CHIȘINĂU Curtea Constituțională îi încurcă Maiei Sandu planurile pentru anticipate. Magistrații au decis că Parlamentul nu se poate dizolva cu votul a două treimi din numărul deputaților


CHIȘINĂU Curtea Constituțională îi încurcă Maiei Sandu planurile pentru anticipate. Magistrații au decis că Parlamentul nu se poate dizolva cu votul a două treimi din numărul deputaților

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea deputaților PAS cu privire la procedura de autodizolvare a Parlamentului cu votul a două treimi din deputați. Anunțul a fost făcut luni de către președintele Înaltei Curți, Domnica Manole, scrie Deschide.md.

Potrivit președintelui Înaltei Curți, CCM s-a expus anterior pe acest caz, anunțând expres care sunt condițiile pentru dizolvarea Legislativului, și anume în cazul imposibilității formării Guvernului și blocării procedurii de adoptare a legilor timp de trei luni.

„Curtea nu poate proceda la interpretarea unor articole din Constituție, atunci când Constituția conține într-un alt articol răspunsul la problema ridicată într-o sesizare sau când există o hotărâre a sa care epuizează subiectul”, a declarat Manole. Ea a precizat că CCM nu interpretează textul Constituției având în vedere normele infraconstituționale sau conjuncturile politice ale momentului.

Referindu-se la practica altor state unde este permisă autodizolvarea forului suprem, președintele CCM a atras atenția că o astfel de procedură este reglementată expres în textul Constituției.„Dizolvarea poate opera doar dacă inactivitatea îi este imputabilă Parlamentului, nu și dacă îi este imputabilă altor autorități publice și actori politici”, a precizat Manole.

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a sesizat Curtea Constituțională în privința unei noi modalități de dizolvare a Parlamentului. Mai exact, PAS a dorit să afle dacă forul suprem poate fi dizolvat în cazul în care această inițiativă este susținută de două treimi din deputați (67- 68 voturi sau majoritatea constituțională – nota red.).

Pe de altă parte, Alexandru Arseni, deputat în primul parlament și membru al Comisiei de elaborare a proiectului de Constituție, susține că, urmare a deciziei Curții Constituționale, președintele Maia Sandu este obligată să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru, iar refuzul de a-și îndeplini obligațiile prevăzute de Constituție pot servi temei pentru suspendarea din funcție. Detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.