E OFICIAL, situație tragică în Coreea de Nord: din pricina FOAMETEI, partidul comunist îi obligă pe nord-coreenii care au rude în străinătate să le ceară aceastora mâncare și bani. Un comision va ajunge la comuniști, care au cheltuit ultimii bani pe armament


  • ACP
  • Jan 21, 2021 21:28
  • 3056
E OFICIAL, situație tragică în Coreea de Nord: din pricina FOAMETEI, partidul comunist îi obligă pe nord-coreenii care au rude în străinătate să le ceară aceastora mâncare și bani. Un comision va ajunge la comuniști, care au cheltuit ultimii bani pe armament

Măsurile de carantină impuse în decembrie de conducerea partidului comunist din Coreea de Nord, printre care și interzicerea circulației persoanelor și a mărfurilor între regiuni, au dus la adâncirea rapidă a crizei alimentare, care s-a transformat până la urmă în foamete în mai multe părți din țara-lagăr. 

După un an agricol extraordinar de prost, cu taifunuri, inundații și alte neajunsuri produse de vremea rea, Coreea de Nord avea oricum probleme mari cu asigurarea alimentelor de bază pentru populație, probleme nesoluționate de conducerea comunistă, care în schimb a cheltuit ultimii bani disponibili pe înarmare. 

La toate cele enumerate s-a adăugat și severul embargou internațional, așa că e ușor de înțeles cât de gravă e situația actuală din Coreea de Nord. 

Zilele trecute se pare că autoritățile au găsit o soluție măcar pentru o mică parte din populația afectată de foamete – oamenii au fost informați oficial că ar putea cere ajutor rudelor care locuiesc în străinătate. 

O sursă din provincia Yanggang a declarat zilele trecute pentru publicația Daily NK că „urmare a închiderii frontierei din cauza bolii produse de infectarea cu COVID-19, guvernul comunist a instruit cetățenii care au membri ai familiei în străinătate că pot trimite scrisori acelor rude, în care să menționeze dificultățile prin care trec”

Oficialii comuniști au dat instrucțiuni concrete cu privire la felul corespunzător de scriere a corespondenței – după salutările obișnuite trebuie scris despre situația dificilă în care se află expeditorii, iar rudele din străinătate pot fi chemate în vizită. 

De asemenea, nord-coreenii pot scrie că ei înșiși intenționează să plece în străinătate odată cu sfârșitul pandemiei, dar, evident, nu trebuie menționat absolut nimic de natură politică.

Mai mult chiar, guvernul a instruit Ministerul Securității Statului, care a fost însărcinat să găsească „în liniște” persoanele cu rude în străinătate, să se și asigure că scrisorile ajung rapid către membrii familiei din afara țării-lagăr, după ce se verifică conținutul scrisorilor, „astfel încât măcar o singură persoană să poată primi ajutor”.

Sursele din Coreea de Nord au mai spus că autoritățile au ordonat ca atunci când oamenii vor primi bani de la rudele din straintate, organizația de partid sau organizațiile comerciale provinciale să ia un comision și cu cât vor fi trimiși mai mulți bani, cu atât va trebui să fie luat un comision mai mic. 

„Cadrele de partid provinciale și agenții de securitate au acționat (pentru a pune în aplicare ordinul – n. red.) și le spun oamenilor că intenția guvernului este de a asigura supraviețuirea lor (prin trimiterea scrisorilor – n. red.)”, au explicat sursele din Coreea de Nord. 

Ordinele privind solicitarea ajutorului de la rudele din străinătate arată cât de tragică este situația actuală din Coreea de Nord, în condițiile în care rudele de peste graniță nu mai sunt cele rămase după despărțirea celor două țări din peninsulă, ci sunt în mare parte cei fugiți peste graniță, care sunt priviți ca infractori de autoritățile comuniste.

(Sursa: Daily NK)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.