Anchetă jurnalistică: Dictatorul Lukashenko patronează o rețea imensă de contrabandă cu țigări în Europa și Rusia. Imperiul ilegal


  • ACP
  • Feb 9, 2021 10:42
  • 1632
Anchetă jurnalistică: Dictatorul Lukashenko patronează o rețea imensă de contrabandă cu țigări în Europa și Rusia. Imperiul ilegal

Un raport al jurnaliștilor de anchetă independenți din Belarus și Rusia – de la Belsat TV, Naviny.by și Proekt.media – a dezvăluit zilele acestea că președintele bielorus Alexander Lukashenko patronează o rețea imensă de contrabandă cu țigări în Europa și Rusia. 

Jurnaliștii au descoperit că țigările sunt transportate ilegal în Europa de Vest cu camioanele și pe calea ferată, iar în Rusia pe calea aerului, întregul lanț de transport și distribuție fiind controlat de administrația din Belarus. 

„Sursele noastre sunt angajații prezenți și foști ai celor mai mari fabrici din Belarus, precum și căile ferate din Belarus, care chiar ne-au indicat vagoanele de tren în care erau țigările de contrabanda. Niciuna dintre persoanele indicate în reportajul nostru și nici companiile nu au vorbit în această privință. Agențiile și autoritățile de aplicare a legii sunt, de asemenea, tăcute” a spus pentru publicația poloneză Polandin unul dintre jurnaliștii care a participat la anchetă. 

Problema contrabandei cu țigări dinspre Belarus e foarte actuală în Polonia, în condițiile în care datele poliției de frontieră poloneze arată o creștere explozivă a acesteia de-a lungul 2020. 

Anul trecut, în pofida pandemiei Covid-19, numai valoarea țigărilor ilegale interceptate din Belarus s-a ridicat la peste 6 milioane de euro, ceea ce reprezintă o creștere de 469% față de 2019. 

Se știa că fiecare a zecea țigară fumată în Polonia și în alte state ale Uniunii Europene provine din surse ilegale, dar faptul că bună parte din banii europeni proveniți din contrabanda cu țigări alimentează imperiul financiar al totalitaristului Alexander Lukashenko face întreaga situație mult mai gravă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.