Senatorul Viorel Badea reclamă din nou Ucraina la APCE. Kievul este acuzat că îngrădește în continuare dreptul la educație în limba română


Senatorul Viorel Badea reclamă din nou Ucraina la APCE. Kievul este acuzat că îngrădește în continuare dreptul la educație în limba română

Senatorul liberal Viorel Badea a condamnat luni, cu ocazia sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), încălcarea de către autoritățile de la Kiev a obligațiilor referitoare la asigurarea educației în limbile minorităților naționale, obligații asumate în baza Convenției-cadru pentru protecția minorităților naționale și Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare.

El a atras atenția că, în opiniile sale din 2017 și 2019 în legătură cu Legea educației din 2017, Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) a conchis că acțiunea legitimă a Ucrainei de a întreprinde măsuri menite să consolideze limba oficială nu se poate face în detrimentul drepturilor lingvistice ale persoanelor aparținând minorităților naționale.  

În afara Legii educației din 2017, alte două acte normative- Legea privind limba de stat (2019) și Legea privind educația secundară (2020)- conțin prevederi cu impact negativ asupra drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale de a avea acces la educație în limba maternă.  

În cele din urmă, APCE a adoptat o rezoluție pe tema stadiului procedurii de monitorizare pentru anul 2020, document prin care li se solicită autorităților de la Kiev să remedieze problematica nerespectării drepturilor lingvistice ale minorităților naționale.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.