ANALIZĂ Cine trebuia să-i protejeze pe spionii Armatei? Detaliile importante ale unui posibil incident de securitate națională, pentru care nu poate fi scos țap ispășitor civilul Vlad Voiculescu


ANALIZĂ  Cine trebuia să-i protejeze pe spionii Armatei? Detaliile importante ale unui posibil incident de securitate națională, pentru care nu poate fi scos țap ispășitor civilul Vlad Voiculescu

Furtuna iscată de publicarea de către Ministerul Sănătății a datelor referitoare la campania de vaccinare ar fi izbucnit, după informațiile vehiculate în presă, pentru că, printre datele prezentate opiniei publice, un demers absolut legitim, s-au strecurat și unele care țin de siguranța națională, nedestinate publicului larg.

Cel puțin asta susține Newsweek România, care ar fi aflat, din surse politice, că aceste date sensibile se referă la existența a două centre de vaccinare pentru persoane din „Categoria a II-b/ personalul civil și militar care urmează să execute misiuni în afara teritoriului național”

Este vorba, susțin jurnaliștii publicației, de un centru amenajat în sala de sport din localitatea Sântandrei (jud. Bihor), poziția 2153 în Excel-ul publicat de Ministerul Sănătății, și unul în incinta sălii de sport din Lehliu Gară (poziția 2159).

Despre aceste centre am aflat de la vicepremierul Dan Barna că ar putea aparține Armatei, instituția care i-a reclamat premierului Florin Cîțu situația creată.

„O instituție a statului a spus că s-au publicat niște date vulnerabile, care o fi fost, nu știu, Armata, habar n-am”, a declarat inițial Dan Barna, la TVR.  La insistențele jurnaliștilor, care au vrut să afle ce instituție a reclamat publicarea respectivelor date, Dan Barna a răspuns: „Nu știu, chiar nu știu. Când vine raportul, vom vedea. (…) E drept că s-ar putea ca tradițional pentru anumite persoane din statul român transparența să fie un reflex care creează teamă. (…) E din zona de Apărare”.

Dacă informațiile Newsweek România sunt corecte, este posibil ca, în cele două centre speciale, să se fi vaccinat militari care urmează să „execute misiuni în afara teritoriului național”. În total: 6 persoane. Newsweek România susține, nici mai mult nici mai puțin, că în centrul din Lehliu Gară s-ar fi vaccinat „angajați ai unei structuri de informații.” În acest caz poate fi vorba de cadre ale Direcției de Informații Militare (DIM), structură din cadrul serviciului secret al Armatei, Direcția Generală de Informații a Armatei (DGIA). Repet, dacă informațiile sunt corecte și nu sunt o tentativă a celor care nu doresc publicarea informațiilor despre vaccinare să blocheze acest demers.

Într-o astfel de situație, întrebarea nu este de ce a dat publicității Vlad Voiculescu aceste informații, ci cum de au ajuns astfel de informații într-un Excel la care au avut acces civili fără certificate de acces la informații clasificate?  

Legea 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate prevede, la articolul 16:  „Protecția informațiilor secrete de stat este o obligație ce revine persoanelor autorizate care le emit, le gestionează sau care intra în posesia acestora.”

Articolul 25, alin (2), adaugă că „Ministerul Apărării Naționale, Ministerul de Interne, Ministerul Justiției, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Protecție și Paza și Serviciul de Telecomunicații Speciale stabilesc, pentru domeniile lor de activitate și responsabilitate, structuri și măsuri proprii privind coordonarea și controlul activităților referitoare la protecția informațiilor secrete de stat, potrivit legii.”

La articolul 37, alin. 2, scrie negru pe alb: „Răspunderea privind protecția informațiilor clasificate revine conducătorului autorității sau instituției publice ori altei persoane juridice deținătoare de informații, după caz.”

În acest caz, fiind vorba de două centre de vaccinare ale MApN, serviciul secret al ministerului, DGIA, era obligat să asigure protecția contrainformativă a operațiunii. Adică să se asigure că cele două centre nu ajung în statisticile civile. Normal ar fi fost ca existența centrelor să fie deplin conspirată, măsurile de securitate să fie mult mai drastice.

Nu de alta, dar în apropierea localității Sântandrei, la Oradea, este localizat un obiectiv de maximă importanță nord-atlantică: Centrul de Excelență NATO în domeniul HUMINT (HCOE). „Acreditat și activat ca organizație militară internațională de Consiliul Nord-Atlantic la data de 29 iulie 2010, în 10 ani, 1.400 de specialiști au fost pregătiți aici pentru misiuni în domeniul culegerii de informații. În afară de specialiști din România, la Oradea lucrează experți din opt țări aliate - Cehia, Grecia, Polonia, Slovacia, Slovenia, SUA, Turcia și Ungaria. Datorită rezultatelor excelente obținute de personalul său, Centrul de Excelență de la Oradea a devenit principalul furnizor de expertiză HUMINT (informații din surse umane) în cadrul serviciilor de informații militare din NATO”, aflăm dintr-un comunicat de presă de anul trecut.

Tot Legea 182/2002 stabilește că un incidente de securitate se raportează în scurt timp după ce o autoritate a statului a constatat producerea lui. Incidentul se aduce la cunoștința președintelui României, primului ministrul, președintelui Camerei Deputaților, președintelui Senatului, dar și SRI, autoritatea abilitată prin Legea 182/2002 să coordoneze activitatea de protecție a informațiilor clasificate. Instituțiile statului sunt obligate să informeze opinia publică dacă au fost demarate aceste proceduri și dacă a fost declanșată o anchetă, potrivit Legii 182/2002.

Merită analizat și modul în care a fost organizată întreaga operațiune, ce ar fi trebuit să rămână secretă. De ce au acceptat cei care trebuia să asigure protecția contrainformativă a misiunii ca centrele să fie amenajate în două ... săli de sport?  Nu s-au găsit niște imobile ferite de ochii curioși ai civililor? Întrebări la care este obligatoriu să obținem un răspuns de la autorități. Mai precis de la MApN, respectiv de la ministrul Nicolae Ciucă și de la subordonații săi, în special generalul Marian Hăpău, șeful DGIA.

Despre oficialii MApN am aflat că, de la declanșarea campaniei naționale de vaccinare, au fost preocupați să asigure vaccinarea rudelor cadrelor militare. Potrivit dezvăluirilor Recorder, ”la Casa Armatei din Focșani s-au vaccinat peste 100 de persoane din etapa a III-a, iar directorul Spitalului Militar, de care aparține centrul de vaccinare, admite că e vorba de rude ale cadrelor militare.”

„Un caz aparte este cel al Centrului de vaccinare de la Casa Armatei din Focșani, dedicat cadrelor militare. Până pe 15 ianuarie, aici ar fi trebuit să se vaccineze doar personalul medical de la Spitalul Militar din Focșani, însă pe 10 și 11 ianuarie s-au vaccinat 334 de persoane care se încadrau în categoria a II-a și a III-a, deci încălcau regulile campaniei”, au scris jurnaliștii Recorder.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.