O provocare ieftină, dar periculoasă. De ce insistă George Simion să cauzeze un incident diplomatic la granița cu R.Moldova?


O provocare ieftină, dar periculoasă. De ce insistă George Simion să cauzeze un incident diplomatic la granița cu R.Moldova?

Asistăm, zilele acestea, la o provocare ieftină, dar periculoasă prin implicațiile sale. O provocare inițiată și rostogolită de acest George Simion. Care știa prea bine că nu va reuși să treacă Prutul. Acum a profitat că a murit Nicolae Dabija și a insistat că merge la înmormântarea marelui om de cultură. Aceasta a fost o scuză. O scuză perfidă.  

De ce este periculoasă provocarea la care s-a pretat Simion? Pentru că, spre deosebire de alte dăți, când a regizat tămbălăuri asemănătoare, acum s-a prezentat ca demnitar al statului român. Asta înseamnă că a implicat autoritățile române în această problemă. Posibil ca să provoace un incident diplomatic. Este asta în folosul României de aici și de dincolo de Prut? Normal că nu. 

Înțeleg că, pe data de 27 martie, Simion își va lansa o filială AUR în Republica Moldova. De ce a ales această data? Pentru că atunci se sărbătorește Unirea Basarabiei cu România. Asta este la fel – o chestie foarte periculoasă. Tocmai pentru că asta poate provoca tabăra pro-rusă de la Chișinău, care deține majoritatea parlamentară și aproape toate celelalte instituții esențiale, relevante în economia jocului politic. Tabără care nu doar că nu dorește Unirea cu România, dar urăște visceral tot ce este românesc. 

Dacă era vorba de un partid unionist local, nu era o problemă. Sunt multe. Însă extinderea unui partid din România, care pretinde că ar fi unionist, dar care e populist, gregar și în goană după voturi și legitimitate, este un lucru care poate provoca mari probleme României în regiune. Putem asista la răspunsuri și de la Est și de la Vest. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.