VIDEO. LIVE UPDATE. TRAGEDIA de la „MATEI BALȘ”! Incendiul a ucis CINCI pacienți! O altă persoană carbonizată a fost găsită în baie!


VIDEO. LIVE UPDATE. TRAGEDIA de la „MATEI BALȘ”! Incendiul a ucis CINCI pacienți! O altă persoană carbonizată a fost găsită în baie!

UPDATE 12:00. Încă o persoană a fost găsită decedată în urma incendiului de la Institutul Matei Balș din Capitală, fiind descoperită carbonizată în baie, a precizat ministrul de Interne, Lucian Bode. Pavilionul în care a izbucnit incendiul nu avea autorizație ISU.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății: "O durere imensă asupra noastră astăzi, o nouă tragedie ce s-a întâmplat într-un spital din România. Sunt și suntem alături de pacienții și familiile celor internați la Matei Balș.Transmitem condoleanțele noastre familiilor îndoliate și vom pune în discuție modul în care guvernul poate veni în ajutorul acestora.

Prioritatea mea ca ministru al Sănătății și a echipei mele a fost de a cunoaște starea pacienților care au fost afectați de acest incendiu și de a ne asigura că toți cei transferați de la Institutul Matei Balș și cei care au rămas în unitatea sanitară beneficiază de asistența medicală necesară și tratament corespunzător. Toată echipa mea este în legătură directă cu cadrele medicale din unitățile sanitare unde au fost transferați pacienții. Am desemnat deja un Secretar de Stat care împreună cu DSU va ține legătura cu spitalele și cu familiile pacienților.

Numerele puse la dispoziție sunt 021.206.9398 și 021.264.8515.

Institutul Matei Balș este locul în care mii de pacienți infectați cu SARS-CoV-2 și-au regăsit sănătatea în ultimele luni, cu eforturi semnificative din partea echipei de aici. Institutul Matei Balș este de asemenea unul dintre spitalele care au beneficiat de o finanțare robustă în ultimii ani. Până să vorbim despre sistemul de sănătate în ansamblu, trebuie să aflăm ce s-a întâmplat aici în această noapte. Există responsabilități și responsabili. O anchetă a fost deja demarată, atât de Poliție, cât și de Corpul de Control al Premierului și cel al Ministrului Sănătății. Nu suntem la primul incendiu într-un spital din România.

Realitatea este că majoritatea covârșitoare a spitalelor noastre sunt pur și simplu rezultatul subfinanțării cronice și a achizițiilor netransparente care au dus la un lung șir de improvizații făcute de personal tehnic puțin și prost plătit.

Avem nevoie de crearea condițiilor pentru a aduce și a păstra în sistem profesioniști - în spitale, la nivelul direcțiilor de sănătate publică și la nivel central în Ministerul Sănătății astfel încât investițiile să fie făcute la timp și cu cap, în interesul pacienților.

Vom face asta. Voi face tot ce ține de mine ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple. Condoleanțe familiilor îndoliate și tărie tuturor celorlalți".

UPDATE 11:05. Procurorii și polițiștii au început audierea personalului medical de la Institutul Matei Balș după incendiul din această dimineață în care au murit 4 pacienți cu Covid. Conducerea spitalului bucureștean l-a chemat pe avocatul Florin Durgheu pentru a asista la audieri, potrivit surselor G4Media.ro. Ancheta este coordonată de doi procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul București, unul dintre ei fiind implicat și în cazul anchetei de la Colectiv.

UPDATE 11:00. Firma care asigură mentenanța instalației electrice la Matei Balș aruncă bomba: „Instanția nu era nouă”/Toata iarna au avut probleme cu căldura”/„Am recomandat să nu se folosească improvizații, nici măcar prelungitoare”

UPDATE 10:15. Premierul Florin Cițu a transmis într-o postare condoleanțe familiilor îndoliate, precizând că „de aceasta dată reacția autorităților a fost eficientă și rapidă”. 

„În aceasta dimineață o tragedie a lovit Bucureștiul. Din păcate, cu victime. În primul rând transmit sincere condoleanțe familiilor îndoliate. Din primul moment am activat Planul Roșu și împreună cu Ministerul de Interne și prefectul municipiului București am luat toate măsurile ca situația să fie stabilizată rapid. În același timp au fost identificate locuri în alte spitale din București unde au fost transferați imediat mai mulți pacienți. M-am asigurat că transferul s-a făcut în condiții sigure. Un lucru este cert, de aceasta dată reacția autorităților a fost eficientă și rapidă. Despre cauze și responsabili discutăm după ce avem toate informațiile”, a scris Cîțu pe pagina sa oficială de Facebook. 

UPDATE 9:30. Președintele Klaus Iohannis a anunțat că merge, la ora 13:00, la Institutul „Matei Balș” din București, unde patru persoane și-au pierdut viața într-un incendiu puternic izbucnit vineri în jurul orei 5.00 dimineața. Cauza cea mai probabilă a incendiului este un scurtcircuit care ar fi pornit de la o sursă de încălzire - o aerotermă sau un reșou electric - au declarat pentru HotNews.ro surse din spital. Institutul este conectat la sistemul termic centralizat și avea probleme cu încălzirea, din acest motiv personalul din spital fiind nevoit să apeleze la surse suplimentare de căldură. 

Prefectul capitalei Traian Berbeceanu spune însă că nu erau probleme de încălzire în pavilionul în care a izbucnit focul.

„De dată asta chiar nu e despre Arafat. Ar putea fi despre managerul de la Balș, fost sau actual, ar putea fi despre ministrul Voiculescu prea ocupat să se bată cu col. Gheorghiță pe imaginea vaccinării că să se gândească la învățămintele după Piatră Neamț, ar putea fi despre Nicușor Dan dacă în Balș nu era căldură”, a scris jurnalista Ioana Ene Dogioiu pe Facebook. 

DSU precizează că  sunt operaționalizate 2 linii telefonice unde aparținătorii pot afla informații despre noua locație unde au fost relocați pacienții evacuați în urma incendiului de la Institutul Matei Balș din Capitală: 021.2069398/ 021.2648515.

Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a declarat pentru Digi24 că pavilionul în care s-a produs incendiul fusese recent renovat, „după toate standardele cerute”.Din informațiile de la fața locului, nu erau probleme de încălzire în acel pavilion. Din fericire, sistemele anti-incendiu au funcționat și când s-a declanșat incendiul instalația de oxigen s-a deconectat imediat si s-a putut evita o tragedie de și mai mari proporții. Am înțeles că erau schimbate toate sistemele și erau după toate standardele", a precizat Berbeceanu.

Corpul de Control al premierului a fost trimis la Institutul Matei Balș.

UPDATE 8:30. Un reșou care funcționa în salonul care a ars la Institutul ”Matei Balș” din București ar putea fi cauza incendiului, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul anchetei. Parchetul de pe lângă Tribunalul București a  deschis dosar penal pentru ucidere din culpă. Acesta este cel de-al patrulea incendiu izbucnit într-o unitate sanitară în ultimele trei luni (Piatra Neamț, Cluj, Timiș).

CITEȘTE ȘI: VIDEO. Cum a fost pus la punct Raed Arafat de un reporter care i-a spus despre revolta românilor care ard de vii în spitale. Răspunsul arogant al șefului DSU. „E revoltă în capul dvs!”

UPDATE 8:15. La poarta Institutului „Matei Balș” au sosit rudele pacienților internați aici. Spun că au aflat din presă despre tragedie și nu au nicio informație despre starea acestora. O doamnă plângând în hohote își căuta tatăl de 79 de ani, rugându-i pe jandarmi să-i spună dacă mai este în viață sau dacă și unde a fost transferat. Jandarmul cu care a vorbit i-a spus că, deocamdată, nu o poate ajuta.

„Matei Balș” se află în sectorul 2 al Capitalei, pe strada Calistrat Grozovici, care dă spre bulevardul Ștefan cel Mare. Potrivit fostului manager al institutului, Adrian Streinu-Cercel, clădirea datează din 1953, dar a fost renovată de mai multe ori în decursul anilor. Ultima linie de oxigen pentru pacienții internați aici a fost achiziționată în decembrie, anul trecut. El mai spune că toate instalațiile electrice erau noi. 


 

UPDATE 8:00. Incendiul a fost anunțat prin apel la 112 la 5:05, la 5:13 a sosit primul echipaj de intervenție, iar la 5:14 a fost declanșat planul roșu. „În afară de cei 4 decedați, nu există persoane care au suferit probleme grave din cauza incendiului. Nu mai avem pacienți cu arsuri”, a precizat șeful DSU, secretarul de stat Raed Arafat (MAI).

La Institutul ''Matei Balş'' s-au deplasat şeful DSU, secretarul de stat Raed Arafat, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, secretarul de stat în MS Andreea Moldovan, prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu.

„Am constatat că ardea cu flacără deschisă la parterul clădirii, pe o suprafaţă de circa 100 - 120 de metri pătraţi. Au fost afectate patru saloane. Era o ardere generalizată cu degajări mari de fum şi cu posibilităţi reale de extindere la etajele unu pe faţadă. Am intervenit atât din exterior, cât şi din interior. S-au constituit echipe de căutare-salvare, concomitent cu echipele de localizare şi lichidare a incendiului", a precizat colonelul Orlando Şchiopu, șeful ISU București-Ilfov, comandantul intervenţiei la faţa locului. 

„Am reuşit să lichidăm incendiul şi să evacuăm personalul atât de la etajele superioare, cât şi de la parterul clădirii. În afară de cele patru persoane care sunt decedate, celelalte persoane - până la un număr de 102 - au fost evacuate şi transportate către echipajele de prim ajutor şi ulterior către spitalele desemnate. Am avut 24 de autospeciale de lucru cu apă şi spumă, 4 autoscări de salvare de la înălţime, patru pentru descarcerare şi 10 microbuze pentru transport persoane", a mai precizat col. Şchiopu.

UPDATE 7:30. Un reporter i-a interpelat de pe un ton vizibil afectat, ușor ridicat, pe secretarul de stat Raed Arafat și pe ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, întrebându-i „unde sunt controalele?” și de ce, după Colectiv și Piatra Neamț, încă mai ard de vii oameni în spitale. Dacă ministrul Voiculescu i-a dat dreptate, Arafat a ridicat și el tonul și i-a cerut să se comporte ca și „ceilalți colegi ai lui”, să nu facă scandal. „Dacă ați venit să urlați la noi...Lăsați pompierii să vină să-și facă treaba, să vă spună..., a spus Arafat, vizibil deranjat de felul în care a fost pusă problema. „E revolta românilor, domnule Arafat”, i-a mai spus reporterul. 

UPDATE 7:15. Numărul morților în incendiul izbucnit la Institutul de boli infecțioase „Matei Balș” a ajuns la patru. Pacientul a cărui resuscitare s-a încercat de către echipele de intervenție a decedat. Alte trei persoane au fost găsite carbonizate în pavilionul 5 - COVID. În salonul în care a izbucnit focul erau trei paturi. Salonul nu era unul de terapie intensivă, a precizat secretarul de stat Raed Arafat. Planul roșu de intervenție a fost declanșat la ora 5:14. Cauza incendiului nu este, deocamdată, cunoscută.

UPDATE 7:00. O parte din pacienții evacuați de la Institutul „Matei Balș” au fost transferați la Spitalul Victor Babeș. Alți 36 vor fi preluați de Institutul „Marius Nasta”. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a precizat că se caută locuri disponibile pentru toți cei 120 de pacienți care erau internați la Matei Balș, în pavilionul 5, unde a izbucnit incendiul. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat că pacienții evacuați nu prezintă arsuri.

ȘTIREA INIȚIALĂ. Cel puțin trei persoane au murit în urma incendiului de proporții care a izbucnit, vineri, în jurul orei 5 dimineața, la Institutul de boli infecțioase „Matei Balș” din Capitală, unde sunt tratați preponderent bolnavi de COVID-19. Incendiul a fost stins. A fost activat planul roșu, iar pacienții sunt transferați la alte spitale din București. 

Nu se cunosc cauzele izbucnirii incendiului care s-ar fi produs la parterul unui pavilion. Tot aici au fost găsite și trei persoane carbonizate, a precizat ISU București-Ilfov.  O altă persoană este resuscitată de mai multe zeci de minute de echipele de intervenție.

În spital se aflau la ora declanșării incendiului aproximativ 120 de pacienți diagnosticați cu noul coronavirus. La Institutul „Marius Nasta” pot fi preluați până la 36 de pacienți, a precizat managerului Beatrice Mahler.

”Incendiul s-a manifestat la parterul unui corp de clădire cu regim de înălțime P+3, pe două laturi. Au fost constituite echipe de căutare și salvare a persoanelor și se realizează evacuarea lor. Potrivit informațiilor furnizate, în clădire se aflau aproximativ 100 de persoane.- au transmis autoritățile de la ISU București. Stingerea efectivă a focului nu a fost dificilă, însă fumul foarte dens a ridicat probleme, potrivit ISU. Încăperea din care a izbucnit incendiul este distrusă în mare proporție, potrivit aceleiași surse.

"Din păcate trei persoane sunt decedate și a patru sub resuscitare. Trei persoane au fost găsite în salon (n.r. - decedate). (...) După ce s-a degajat fumul au fost găsite trei peroane în salonul în care era incendiul. Restul sunt transportați la mai multe spitale. Sunt cu COVID. Nu au alte probleme", a declarat secretarul de stat în MAI Raed Arafat pentru AGERPRES.

Întrebat dacă dintre cei transportați la alte spitale sunt persoane care se află în stare gravă, Arafat a răspuns: "Nu, pe probleme de arsuri nu".

Parchetul de pe lângă Tribunalul București urmează să deschidă o anchetă în acest caz. Dosarul va fi unul de ucidere din culpă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.