SUA și Marea Britanie lansează noi acuzații grave la adresa Chinei care ascunde adevărata origine a pandemiei de COVID-19. Savanții de la Wuhan lucrau la un experiment secret și au început să prezinte simptome asemănătoare COVID-19 înainte de izbucnirea primului focar oficial


SUA și Marea Britanie lansează noi acuzații grave la adresa Chinei care ascunde adevărata origine a pandemiei de COVID-19. Savanții de la Wuhan lucrau la un experiment secret și au început să prezinte simptome asemănătoare COVID-19 înainte de izbucnirea primului focar oficial

China a fost somată din nou de către înalți oficiali americani să dezvăluie „adevăratele origini” ale prezentei  pandemii de SARS-CoV-2, după ce serviciile secrete ale SUA (dar și ale altor țări) au indicat că există suspiciuni serioase cu privire la o serie de experimente realizate la Institutul de virusologie din Wuhan înainte de izbucnirea îmbolnăvirilor de COVID-19 în regiune.  

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a precizat că mai mulți angajați ai institutului din Wuhan au prezentat simptome asemănătoare COVID-19 încă din toamna lui 2019, cu săptămâni înainte ca boala să înceapă se răspândească în oraș și să pună autoritățile în alertă, scrie dailymail.co.uk. Pompeo mai susține și faptul că savanții institutului ar fi realizat, în cadrul unor proiecte militare strict secrete, experimente cu un coronavirus de liliac foarte apropiat de cel care produce COVID-19,  

Nu este însă prima dată când se vorbește public despre experimentele militare secrete de la Wuhan, Mail on Sunday dezvăluind încă din aprilie 2020 această ipoteză (a unui virus scăpat accidental din laborator în timpul unor experimente), însă acuzațiile SUA sunt menite să pună presiune pe echipa Organizației Mondiale a Sănătății care se deplasează la Wuhan pentru a cerceta și clarifica începuturile pandemiei. Echipa OMS se va afla însă sub stricta supraveghere a autorităților chineze, Daily Mail precizând că controversatul laborator nu ar fi pe lista obiectivelor care vor fi investigate.  

„Beijingul continuă şi în prezent să ascundă informaţii vitale de care oamenii de ştiinţă au nevoie pentru a proteja lumea de acest virus mortal şi de următorul", a mai precizat Pompeo. 

Parlamentarul conservator britanic Tom Tugendhat, șeful Comisiei pentru Afaceri Externe, s-a alăturat criticilor lui Pompeo, făcând apel la transparență. „Secretomania de care este dominată actuala pandemie ne-a costat deja milioane de vieți și a distrus viitorul atâtor oameni. Trebuie să-i punem capăt. Este timpul să forțăm pentru a obține un acces mai mare la informații esențiale și să-I pedepsim pe cei care refuză să le dezvăluie”, a precizat Tugendhat. 

Laboratorul din Wuhan este unul din cele cinci astfel de institute de cercetare din lume în care se realizează o controversată cercetare prin care evoluția virușilor este accelerată artificial și, în anumite situații, chiar sporită capacitatea acestora de a infecta oameni, mai scrie Daily Mail. 

Mail on Sunday a mai dezvăluit anul trecut că, potrivit unei minute ajunse în posesia sa, reprezentanți ai Partidului Comunist Chinez fuseseră, în noiembrie, într-o vizită la institutul din Wuhan unde fuseseră avertizați că laboratorul se confruntă cu „micro-organisme puternic patogene” și că, odată eprubetele de lucru deschise, s-ar deschide o adevărată „cutie a Pandorei”. 

Oficial, SARS-CoV-2 a fost detectat pentru prima oară la Wuhan la sfârşitul anului 2019 şi de atunci s-a răspândit în întreaga lume, provocând peste 2 milioane de decese şi contaminând alte zeci de milioane de persoane. 

Administraţia preşedintelui aflat la final de mandat Donald Trump a acuzat în mod repetat China că este responsabilă de epidemia de COVID-19, soldată cu peste 390.000 de morţi în SUA. Preşedintele american s-a referit frecvent la SARS-CoV-2 drept "virusul chinezesc". 

Într-un raport dat publicității în luna mai, ASIS (serviciul secret australian) descria cum China a distrus sau blocat în decembrie informații și probe extrem de importante despre epidemia de coronavirus. Deosebit de grav ar fi și cazul lui Huang Yan Ling, angajată la laboratorul de cercetare din Wuhan. Potrivit primelor relatări de presă din China, s-a presupus că femeia ar fi fost prima persoană din lume infectată cu noul coronavirus ("pacientul zero"). La scurt timp după aceea femeia a dispărut, biografia ei online a fost ștearsă în totalitate și până în ziua de azi nu s-a descoperit nicio urmă a femeii. 

De asemenea, numeroși medici din Wuhan care au vorbit public în ianuarie despre epidemia cu un nou virus, ar fi fost arestați sub acuzația "răspândirii de zvonuri". Mai mult, guvernul chinez a dispus ștergerea din memoria motoarelor de căutare online a noțiunilor ca "SARS variation", "Wuhan seafood market" și "Wuhan unknown pneumonia". Dovezi clare ale cenzurii cu care regimul comunist a încercat să controleze informațiile privind izbucnirea pandemiei. Cea mai gravă este acuzația potrivit căreia China ar fi știut deja din decembrie că virusul se transmite de la om la om, lucru pe care inițial l-ar fi negat, informând Organizația Mondială a Sănătății despre această transmitere abia în 20 ianuarie 2020. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.