EXCLUSIV Șefa IICCMER, Alexandra Toader, își bate joc de cei 47 de autori ai unuia dintre cele mai importante studii despre regimul comunist: ”Panorama comunismului în România”. Povestea celor 100 de cărți închise sub lacăt. Scandalul a ajuns pe masa premierului Cîțu


EXCLUSIV Șefa IICCMER, Alexandra Toader, își bate joc de cei 47 de autori ai unuia dintre cele mai importante studii despre regimul comunist: ”Panorama comunismului în România”. Povestea celor 100 de cărți închise sub lacăt. Scandalul a ajuns pe masa premierului Cîțu

Șefa Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) – am numit-o pe tânăra Alexandra Toader (foto sus/Digi24 TV) – își bate joc de luni de zile, într-o manieră scabroasă, de 47 de autori, specialiști din mediul științific, cultural, social ș.a.m.d., cărora nu doar că a refuzat să le plătească drepturile de autor în condițiile legii, dar nici măcar nu vrea să le ofere, așa cum a fost prevăzut, cele două exemplare din volumul pe care chiar ei l-au scris și care a fost deja publicat la sfîrșitul anului trecut, la Editura Polirom, iar pe 14 decembrie 2020 adus și depozitat oficial la sediul IICCMER. 

Ne referim la ”Panorama comunismului în România”, coordonat de scriitoarea și cercetătoarea Liliana Corobca, volum care reprezintă cea mai complexă lucrare de sinteză privind regimul comunist (1945-1989), radiografiat din perspectiva multiplelor dimensiuni și fațete.

Potrivit surselor Podul.ro, deși realizarea și publicarea studiului amintit au fost acțiuni prevăzute de bugetul IICCMER încă din 2019, de cum s-a instalat la conducerea instituției, Alexandra Toader a făcut totul pentru a bloca sau tergiversa apariția volumului, care a ajuns sub tipar cu mari eforturi, din pricina numeroaselor piedici puse chiar de șefa Institului, care, așa cum veți vedea, se comportă impardonabil de umilitor cu zeci de autori, cărora le nesocotește atât munca cât și cele mai elementare drepturi. 

Inițial, în decembrie 2020, coordonatoarea proiectului – Liliana Corobca – a fost somată în scris de Alexandra Toader să trimită celor 47 de autori un așa-zis acord, având pretenția ca acesta să fie semnat deși nu menționa absolut nimic nici despre durata cesiunii drepturilor de autor, nici despre dreptul autorilor la unul sau două volume gratuite. În forma propusă, e clar că acordul avea scopul de a bloca apariția volumului. 

Deoarece condițiile erau nu doar neprincipiale, ci și abuzive de-a dreptul, nesocotind cadrul legal, autorii i-au transmis Alexandrei Toader că acceptă un acord atât timp cât li se asigură două condiții minime și de bun simț: drepturile de autor să fie cedate pe o perioadă determinată (2 ani) și să primească fiecare un număr de două volume. 

Descarcă AICI Cererea din 17 noiembrie privind drepturile de autor aferente volumului ”Panorama comunismului în România”

Descarcă AICI Formularul privind consimțământul de publicare

Potrivit surselor Podul.ro, directorul de cercetare al IICCMER – l-am numit pe Ștefan Bosomitu – a preluat în mod fraudulos adresele autorilor din proiectul Lilianei Corobca, la cererea șefei Alexandra Toader, și le-a scris în nume personal, făcând promisiuni pe care nu le-a îndeplinit. Tot el a trimis adresele bibliotecarei, fără acordul autorilor sau al coordonatoarei de proiect. 

Urmarea? De la ”garanțiile” pe care Bosomitu le-a oferit prin email s-au scurs aproape două luni, timp în care conducerea IICCMER i-a ignorat programatic pe autori, indiferent de notificările acestora, Alexandra Toader încăpățânându-se să se comporte de o manieră abuzivă ce cu greu ar putea fi înțeleasă ori explicată. Nu doar că niciunul dintre autori nu a primit cele două exemplare solicitate, dar aceștia încă nu au nici cea mai vagă idee în ce regim le sunt folosite studiile deja publicate, fiind cât se poate de clar că această situație excede legislația privind drepturile de autor. De altfel, nici coordonatoarea proiectului, Liliana Corobca, nu a primit volumele care îi reveneau. 

În timp ce-i umilește pe toți acești oameni, bătându-și joc de munca și de profesionalismul lor, și după ce a făcut tot ce i-a stat în putință să boicoteze publicarea lucrării ”Panorama comunismului în România”, conducerea IICCMER se laudă și se mândrește acum cu volumul pe care a tot încercat să-l distrugă, ceea ce spune multe despre profilul moral al Alexandrei Toader, dar și despre aptitudinile ei de șefă la stat – detalii AICI

Potrivit surselor Podul.ro, de-a dreptul halucinant e că aceeași Alexandra Toader a dat directiva ca volumele destinate autorilor – aproximativ 100 de exemplare – să fie stivuite și încuiate cu lacătul în depozitul din bucătăria IICCMER, din rațiuni care iarăși ne depășesc. Pe această cale, o îndemnăm pe domnișoara Toader să elibereze cărțile și să se asigure că ajung la proprietarii de drept, pe care-i batjocorește de două luni. De notat și că, potrivit uzanțelor, editurile trimit exemplarele promise autorilor în termen de 15 zile, or în cazul de față se împlinesc deja două luni.

Sursele noastre susțin și că Alexandra Toader și-a permis să cenzureze textul Lilianei Corobca, tăind orice referire din ”Notă asupra ediției” privind rolul jucat de Radu Preda, fostul director al IICCMER, în apariția acestui volum. Atenție: Toader a făcut asta fără acordul autorului, solicitând pe ascuns PDF-ul final de la editură. 

Întrebată pe subiect de Podul.ro, scriitoarea Liliana Corobca a răspuns că atitudinea conducerii aduce prejudicii de imagine IICCMER, explicând că ori de câte ori a solicitat să vorbească despre volum, Alexandra Toader și apropiații acesteia i-au răspuns negativ. ”Acesta este un abuz, dar nici pe departe singurul pe care îl comite actuala conducere a IICCMER”, a punctat Liliana Corobca. 

Acestea fiind precizate, vă prezentăm, în exclusivitate, o notificare trimisă de profesorul universitar doctor Ion M. Anghel (unul dintre autorii volumului ”Panorama comunismului în România”) în atenția lui Ștefan Bosomitu, directorul de cercetare al IICCMER, în data de 8 februarie 2021: 

„Domnule Director Ștefan Bosomitu, Este regretabil faptul că sunt nevoit să vă întreb eu, până la urmă, dacă mai aveți în vedere și când anume veți face gestul ce se cuvine, de a mi se trimite cele două exemplare ale volumului ‹Panorama comunismului în România› pe care, în mod indiscutabil, mi le datorați. Aveți deja volumele de aproximativ două luni, dar în mod sfidător și necuvenit tergiversați acest lucru, lăsând impresia că mi-ați face o favoare, aceea de a vedea în ce formă a apărut studiul pe care vi l-am predat. Dorința legitimă a autorului trebuie satisfăcută în mod necondiționat pentru că altfel s-ar ajunge în situația de a i se lua ceea ce îi aparține – lucru de neconceput. 

După ce în mod abuziv ați refuzat, în 2020, să îmi plătiți dreptul de autor ce mi se cuvenea conform reglementărilor în materie, în urma acestui gest cooperant pe care l-am făcut și pe care se cuvenea să-l apreciați ca atare, a intervenit între mine, ca autor, și dvs., înțelegerea prin care v-am cedat dreptul patrimonial de autor, iar dvs. v-ați angajat în scris că îmi veți trimite 2 exemplare. Publicându-mi studiul, dvs. ați acceptat condițiile mele și sunteți legat ca atare; în caz contrar, înseamnă că nu vă îndepliniți obligația ce v-ați asumat-o. 

Dacă vă pasă sau nu, cu adevărat, de prestigiul și imaginea Institutului dvs., aceasta vă privește personal. Dar orice diferend sau litigiu, cu ecourile pe care le-ar produce acestea în presă nu sunt de dorit și cred că ar trebui evitate. Mă aștept din partea dvs. la o atitudine care ține de corectitudine în acest parteneriat, precum și considerația care trebuie să existe față de autor. În cazul în care sunt dificultăți de livrare prin poștă, solicit ca volumele să-mi parvină prin doamna Liliana Corobca, coordonatoarea volumului. Mulțumesc, 

Prof. univ. dr. h.c. Ion M. Anghel”.

Scandalul a ajuns pe masa premierului Cîțu

Precizăm că o notificare a fost adresată și premierului României, în condițiile în care IICCMER este o instituție plătită din bani publici care funcționează sub jurisdicția Guvernului. Redăm câteva pasaje: 

”În atenția domnului Florin Cîțu, prim-ministrul României. 

Rugăm reglementați comportamentul abuziv al dnei Alexandra Toader, președinte IICCMER.

Rugăm dispuneți respectarea legilor.

Rugăm eliberarea cărților din captivitate.

Cel mai important volum despre comunism, Panorama comunismului în România stă încuiat cu trei lacăte în depozitul din bucătăria IICCMER. Au trecut 2 luni de la publicare volumului și nici un autor (nici coordonatorul) nu au primit exemplarele pe care le presupun acordurile semnate cu IICCMER”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.