Războiul de cuvinte Biden-Rusia și acuzațiile la adresa lui Trump


Războiul de cuvinte Biden-Rusia și acuzațiile la adresa lui Trump

Cei care se bucură că președintele Joe Biden l-a atacat dur și direct pe Putin ar trebui să mai aștepte. Măsurile anunțate de sancționare a acestuia nu vor veni prea curând.  

Noul președinte al SUA, în vârstă de 78 de ani, nu a reușit să țină o conferință de presă după 57 zile de la inaugurare în care să-și prezinte prioritățile în materie de politică externă și de securitate, fapt care pune din nou sub semnul întrebării capacitatea sa fizică și mentală de a face față responsabilităților și de a-și duce mandatul până la capăt. 

După o îndelungată absență din spațiul public în care și-a transmis mesajele prin purtătorul de cuvânt, Joe Biden a dat recent un interviu pentru ABC News, în cadrul căruia întrebat dacă crede că Putin este un criminal a răspuns ”Mmm hmm, da”. El a mai declarat că liderul rus va plăti un preț pentru amestecul său în alegerile prezidențiale americane de anul trecut în favoarea lui Donald Trump, prin încercări de denigrare a candidatului democrat și de divizare a societății americane și decredibilizare a procesului electoral. 

Întrebarea vine în contextul unui raport declasificat al serviciilor de informații americane care susține că Rusia ar fi condus operațiuni de influență prin oameni apropiați de președintele Donald Trump pentru a dovedi implicarea familiei Biden în acte de corupție în Ucraina și a strica imaginea candidatului democrat. Evident raportul nu explică serios cum au ajuns serviciile de informații la această concluzie, dar presa mainstream anti-Trump de tip New York Times s-a grăbit ca de obicei să-l popularizeze ca pe un adevăr de netăgăduit. 

După ce s-au chinuit tot mandatul lui Trump să demonstreze o relație ascunsă între acesta și Rusia și nu au reușit, exponenți ai establishmentului din servicii și media mainstream revin cu aceeași placă acum: Rusia ar fi intervenit în alegerile din SUA pentru Trump nu doar în 2016, ci și în 2020. 

În mod previzibil, încercările de amestec ale Chinei (în favoarea lui Biden!) în alegeri sunt minimalizate de raport, deși PCC avea interese mult mai mari ca Donald Trump să nu fie reales în urma confruntării deschise avute cu acesta pe multe teme importante decât avea Rusia lui Putin să-l vadă victorios. 

Victoria lui Joe Biden în urma unor alegeri afectate de acuzații grave de fraudă este până la urmă maximul ce puteau să-și dorească Rusia și China să rezulte din aceste alegeri: diviziuni puternice în societatea americană și între actorii politici, șubrezirea încrederii în procesul electoral, în fundamentul democrației, în capacitatea SUA de a proiecta democrația și statul de drept peste tot în lume.  

Pe de altă parte, Donald Trump nu a fost un președinte folositor intereselor Rusiei, ba dimpotrivă. Puțină lume știe că administrația Trump a crescut bugetul dedicat European Reassurance Initiative (ERI) și a sporit semnificativ prezența NATO pe flancul estic. În schimb, despre Joe Biden nu știm însă ce plan are în legătură cu Rusia. Întrebat ce măsuri va lua pentru a-l face pe Putin să plătească, acesta nu a dat un răspuns clar. 

Iar revenind la raport acesta susține că ”nu există indicii că vreun actor străin a încercat să altereze/să modifice vreun aspect tehnic al procesului de vot în alegerile americane din 2020, inclusiv înregistrarea, votul la urne sau raportarea rezultatelor”. Într-adevăr nu a fost nevoie de interferențe din afară pentru că s-au găsit destui în interior care să transforme procesul electoral într-o fraudă masivă.  

China și Rusia s-au bucurat de înfrângerea lui Trump și de venirea la putere a unui președinte Biden pe un asemenea fundal, un președinte despre care nu știm dacă este suficient de sănătos și apt să facă față unor provocări majore din partea acestor țări. Ultimele sale apariții publice nu sunt prea încurajatoare în acest sens. 

Dincolo de butaforia cu rechemarea ambasadorului rus în SUA, replica lui Putin care-i urează multă sănătate lui Joe Biden, care-l făcuse criminal, pare edificatoare. Rusia nu-l prea ia în serios nici pe el și nici amenințarea că va plăti.

Cât despre relațiile controversate de afaceri ale familiei Biden cu oligarhi ruși și dubioși afaceriști chinezi apropiați de PCC, există un amplu raport (pe care-l puteți accesa AICI) realizat de două Comitete din Senatul American care arată o adevărată rețea financiară în jurul fiului președintelui, Hunter. În perioada în care acesta a fost în conducerea companiei energetice Burisma, iar tatăl său era vicepreședinte și se ocupa de Ucraina în administrația Obama, el a făcut milioane de dolari în combinații cu oligarha Elena Baturina și cu cetățeni chinezi conectați la regimul comunist. Evident este vorba despre coincidențe, nu despre un conflict de interese, spune presa mainstream. 

Raportul susține însă la concluzii că ”multe dintre aceste tranzacții au implicat potențiale activități financiare criminale. Sumele mari de bani transferate către cetățeni străini nu ridică doar temeri privind un conflict de interese, ci potenţiale probleme financiare, de contrainformaţii şi de extorcare”. Dar ce mai contează asta, dacă presa mainstream a dat deja verdictul că Rusia e cu Trump?

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.