pukguksong-4, prezentate pentru prima dată în timpul unei parade militare din octombrie anul trecut. 

Deși e greu de crezut că toate aceste rachete sunt noi și capabile să fie lansate de pe submarine, purtând focoase nucleare, demonstrația statului comunist ar trebui să arate că armata sa e puternica și extraordinar de bine echipată. 

Numai că odată cu știrea despre paradă și noile rachete, presa nord-coreeană nu a a vorbit și despre o altă știre privind armata condusă de dictatorul rotofei. Potrivit publicației Daily NK, care se ocupă de prezentarea realităților nefardate din Coreea de Nord, autoritățile militare nord-coreene forțează oamenii din provincia Hamgyong de Nord să ofere haine și lenjerie soldaților, deoarece armata nu e în măsură să le asigure acestora ținutele corespunzătoare de iarnă.

O sursă din provincie a declarat, miercuri, că autoritățile au început din 8 ianuarie un ”program de sprijin” pentru militari, care constă în colectarea de haine groasă de iarnă de la populația civilă. Ordinul precizează că cetățenii trebuie să ofere ”articolele de cea mai înaltă calitate pe care le poartă”

Nu este primă oară când nord-coreenii iau parte la un program de susținere a militarilor cu alimente ori lenjerie pe timp de iarnă, dar, spun sursele Daily NK „este rar să forțezi oamenii să ofere uniforme alternative așa cum cer autoritățile anul acesta”

Coreea de Nord oferă în fiecare toamnă haine de iarnă pentru armată, dar nu reușește să o facă de fiecare dată, așa că nu e ceva ieșit din comun ca soldații din zonele mai izolate să poate uniforme ponosite și peticite.

Închiderea graniței, din cauza COVID-19, dar și criza economică foarte severă care cutremură țara comunistă, a făcut ca importurile de materiale textile să se oprească și odată cu ele și producția de îmbrăcăminte groasă de iarnă. În aceste condiții, comuniștii care conduc țara au făcut iar apel la populația civilă să renunțe la hainele de iarnă pentru a susține „puternica armată nord-coreeană”. 

Legat de acestă situație, o sursă din Coreea de Nord a relatat că „localnicii suferă de lipsă de hrană din cauza COVID-19 și mulți oameni nu au putut purta haine noi în ziua de Anul Nou”. Acum nord-coreeni „rămân fără cuvinte și se întreabă cum vor găsi lenjeria de iarnă pe care să o trimită la armată, când abia își pot câștiga existența”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.