Augustin Zegrean spulberă temerile legate de neconstituționalitatea legii care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor: „Nu e pensie. Este o indemnizație specială. N-are ce să facă CCR aici”


Augustin Zegrean spulberă temerile legate de neconstituționalitatea legii care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor: „Nu e pensie. Este o indemnizație specială. N-are ce să facă CCR aici”

Mai mulți parlamentari, printre care liberalul Florin Roman și urlătoarea Diana Șoșoacă, și-au exprimat încă de miercuri temerile cu privire la neconstituționalitatea legii care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor. 

Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale, contrazice însă aceste opinii spunând că legea este perfect constituțională și sunt șanse mici ca CCR să aibă o altă părere.  

„Actualul proiect, care a fost amendat și care prevede inclusiv oprirea celor aflate în plată, din punctul meu de vedere va avea mari probleme de constituționalitate”, a spus Roman de la tribuna Parlamentului în tandem cu Șoșoacă care și-a acuzat colegii de „demagogie ieftină” precizând că „ceea ce votați acum se va aplica la următoarea legislatură. Nu cred că va trece de Curtea Constituțională. Sunt sigură că vor merge pe drepturile câștigate. Dacă vreți cu adevărat să schimbați, mergeți cu juriști foarte buni și faceți o lege constituțională.” 

Și jurnalista Ioana Ene Dogioiu scrie că legea prezintă vulnerabilități din cauza unui amendament al USR PLUS care stipulează să se taie și pensiile aflat deja în plată. Este posibil, aș zice chiar probabil, ca amendamentul USR-PLUS că se taie și pensiile aflate deja în plată să fi făcut legea neconstituțională. Iaca ce zicea acum câteva luni specialistul în care eu personal am cea mai mare încredere, conf. Claudiu Dinu: “Pensia specială, de serviciu, nu se poate abroga, elimina, pentru cei care sunt în plată. Altfel legea ar retroactivă. Dreptul la pensie s-a născut în momentul în care ai ieșit la pensie, ai primit decizia de pensionare și s-a stabilit că primești o anumită sumă. Dacă scazi pensia de la, să zicem, 8 mii de lei la 4 mii de lei înseamnă să modifici decizia de pensionare. Aici nu se poate interveni”, a punctat Ioana Dogioiu pe pagina sa de Facebook. 

Întrebat de B1TV cât de plauzibilă este o sesizare a CCR din acest motiv, Augustin Zegrean a explicat: „Sigur că nu îi poate opri nimeni să sesizeze Curtea dacă vor să o sesizeze – și nu mă refer la parlamentari, pentru că înțeleg că aproape toți au fost de acord cu această aprobare, dar cei care sunt acum în plată probabil că vor ataca la Curtea Constituțională. Este o problemă aici. Se vor împiedica de un lucru. Când au făcut legea, în 2006, nu i-au spus pensie, i-au spus altceva. Dacă era pensie, puteam să discutăm și despre constituționalitate, dar asta nu este o pensie. Este o indemnizație și indemnizațiile acestea statul le plătește când are bani, și nu le mai plătește când nu mai are bani. N-are ce să facă Curtea Constituțională aici, mai ales că este vorba despre parlamentari. Ei și-au dat această indemnizație, ei și-au luat-o”. 

Augustin Zegrean a subliniat că este vorba despre o modificare adusă Legii privind statutul deputaților și senatorilor, care „nu are legătură cu alt segment al populației”. 

”Am citit și eu proiectul de lege, am văzut ce au adoptat. Nu văd ce ar putea să fie. Dacă ar fi așa cum se spune, că am auzit că spun unii că nu se poate, că legea retroactivează – nu retroactivează, pentru că nu le ia banii pe care i-au primit până acum, doar nu le mai dau de acum încolo. (…) Nu e pensie. Nu e din legea pensiilor, nu are nicio legătură cu pensia. Era un ajutor sau o indemnizație pe care parlamentarii o primeau cadou, pentru că și-au petrecut acolo câțiva ani din viață”, a mai precizat Zegrean.

Camera Deputaţilor şi Senatul reunite în plenul comun de miercuri au votat eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Comisia pentru statut a adoptat raport de admitere cu amendamente la proiectul PSD privind eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Singurii parlamentari care s-au abținut au fost cei de la UDMR. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.