Salvarea sistemului de sănătate NU poate veni de la statul român, stat criminal de pe vremea bunicilor noștri. Singura soluție e mediul PRIVAT: privatizați marile spitale și construiți noi spitale private


Salvarea sistemului de sănătate NU poate veni de la statul român, stat criminal de pe vremea bunicilor noștri. Singura soluție e mediul PRIVAT: privatizați marile spitale și construiți noi spitale private

Soluția pentru a avea un sistem sanitar funcțional, capabil să facă față diverselor crize și să salveze vieți nu poate veni de la statul român, care e principalul responsabil pentru dezastrul criminal din sănătate, pe care l-a generat și-l menține. Soluția poate veni doar din mediul privat, care trebuie încurajat și ajutat să construiască spitale și clinici private. 

Chiar dacă statul român s-ar apuca acum să construiască spitale – deși n-a fost în strare de asta în ultimii 31 de ani –, e mai mult decât probabil că spitalele noi vor avea, curând, soarta și condițiile celor deja existente, întrucât statul și-a dovedit eșecul de-a lungul a mai bine de trei decenii, iar orice logică elementară ne spune că nu mai trebuie să ne legăm speranțele de el. 

Jurnalistul Mircea Marian avertizează, pe Facebook, că cea mai mare prostie ar fi ca acum să ne apucăm să investiv masiv în noi spitale de stat: 

”Știu că nu voi fi simpatic, dar nu e rostul meu să fiu simpatic (exceptând familia și pisica): cea mai proastă soluție, după drama de la Balș, este să ne apucăm de investiții de stat în noi spitale de stat. Vom pierde timp și bani. 

Cel mai ușor exemplu ar fi celebrele spitale regionale. Ar fi interesant câți bani au înghițit în dezbateri, studii, drumuri la Bruxelles, ședințe, fără să se fi pus măcar o cărămidă, din 2015-2016 până azi. Să ridice mâna cine e din afara sistemului și știe care e stadiul lor acum și ce urmează. 

Dar cel mai bun exemplu este spitalul din Fălticeni. Pornit în 1991. Construcție finalizată in 2018. Refăcut în 2019, când au descoperit că NU aveau scară de incendiu :))). Nici azi nu este deschis. 

Investiții private. Vor ști să construiască rapid și la costuri decente. Asta cred că este soluția - se poate discuta la fine tuning, dar în esență asta spun: lăsați mediul privat, încurajați-l, să dezvolte spitale, nu statul. 

Dacă ne apucăm acum să înlocuim sutele de spitale de stat, cu sutele lor de pavilioane în diferite stadii ale dezastrului, în 2024 vom fi fix în situația de azi”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.