Cum împart ciolanul oamenii noi din politică. Fiica secretarului de stat Oana Ursache (USR PLUS) a fost angajată de colega Simina Tulbure la cabinetul său de parlamentar


Cum împart ciolanul oamenii noi din politică. Fiica secretarului de stat Oana Ursache (USR PLUS) a fost angajată de colega Simina Tulbure la cabinetul său de parlamentar

Deputata Simina Tulbure, aflată la primul mandat în Legislativ din partea USR PLUS, a răspuns afirmativ întrebării publice adresate de jurnalistul Eugen Cișmașu (România Liberă) privind angajarea, la biroul său de parlamentar, a Sânzianei Covaliu, fiica Oanei Ursache (USR PLUS), numită recent secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.  

Pare o sinecură clasică, după tiparul atât de împământenit la politicieni din zona PSD și PNL.  

Simina Tulbure (foto sus dreapta) spune că n-ar fi așa și că, în evaluarea Sânzianei Covaliu (foto sus centru), ar fi contat mai puțin că este fiica colegei sale de partid și de diaspora Oana Ursache (foto sus stânga), ci mai ales că este o tânără cu potențial care a avut nevoie doar  un „vot de încredere” pentru a se putea afirma profesional.  

„Am luat la mână și notițele pe care le-am luat în timpul interviului meu cu Sînziana și recunosc că deși sunt obosită, m-am bucurat să-mi aduc aminte de acel moment. Este o persoană pe care se vede de la o poștă că vrea să demonstreze și să se afirme, făcând lucruri bune pentru țară”, îi scrie doamna Tulbure lui Eugen Cișmașu într-un email detaliat pe care jurnalistul de la RL l-a transmis și redacției PODUL în virtutea unei colaborări pe subiect.  

Deputata USR PLUS mai spune că tânăra sa angajată ar fi fost cea care și-a determinat mama să intre în politică și că la momentul la care s-a întâmplat asta, Sânziana Covaliu era deja „foarte implicată în activitatea Generației PLUS și a Alianței”. Deci, cum ar veni, este exclus ca mama să fi intervenit în angajarea fiicei.  

În continuare, Simina Tulbure detaliază muncă din campanie a domnișoarei Covaliu, precizând că aceasta i-a ajutat chiar și cei despre care se știa din start că sunt pe locuri neeligibile.  

O imagine din 2018, de pe Facebook, pare să confirme implicarea timpurie în politica a Sânzianei Covaliu. În fotografia respectivă, tânăra este imortalizată, la o acțiunea a formațiunii Mișcarea România Împreună (proiectul politic al lui Dacian Cioloș care a precedat PLUS) alături de George Gima, actualul director de cabinet al ministrului Justiției, Stelian Ion, și de prof. univ. Mihaela Miroiu, un soi de ideolog și consultat politic al PLUS la începuturile acestuia.  

 

În contextul prezentat de doamna deputat  - al cărei e-mail îl puteți citi integral mai jos, fiind, de altfel lăudabile efortul de a detalia o serie de aspecte privind angajații domniei sale și promptitudinea cu care a răspuns - , dar având în vedere și faptul că, spre exemplu, colegul său de alianță Nicu Fălcoi (senator USR PLUS de Timiș) recrutează personal pentru biroul de parlamentar prin anunțuri publice, în baza unor standarde foarte ridicate, slujba oferită tinerei de Simina Tulbure pare mai degrabă dacă nu o sinecură, respectiv, nepotism, un soi de răsplată de partid în virtutea muncii de campanie sau un soi de aranjament intern.

Situația nu reprezintă deloc o excepție în politică, ba dimpotrivă e atât de răspândită încât pesediștii și peneleștii se amuză probabil copios că scriem despre așa ceva.  

USR PLUS a promis însă un alt soi de abordare, bazată în special pe meritocrație. Cristian Ghinea, fost europarlamentar, în prezent ministrul Fondurilor Europene, spunea chiar că unul dintre cele cinci principii de bază ale guvernării USR sunt „meritocrația și competiția onestă” care ar trebui să devină „norme sociale și politice în România”.Numirile la stat, la orice nivel trebuie să caute în mod real talente și aptitudini în societate, a lucrat pentru binele public trebuie să redevină o chemare pentru cei mai buni dintre noi”, mai spunea Ghinea AICI (este vorba despre manifestul politic al USR facut public la începutul anului trecut).

Răspunsul integral al doamnei Simina Tulbure:  

„Am luat la mână și notițele pe care le-am luat în timpul interviului meu cu Sînziana și recunosc că deși sunt obosită, m-am bucurat să-mi aduc aminte de acel moment. Este o persoană pe care se vede de la o poștă că vrea să demonstreze și să se afirme, făcând lucruri bune pentru țară. 

Cum spuneam, susțin tinerii cu potențial deoarece știu din proprie experiență cât de mult poate conta dacă o persoană îți dă un vot de încredere pentru a te putea afirma între-un anumit mediu profesional. 

Mi-am dorit din prima clipă o echipă dinamică, formată din oameni tineri, cu potențial, care în pofida vârstei, au avut deja realizări relevante în domeniul lor profesional. 

În corelare cu principalele obiective ale mandatului meu, am selectat persoane cu cunoștințe și experiențe în următoarele resorturi: voluntariat și implicare civică, drept, comunicare, finanțe, studiu și activitate în afara României și ceea ce țin de zona de tineret. 

Echipa cabinetului meu, se prezintă astfel: 
 ● Mark C. Lukács (25 ani) - Expert în comunicare și voluntar desăvârșit din societatea civilă din România; 
 ● Melany Pașca. (22 ani) - Viitoare absolventă de drept - studentă în ultimul an (Law with French Law la Birmingham University), cu studii liceale finalizate în Franța; 
 ● Sînziana Covaliu (22 ani) - Administrare, comunicare internă și om de legătură dintre organizațiile de tineret - Generația PLUS și USR Tineret  (absolventă a Universității "Ștefan cel Mare" din Suceava, specializarea "Litere și Științe ale Comunicării", secția Română-Italiană); 
 ● Adrian Vodislav (29 ani) - Consultant în Finanțe pentru Comisia de Buget, Finanțe și Bănci (Absolvent al universităților de top: Kings College London și The College of William and Mary - US și fost ofițer în cadrul Băncii Europene de Investiții - Luxemburg, unde am lucrat si eu); 

Da, este adevărat că Sînziana este angajată în cabinetul meu, ea fiind foarte implicată în activitatea Generației PLUS și a Alianței, chiar dinainte de a ni se alătura mama ei. Subliniez acest lucru deoarece Sînziana a fost cea care a implicat-o pe Oana Ursache în activitățile partidului, în perioada în care amândouă locuiau în afara țării. 

Oana Ursache a intrat în RO100, fiind convinsă de fiica ei, lucru pe care l-a declarat în toate intervențiile sale publice. Ursache chiar explică faptul că înscrierea ei în RO100 a fost o reacție de rușine la faptul că generația ei a lăsat generației noastre datoria de a salva țara. Sînziana nu m-a ajutat doar pe mine în campanie, fiind la fel de prezentă și în campaniile altor viitori demnitari. E important să spun că a făcut campanie inclusiv pentru candidați care erau pe locuri neeligibile sau semieligibile și a făcut asta pentru a susține proiectele și viziunea alianței, nu pentru a obține foloase materiale. 

Punctual, resorturile Sînzianei sunt următoarele: activități specifice de asistent personal, ținerea agendei, realizare necesar materiale birotică, gestionarea unor sarcini administrative în cadrul parlamentului în strânsă legătură cu demnitarul, gestionarea relațiilor cu presa, în special în comunitățile de români din afara țării și liantul între G+ și USRT pentru crearea de politici publice și legi adecvate tinerilor. 

Câteva dintre aspectele care o recomandă să lucreze cu mine: 

Dintre aptitudinile și deprinderile sale, mi-am notat câteva: spirit de echipă, asertivitate, perseverență, înclinație spre studiu individual, capacitate de sinteză, rezistență la stres, o atitudine proactivă, axată pe soluții; 
Are abilități în zona de operare pc: pachetul Microsoft, design, creare materiale, redactare materiale, traduceri etc. Stăpânește limbi străine cu relevanță pentru comunitățile de români di diaspora și-mi va fi de ajutor în deplasări: spaniolă, engleză, italiană; 
 Cunoaște nevoile și interesele românilor din afara țării pentru că și ea la rândul ei a trăit în diferite comunități din diaspora. Mi-a pomenit doar de câteva: 

-Experiență cu consulatele și sistemul legislativ precar organizat în afara granițelor țării; 

-Experiență cu problemele de adaptare la noul mediu al comunităților de români; 

-Experiență în problema administrative ale învățământului românesc – echivalarea de diplome; 

-Experiență acumulată din asistarea traducerilor legalizate ale comunităților de români din afara granițelor țării; 

-Experiență în gestionarea relațiilor cu diferitele segmente sociale compoziorii ale comunităților de români din afara granițelor țării;  

Toate acestea au fost remarcate de mine atât în cadrul interviului de angajare avut, dar mai ales prin colaborarea cu Sînziana în mai multe proiecte, de exemplu, gestionarea tuturor problemelor de comunicare în calitate de membru al departamentului de HR si departamentul de Comunicare din cadrul Generației PLUS, unde am avut ocazia sa colaborez cu ea. 
Are și experiențe profesionale sau civice relevante, cum ar fi cele legate de:  

-Platforma Ro100 Suceava; 

-Mișcarea România Împreună; 

-Înființarea filialelor Generația PLUS Hunedoara, Satu Mare, Dâmbovița; 

-Membru al biroul Județean Sceava Generația PLUS; 

-Conferința „Tinerii schimbă România” 

-Celulă de criză PLUS; 

-R-ED”.

Oana Ursache a fost numită oficial în funcția de secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni pe 16 februarie, de premierul Florin Cîțu. Politiciana USR PLUS este doctor în filologie și lector de limba română la Universitatea din Granada, Spania. A mai fost lector la Universitatea din Alicante și este titulară a cursului de Literatură comparată la Facultatea de Litere a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava. Este licențiată în limba și literatura română, spaniolă și engleză și are un master în Comunicare și relații publice.

Oana Ursache avea 38 de ani și locuia la Gura Humorului în vara lui 2008 când a decis să plece în Spania, împinsă de neajunsurile vieții din România, unde, ca lector la Facultatea de Litere din Suceava, câștiga 1200 de lei. Povestea ei impresionantă a fost dezvăluită de Libertatea într-un reportaj care vorbea despre drama copiilor cu părinți la muncă în străinătate (detalii AICI). În prezent, ea reprezintă diaspora, ca membru în cadrul Biroului Național PLUS.

Oana Ursache a promovat limba și cultura română, organizând congrese, simpozioane și seminarii academice, în colaborare cu universități din străinătate și din țară, dar și festivaluri, seri de poezie, dezbateri, lansări de carte, ateliere de traduceri. Între acestea, Noaptea poetelor din România, Festivalul Culturii Române și Festivalul Copilăriei – “România ca teren de joacă”, acesta din urmă fiind organizat alături de Ambasadele României din Spania și Portugalia, cu sprijinul Institutului Cultural Român din Madrid. “Eu cunosc două Românii: România din țară și România din afara granițelor României. Sunt două țări în care locuiesc aceiași oameni. Preiau acest mandat cu bucuria de a fi în slujba acestor români care sunt stabiliți pe întreaga planetă. Cu responsabilitatea miilor de povești pe care le-am ascultat și pe care le voi întâlni de acum înainte și cărora voi încerca, cu toată energia și disponibilitatea mea, să le găsesc soluții și rezoluții. Intru în această echipă administrativă cu mândria de a reprezenta românii oriunde aș merge, așa cum am făcut și până acum. Cu smerenie, dar și sete de schimbare, de acțiune, de rezultate. Sunt vocea României din afara României”, a declarat Oana Ursache la preluarea funcției de secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Pe perioada mandatului, Oana Ursache va avea atribuții privind coordonarea directă și exclusivă a Departamentului, inițierea și avizarea proiectelor de acte normative în domeniul de activitate al DRP, răspunzând în același timp de acțiunile compartimentelor din subordine, pe care le aprobă direct sau le prezintă spre aprobare Secretariatului General al Guvernului.

Deputata Simina Tulbure are 28 de ani și este originară din Satu Mare. A studiat la University of Essex (master) unde a condus Societatea Românească a Universității și a lucrat pentru Banca Europeană de Investiții din Luxembourg, scrie publicația presasm.ro. „M-am născut și am copilărit în Satu Mare. Am crescut într-o familie obișnuită, ca o oricăreia dintre noi. De la părinții mei am învățat să fiu mereu puternică și să nu renunț niciodată, oricât de greu mi-ar fi. (…) Am plecat din țară la 19 ani, în Anglia, pentru a studia la Universitatea din Essex. Și acum mă gândesc la ai mei, care au trebui să se împrumute de la cunoștințe pentru acoperirea cheltuielilor din primele luni. Am fost nevoită să lucrez part-time, având diferite locuri de muncă și am coordonat proiecte de voluntariat și am ajuns să conduc echipe de sute de studenți”, a povestit deputata USR PLUS.

”Cum trec pragul Casei Poporului, voi pune în aplicare următoarele 3 angajamente pentru noi, cei din Diaspora: Românii vor vota mult mai ușor. Românii vor putea utiliza servicii consulare digitale. Astfel, ei nu vor mai fi nevoiți să meargă sute de km pentru a-și ridica un act. Românii din Diaspora care doresc să-și deschidă o afacere în România, vor primi un sprijin financiar de la stat”, a mai precizat ea. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.