Navalnîi scindează Partidul Comunist din Rusia: facțiunea ”leninistă” îl susține frenetic, cea ”stalinistă” e îndrăgostită de Putin. Tinerii comuniști, atrași de discursul opozantului


  • ACP
  • Feb 13, 2021 21:10
  • 4054
Navalnîi scindează Partidul Comunist din Rusia: facțiunea ”leninistă” îl susține frenetic, cea ”stalinistă” e îndrăgostită de Putin. Tinerii comuniști, atrași de discursul opozantului

Demonstrațiile care au urmat arestării dizidentului Alexey Navalny au fost condamnate de marea majoritate a politicienilor ruși de la Moscova, fie ei aflați la guvernare ori în opoziție. 

Unul dintre criticii cei mai categorici ai lui Navalny a fost și este Gennady Zyuganov, liderul Partidului Comunist al Federației Ruse, principalul partid de opoziție rus, care deține 42 de locuri din 450 în Duma de Stat. 

Despre Ziuganov se știe că face împreună cu partidul său o opoziție minimală, moderată și mai mult retorică față de Kremlin, așadar e de așteptat ca discursul său legat de Navalny să fie comparabil cu cel al oamenilor lui Putin. 

În acest sens, Zyuganov l-a acuzat în mai multe rânduri pe Navalny că ar fi un agent străin care intenționează să incite la o „Revoluție a culorilor” pentru a-l răsturna pe președintele Vladimir Putin în numele guvernului SUA și al corporațiilor multinaționale. 

Când echipa lui Navalny a cerut public, în ianuarie, susținerea prin proteste, șeful partidului comunist a fost categoric – „nici un comunist nu va sprijini aceste provocări!” 

Realitatea arată însă foarte diferit de discursul lui Zyuganov. La ultimele demonstrații din ianuarie, mai mulți membri cunoscuți ai Partidului Comunist au fost văzuți alături de susținătorii lui Navalny și unii dintre aceștia chiar au fost arestați împreună cu mulți alți demonstranți. 

La protestele de la Moscova, Kazan și Khabarovsk, au fost parlamentari comuniști locali care s-au numărat printre cei reținuți de forțele de securitate, în timp ce în orașul Perm din Urali, filiala partidului s-a împărțit în mod oficial între cei care au dorit ca partidul să susțină protestele și cei care s-au opus. 

Chiar și unii membri de rang înalt ai partidului au ieșit împotriva liniei lui Zyuganov, între aceștia aflandu-se șeful filialei partidului din Moscova, Valery Rashkin, fostul guvernator al Irkutsk Serghei Levchenko, și deputatul Dumei de Stat, Alexei Kurinny, care i-au susținut public pe Navalny și pe manifestanți. 

Maxim Shevcenko, fost prezentator TV și deputat comunist în parlamentul regional Vladimir, care a fost reținut la un protest în orașul Kazan, a declarat: ”Navalny merită sprijinul nostru ca prizonier politic”. „Aceste proteste sunt mult mai mult decât despre el. Oamenii s-au săturat de pensii mici, salarii de sărăcie și autoritarism”, a mai spus Shevcenko. 

Însă susținerea dizidentului rus din partea comuniștilor e mult mai solid motivată decât de nemulțumirea produsă de actuala situație economică din Rusia. Alexander Kynev, politolog la Școala Superioară de Economie din Moscova susține că tânăra generație de comuniști este foarte asemănătoare cu cea care formează stânga europeană modernă. Cum Navalny și mișcarea sa au adoptat poziții din ce în ce mai de stânga în ultimii ani, o mare parte din membrii de bază ai partidului comunist au găsit în mesajul politic al liderului opoziției multe lucruri cu care sunt perfect de acord. 

Kynev spune că „pentru multe cadre comuniste mai tinere afinitatea cu Navalnai este în întregime organică, acesta fiind un populist de stânga, la fel ca ei”.

Așa este și în cazul lui Nikolai Bondarenko, adjunct comunist în consiliului municipal și blogger video al cărui canal YouTube are peste un milion de abonați, care a fost arestat și amendat cu 20.000 de ruble (270 USD) pentru participarea la protestul ilegal în sprijinul lui Navalny.

Analistul politic Ilya Graschenkov a descris o divizare a partidului comunist rus între o fracțiune „stalinistă”, care îi cuprinde pe simpatizanții lui Putin, și un grup „leninist” ai cărui membri se simt atrași de o alianță cu Navalny și ai lui, atât din motive practice cât și ideologice. 

Practic, mulți oficiali comuniști, ar dori să repete modul de lucru de la alegerile Consiliului municipal din 2019 din Moscova, când comuniștii au mers pe sistemul votului inteligent propus de Navalny și au reușit astfel să câștige 13 locuri, de la 5 cât avuseseră de la alegerile precedente. Sistemul votului inteligent propus de Navalny presupune unirea în jurul celui mai puternic candidat al opoziției, pentru a-i crește șansele împotriva partidului de guvernământ Rusia Unită. 

Deputatul comunist al Consiliului orașului Moscova, Evgheny Stupin, care și-a castigat în 2019 locul de consilier împotriva unui membru al partidului de guvernământ, după ce a fost susținut de sistemul de votare inteligentă, a declarat că „votul inteligent a fost parțial responsabil pentru victoriile noastre din 2019 - în unele raioane, ne-a împins peste linie”.„Este în întregime posibil să existe o cooperare între Partidul Comunist și echipa Navalny”, a adăugat Stupin. 

E greu de crezut însă că departamentul de la Kremlin responsabil cu gestionarea politicii interne și conducerea centrală a Partidului Comunist al vor permite facțiunii ”leniniste” să meargă prea departe cu colaborarea cu oamenii lui Navalny, dar asta nu va schimba nimic din atracția pe care tinerii comuniști o au pentru discursul cunoscutului dizident, care s-a dovedit a fi compatibil cu concepțiile și idealurile lor politice – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.