VIDEO. Bugetul pe 2021. Premierul Florin Cîțu le-a predat pesediștilor lecții de economie și politici fiscale. Social-democrații s-au jucat însă cu păpușile, au zbierat și au cerut alocații/ „PSD țipă pentru că nu mai poate fura. Este un țipăt al disperării”


VIDEO. Bugetul pe 2021. Premierul Florin Cîțu le-a predat pesediștilor lecții de economie și politici fiscale. Social-democrații s-au jucat însă cu păpușile, au zbierat și au cerut alocații/ „PSD țipă pentru că nu mai poate fura. Este un țipăt al disperării”

Scandal cu țipete, întreruperi și jigniri, luni, în Parlament, în timpul dezbaterilor pe bugetul pentru 2021. La debutul discursului premierului Florin Cîțu, mai mulți parlamentari PSD au intrat cu păpuși cerând mărirea alocațiilor. Cîțu i-a ironizat pe scandalagii, trimițându-i la școală și explicându-le bugetul cât mai limpede, ca unora care nu stăpânesc nici terminologia, nici priceperea necesare. În final, Cîțu le-a atras atenția că nu vor mai putea căpușa bugetul de stat, cum au făcut ani de zile, acesta fiind, de altfel, angajamentul ferm al premierului în fața românilor. Redăm mai jos integral discursul lui Florin Cîțu:  

„Acest buget este cea mai importantă realizare de când am început această guvernare. Este primul buget al acestui mandat de patru ani al unei guvernări de centru-dreapta și o să mă asigur, alături de colegii mei, că o să fie o guvernare de succes. O să reușim doar dacă rămânem uniți și ne concentrăm exact pe acele obiectie care ne-au adus împreună: reformă și investiții. Și vă spun că am tratat acest buget cu mare simț de răspundere. (…) Bineînțeles, contez pe sprijinul colegilor mei din PNL în această misiune.  

Bugetul pe care îl prezint astăzi pentru 2021 are două elemente definitorii la care țin foarte mult: începem reforma în toate cotloanele statului român. Oprim 30 de ani de furt pesedist din buget, din bani publici. Și a doua reprezintă o declarație fermă că drumul României este în Europa și nicăieri altundeva și alături de partenerii noștri din NATO. Garantăm românilor siguranță și securitate.  

O să mă adresez parlamentarilor PSD, să le dau câteva secunde să-și ia un pix, o foaie și să ia notițe ca să nu mai avem discuții. Cei care știu să scrie, bineînțeles.  

Bugetul pentru 2021 are la bază un deficit al bugetului general consolidat de 80 de miliarde de lei.  

Veniturile bugetului general consolidat sunt de 364,9 miliarde de lei”. 

(Discursul premierului este întrerupt de un moment artistic cu păpuși pus la cale de reprezentanți ai PSD. Două dintre acestea au ajuns la Florin Cîțu, două pe masa de prezidiu, unde se aflau Ludovic Orban şi Anca Dragu, în semn de protest privind respingerea amendamentului PSD care propunea mărirea alocațiilor pentru copii). 

Orban: „domnilor, vă rog să vă comportați civilizat, așa cum așteaptă de la dvs cetățenii acestei țări. Vă rog să lăsați circul deoparte”.

Cîțu: „văd și românii pe ce cheltuiesc banii din taxe cei de la PSD. Îi aruncă, dar asta este... 

Veniturile bugetului sunt în creștere cu 42,2 miliarde față de anul precedent, când am reușit să avem venituri la fel de mari ca în 2019 când ați avut creștere economică. Într-una din cea mai mare criză din ultima sută de ani, guvernul PNL a reușit să aibă venituri la fel de mari ca într-un an în care ați avut creștere economică. 47,4 miliarde de lei din fonduri europene, cu 13,8 miliarde mai mult decât anul trecut”.

(discursul premierului este din nou întrerupt de parlamentari care strigă „alocații, alocații”) 

„Nu ați depășit vârsta copiilor. Vreți alocații? Vă înțeleg că vă trebuie bani de buzunar. Ştiam că alocaţiile sunt pentru copii, nu pentru parlamentari. Veţi primi alocaţie, însă trebuie să vă înscrieţi la şcoală. (…) 

V-am trimis email în fiecare lună să vedeți unde sunt banii.  

Politica fiscală, anul acesta, rămâne stimulativă. Nu poți să vorbești de austeritate când cresc cheltuielile bugetare, când ai o politică fiscală stimulativă. Ca să traduc pentru dvs. 

Bugetul este construit ca să încurajeze redresarea economică în anul 2021, dar să reducă în același timp dezechilibre bugetare apărute în perioada 2017-2019, când amânați facturi și făceați cheltuieli.  

Nu am introdus taxe în acest buget și nu au crescut alte taxe. 

Vom face prin acest buget tot posibilul să accelerăm procesul de informatizare pentru a crește gradul de colectare prin conformare voluntară. Așa se face, așa crești veniturile la buget, nu prin taxe cum făceați dvs, pe care noi le-am eliminat din prima zi.  

Știu, românii și-au pierdut speranța că se mai poate face ceva. Le spun tuturor că se poate și că a venit momentul să eliberăm bugetul de furtul pesedist.  

În primul rând reformă în administrația locală și centrală. Angajații sectorului public trebuie să-și asume deciziile. Salariile mai mari cu 70% decât în sectorul privat trebuie justificate. Dublarea cheltuielilor de personal trebuie să se vadă și în performanță. Nu se vede și nu o spun doar eu, o spun toți românii care trebuie să lucreze cu instituțiile statului. Trebuie să existe responsabilitate și răspundere. Trebuie să restructurăm aparatul de stat în funcție de nevoile curente ale societății. 

Veniturile în sectorul bugetar trebuie să fie transparente și legate direct de performanță. Ajunge, nu se mai poate, oprim mafia pesedistă care și-a îndestulat buzunarele ani de zile. 

Și ajungem la Legea salarizării care o să fie în Parlamentul României în curând și, bineînțeles, dispare sistemul de sporuri așa cum este el implementat astăzi. Și multe dintre sporuri dispar, dar cel mai important este să ne asigurăm că acei funcționari publici care își fac treaba sunt și cei mai bine remunerați. 

Reforma companiilor de stat. Și iar mă uit la PSD pentru că știu că aici o să vă doară rău de tot. PSD este campion, domnule președinte Ciolacu, la distrus companii naționale. Dvs sunteți unul dintre beneficiarii principali și partenerii dvs. Și ar fi bine să explicați cum l-ați ajutat pe Omar Hayssam să beneficieze de privatizările din județul Buzău și mai ales de IPRS Băneasa.  

Companiile de stat cară de la un buget la altul arierate de miliarde de lei. În fiecare an aruncăm bani buni în găuri negre, în loc să-i investim. Nu se mai poate așa. Nu putem să cărăm după noi, an după an aceste pierderi doar de frică. Până la urmă s-a văzut că dacă nu sunt performante, tot în faliment ajung. Unele companii pot fi însă restructurate. Și vă spun că Tarom o să fie un astfel de exemplu de succes. Și poate să facă profit. Altele nu pot. Dar nici românii nu mai pot să finanțeze din banii lor furtul PSD. Se oprește aici. De 30 de ani clasa politică a fugit de reforme, de măsuri clare și transparente care fac bine întregii societăți”, 

Răbufnirea lui Orban: ”domnule deputat Ghiță (Daniel Ghiță, deputat PSD, impus pe listele de la Ilfov pe loc eligibil de clanul Pandele-Firea), faceți de râs instituția Parlamentului. Cât credeți că o să mai suportăm comportamentul dvs de maidan și de stadion?! Luați loc și comportați-vă civilizat. La tribună se vorbește de la microfon în Parlament. Dacă sunteți supărat, cereți-i domnului Simonis, liderul de grup, să vă înscrie pe lista vorbitorilor de la tribună sau veniți cu niște lucruri inteligente, nu vă mai bateți joc de toți parlamentarii, nu mai încercați să distrugeți orice fel de dezbatere publică printr-un comportament care este la limita bunului simț. Și purtați masca că dacă nu, riscați să fiți amendat!”.

Cîțu: „Nu trebuie să ne mai fie frică să cerem performanță  profit, transparență în modul în care sunt cheltuiți banii publici, responsabilitate de la companiile de stat, iar soluția este foarte clară nu este să ștergem datoriile. Fără un program clar de restructurare nu mai putem continua. Mă aștept de la managerii plătiți cu mii de euro lunar să vină cu un plan de restructurare rapid. Dacă nu pot, să spună acum. Dacă nu pot, mai bine pleacă. Și vom avea mai puțini oameni în CA-urile companiilor de stat, numiți transparenți și competenți. 

Reformă în administrația locală. Este urgentă și necesară. Avem sute, poate mii de comune și orașe unde primăriile nu pot din propriile venituri să-și plătească salariile, dar în ultimii patru ani au angajat oameni și au și crescut salariile. Dacă nu poți să plătești oameni din veniturile proprii, atunci politica salarială ți-o face guvernul.  

Ministerul Sănătății are alocate 11,4 miliarde de lei, în creștere cu 700 milioane față de 2020 și cu 2,2 miliarde de lei mai mult decât în 2019 când era PSD la guvernare și era creștere economică. Ca să vedeți prioritățile acestui guvern.  

Bugetul este un instrument prin care se realocă resursele economiei. Asta face bugetul. Luăm bani din taxe și impozite și îi realocăm pe priorități și ați văzut clar că prioritățile acestui guvern sunt: reformă, investiții și sănătate. Am alocat resurse pentru toate ministerele și resurse record la investiții pentru că doar prin investiții vom avea o economie care să crească, iar prin creșterea economică putem să plătim și pensii, și salarii.  

Acest buget este declarația mea fermă pentru români că anul acest, în premieră, vom tăia toate căile prin care se fură banii din bugetul statului. Aceasta este cea mai prostă veste pentru voi, cei de la PSD: faptul că nu se mai poate fura din buget, pentru că era singura voastră sursă de a vă îmbogăți ilegal.  

Românii trebuie să vadă că PSD țipă de aici, din Parlament. Nu pentru că nu este de acord cu bugetul, pentru că nu l-a citit și nu-l înțelege. Țipă pentru că nu mai poate fura. Este un țipăt al disperării. Își dau seama că patru ani de zile de acum încolo nu-l vor mai putea căpușa”.  


Marcel Ciolacu i-a transmis premierul Cîţu că un mincinos mai patologic ca el nu a cunoscut vreodată, iar pe Ludovic Orban l-a numit „ultimul brontozaur în politică”, scrie news.ro. Ciolacu a mai spus că PSD nu va vota acest buget propus de coaliţia de guvernare. „Bugetul pentru anul 2021 a fost construit în contextul crizei sanitare, al crizei economice generate de pandemia COVID-19 şi al dezechilibrelor macroeconomice majore acumulate în anii premergători crizei”, a precizat, în plen, deputatul PNL Bogdan Huţucă. Liderul deputaţilor AUR George Simion l-a provocat pe prim-ministru şi i-a transmis că AUR renunţă la cele 4 milioane euro pentru partid, în favoarea construirii unui spital cu aceşti bani. Deputatul PSD Sorin Grindeanu i-a cerut lui Florin Cîţu să accepte amendamente PSD la buget şi să renunţe la acest „experiment economic de cavernă”. 

Din cele peste 3.000 de amendamente depuse la buget în comisiile de specialitate nu a fost adoptată nicio cheltuială în plus. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.