Frica de ”dușmanul intern”. Toți cei 25.000 de membri ai Gărzii Naționale, aduși pentru a securiza învestirea președintelui Joe Biden, verificați cu mare atenție de FBI


  • ACP
  • Jan 18, 2021 12:55
  • 1582
Frica de ”dușmanul intern”. Toți cei 25.000 de membri ai Gărzii Naționale, aduși pentru a securiza învestirea președintelui Joe Biden, verificați cu mare atenție de FBI

Aproximativ 25.000 de membri ai Gărzii Naționale au fost aduși săptămâna trecută în Washington pentru o desfășurare fără probleme a festivității de învestire a președintelui ales Joe Biden. 

Teama unui atac sau a unei rebeliuni venite din partea susținătorilor lui Donald Trump au făcut ca numărul militarilor aduși în capitală de această dată să fie de două ori și jumătate mai mare decât în cazul festivităților de învestire anterioare. 

Numai că mai mulți înalți oficiali ai apărării din Washington s-au declarat îngrijorați tocmai de un atac din interior sau de o altă amenințare din partea membrilor serviciului implicați în asigurarea securității învestirii noului președinte, determinând FBI-ul să îi verifice cu foarte mare atenție pe toți cei 25.000 de militari ai Gărzii Naționale care au fost aduși pentru eveniment. 

Există temeri că tocmai unele dintre persoanele însărcinate să protejeze orașul în următoarele câteva zile ar putea reprezenta o amenințare pentru noul președinte și pentru demnitarii care vor fi prezenți la învestire.

Secretarul Armatei, Ryan McCarthy, a declarat duminică pentru Associated Press că oficialii serviciilor de informații și ai armatei sunt conștienți de potențiala amenințare și a avertizat comandanții să caute orice semne ale unor probleme în rândurile trupelor, pe măsură ce se apropie inaugurarea.

Verificarea trupelor, care ar trebui să se încheie până miercuri, a început cu o săptămână în urmă, în momentul desfășurarii lor în capitala americană, ceea ce nu este neobișnuit, armata verificandu-și în mod obișnuit efectivele pentru eventuale legături cu grupările extremiste, dar acum s-a adăugat și screening-ul FBI tocmai din cauza suspiciunilor privind noile amenințări. 

Ryan McCarthy a mai declarat că fiecare militar va fi verificat de două-trei ori, reflectând îngrijorările extraordinare de securitate care au cuprins Washingtonul după evenimentele din 6 ianuarie, când mai mulți protestatari au intrat în Capitoliul din Washington.

Generalul Daniel R. Hokanson, șeful Biroului Gărzii Naționale, a dat asigurări că „dacă există vreun indiciu că vreunul dintre soldații sau aviatorii din dispozitivul de aparare exprimă opinii care sunt puncte de vedere extremiste, va fi predat forțelor de ordine ori va fi tratat imediat in lanțul de comandă al armatei”.

(Sursa AP)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.