Directorul lui Firea, dat afară din ședință de Nicușor Dan, nu înțelege unde a greșit și explică detaliat de ce o bancă din parc costă...5000 de lei! „Nu mi s-a întâmplat până acum. Nu ştiu cu ce am greşit”


Directorul lui Firea, dat afară din ședință de Nicușor Dan, nu înțelege unde a greșit și explică detaliat de ce o bancă din parc costă...5000 de lei! „Nu mi s-a întâmplat până acum. Nu ştiu cu ce am greşit”

Directorul economic la Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement București, Răzvan Ionuț Nițu, căruia însuși primarul general al capitalei Nicușor Dan i-a cerut să plece dintr-o ședință după ce l-a înfuriat cerând 15 milioane de lei pentru a cumpăra 3000 de bănci cu 5000 de lei bucata (detalii AICI), a declarat pentru news.ro: A fost o şedinţă de prezentare a proiecţiei de buget pe 2021. S-a ajuns la discuţia cu numărul de bănci şi costul aferent bugetat. Directorul economic trebuie să colecteze toate informaţiile din departamente şi fiecare cifră are o cercetare de piaţă în spate. Nu apar că aşa le-a scris cineva”. 

„Discuţia a fost: «Cât costă?». «Conform documentaţiei, e bugetată la 5.000 de lei». Am părăsit sala neînţelegând unde e greşeala directorului economic. Nu îmi găsesc explicaţii. Nu ştiu dacă domnul primar avea alte informaţii”, a mai spus Nițu, adăugând că, în prezent, în parcurile din Bucureşti sunt 5.000 de bănci şi este de părere că ar fi necesare chiar mai multe. 

„Dacă ai de gând să le schimbi, trebuie să vezi câte şi-au depăşit durata de viaţă, câte reprezintă un pericol, ce costuri de mentenanţă presupun şi dacă merită. Nu înseamnă că execuţia e la acelaşi cost cu bugetarea. Am plecat bulversat de la şedinţă. Nu am înţeles unde am greşit. Conform documentelor, o bancă avea valoarea asta, de 5.000 de lei. Asta nu înseamnă că se cumpără la 5.000 de lei. Poate fi la 2.800 de lei, în funcţie de caracteristicile tehnice. Într-un parc monument nu poţi pune orice bancă. Există şi bănci antivandalism, pentru care mentenanţa e mai uşoară. (...) Proiecţia de buget e una, execuţia e alta. Poate să pară o sumă mare, da, până nu există o explicaţie, până nu analizezi... Dacă cineva din sala aia de şedinţe poate să îmi reproşeze ceva din punct de vedere profesional, îmi asum, dar nu e cazul. Nu mi-a picat bine situaţia asta, nu e o situaţie plăcută. Nu mi s-a întâmplat până acum. Repet, nu ştiu cu ce am greşit”, mai afirmat el pentru news.ro.

„Am continuat azi dezbaterile cu reprezentanții direcțiilor din Primărie, consilierii municipali și ONG-urile în vederea creării bugetului pentru 2021, discutând despre cheltuieli și investiții pentru sănătate, asistență socială, consolidare anti-seismică, sport și agrement. Au fost întrebări directe și, uneori, schimburi de replici mai tăioase, fiindcă banii publici trebuie cheltuiți corect. N-am de gând să accept risipă prin prețuri umflate sau achiziții nejustificate. Toți oamenii cu atribuții de conducere în Primăria Capitalei și în instituțiile subordonate trebuie să înțeleagă că epoca risipei s-a terminat, iar managementul înseamnă responsabilitate. Fiecare poate cheltui cu larghețe din banii personali, dar cu banii publici trebuie să fim strânși la pungă”, a scris Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook după ce incidentul din ședință a fost relatat de presă.

Răzvan Ionuț Nițu, 37 de ani, ocupă în prezent funcția de director economic al Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB), unde potrivit informațiilor de pe siteul acesteia, are un salariu de bază de 16.411 lei lunar.  În 2016, el a făcut parte din Corpul de control al Primarului General, fiind numit câteva luni mai târziu şef al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti. Ulterior, în vara lui 2017, a fost ales administrator special al RADET. În ianurie 2018, după un accident grav pe Bulevardul Iuliu Maniu, soldat cu moartea a doi muncitori ai RADET, Nițu și-a dat demisia „de onoare”, precizând că nu se consideră vinovat de cele întâmplate, dar că regia are nevoie de un „suflu nou”. A rămas însă angajat în cadru PMB până în ziua de azi, trecând, de-a lungul anilor, pe la mai multe companii din subordinea Primăria Capitalei, cum sunt Iluminatul Public, unde a fost director executiv, dar şi la ALPAB, unde e director economic.   

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.