Doomsday Clock anunță apropierea Apocalipsei: venirea lui Joe Biden la Casa Albă NU a adus destinderea prorocită între puterile lumii


  • ACP
  • Jan 28, 2021 19:36
  • 2024
Doomsday Clock anunță apropierea Apocalipsei: venirea lui Joe Biden la Casa Albă NU a adus destinderea prorocită între puterile lumii

Venirea lui Joe Biden la Casa Albă a fost prezentată de bună parte din presa și lumea politică americană dar și internațională ca un moment ce va aduce vindecarea lumii de presupusul rău făcut sau lăsat să se întâmple în lume de fostul președinte american, Donald Trump. 

Se știe că acordurile internaționale vor fi revizuite de echipa Biden, că se vor relua legăturile cu multe dintre țările cărora administrația Trump le întorsese spatele și va fi redeschisă intrarea în Statele Unite pentru mulți dintre cei cărora le fusese interzisă. 

Acordul de la Paris privind clima și cel de la Viena, privind acumularea de material nuclear în Iran, sunt printre cele mai importante dintre cele în care presedintele Joe Biden vrea să implice iar America, după perioada în care Trump refuzase să le ia în considerare pentru țara să. 

Așadar e vorba de angajamente clare privind ecologia și pacea, care nu ar putea aduce decât o perioada fastă, așteptată cu speranță de toată planeta...

Numai că titlurile din presa internațională arată dintr-o dată cu totul altceva decât se spera că o să fie. La puțin timp după ce ”agresivul” Trump a plecat de la Casa Alba au fost lansate concomitent amenințări explicite cu războiul din locurile cele mai sensibile ale lumii, de la puterile cele mai capabile să arunce lumea în război. 

Joi, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale din China, Wu Qian, a declarat că Armata Populară de Eliberare (PLA) va lua toate măsurile necesare pentru a zdrobi orice încercare de despărțire a Taiwanului de China, avertizând că „independența Taiwanului” înseamnă război. 

”Cei care se joacă cu focul se vor arde doar pe ei înșiși. Taiwanul este o parte inalienabilă a teritoriului chinez, iar problema Taiwanului se încadrează în afacerile interne ale Chinei și nu provoacă nicio intervenție din partea forțelor externe”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt Wu Qian.

Avertismentul vine la puțin timp după ce avioanele militare americane au patrulat în spațiul aerian al Taiwanului, că răspuns la incursiunea agresivă a unui număr mare de avioane de luptă ale Chinei în același spațiu, iar portavionul USS Theodore Roosevelt și navele din grupul de însoțire au  patrulat în Marea Chinei de Sud – sursa AICI

Experții în politica Chinei au declarat că este „extrem de rar” ca Ministerul Apărării Naționale să își exprime în mod explicit și categoric determinarea de a intra în război pentru Taiwan și că avertismentul reiterează poziția Chinei cu privire la acest subiect, vizând secesioniștii din Taiwan și „unele puteri străine”... 

Participând la Forumul Economic Mondial de la Davos, Vladimir Putin a lansat la rândul lui un avertisment serios legat de faptul că lumea se confruntă cu riscuri mai mari de conflicte militare, deoarece unele țări pot căuta țapi ispășitori pentru problemele lor. Evident, Putin viza Statele Unite, alături de alte țări. 

Altă amenințare serioasă pentru pacea lumii, care nu privește direct Statele Unite dar care poate anunța un război nuclear, vine din Orientul Apropiat. Șeful armatei Israelului, generalul Aviv Kochavi, a declarat marți, la conferința anuală a Institutului pentru Studii de Securitate Națională din Tel Aviv, că armata își actualizează planurile operaționale pentru a îmbunătăți pregătirea în cazul în care Israelul va decide să atace instalațiile nucleare ale Iranului. 

Generalul Kochavi a adăugat că ar fi greșit dacă lumea ar reveni la acordul nuclear din 2015, semnat de Iran și cele șase mari puteri – SUA, Marea Britanie, Rusia, China, Franța și Germania –, chiar dacă este modificat și îmbunătățit. Deși vorbea despre „comunitatea internațională”, el se referee, în special, la America, condusă de președintele Joe Biden.

Kochavi este îngrijorat de intenția lui Biden de a intra din nou în negocieri cu Iranul și de a semna rapid un nou și inutil acord nuclear, care ar urma să fie pe linia celui din 2015, după ce Iranul s-a apropiat foarte mult de momentul când poate produce armele nucleare. 

Cum era de așteptat, răspunsul din partea Iranului, venit cu viteza luminii, a fost o amenințare directă îndreptată împotrivă Israelului, lansată tot prin declarația unui militar de rang înalt, generalul Abolfazl Shekarchi –  ”Dacă Israelul face cea mai mică greșeală împotriva Republicii Islamice, vom lovi bazele de rachete pe care spun că le-ar folosi pentru a ataca Iranul și, de asemenea, vom arunca Haifa și Tel Aviv la pământ în cel mai scurt timp posibil” – sursa AICI

Între timp, „Ceasul Apocalipsei (Doomsday Clock) a fost potrivit iar la 100 de secunde până la miezul nopții”, a declarat miercuri Rachel Bronson, președintele Buletinului oamenilor de știință atomici (BAS).

„Ceasul Apocalipsei” a fost creat pentru prima dată de oamenii de știință americani care au lucrat la construirea bombelor atomice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru a avertiza omenirea asupra pericolelor războiului nuclear. 

Conform acestei organizații, care are acum în consiliul de administrație 13 laureați ai premiului Nobel, lumea a fost la cea mai mare distanță de autodistrugere în 1991, la scurt timp după sfârșitul Războiului Rece, când ceasul a arătat 17 minute până la ora 12. Acum, imediat după investirea lui Joe Biden, lumea este anunțată că este iar la o distanta infimă de o catastrofă care ar putea să o distrugă. 

E posibil ca acest anunț să fie doar un alt impuls pentru impunerea unei agende ecologice și pacifiste mai agresive, dar în același timp arată corect și o situație reală – venirea lui Joe Biden la Casa Alba și plecarea lui Donald Trump nu au micșorat deloc pericolele pentru pacea lumii. Ba din contră, putem spune cu convingere, după ce am văzut amenințările momentului lansate concomitent dinspre China, Rusia și din Orientul Apropiat.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.