Lidera unuia dintre ONG-urile care au luptat fervent cu regimul PSDragnea, alături de protestatarii anti-restricții: "Încercăm să cerem solidaritate de la niște oameni care trăiesc de pe o zi pe alta și pentru care bacșișul pe care-l luau lucrând în HoReCa face diferența între a putea să cumpere o pereche de pantofi noi la copil sau nu"


Lidera unuia dintre ONG-urile care au luptat fervent cu regimul PSDragnea, alături de protestatarii anti-restricții: "Încercăm să cerem solidaritate de la niște oameni care trăiesc de pe o zi pe alta și pentru care bacșișul pe care-l luau lucrând în HoReCa face diferența între a putea să cumpere o pereche de pantofi noi la copil sau nu"

Lidera unuia dintre ONG-urile care s-au luptat fervent cu abuzurile regimului PSDragnea, Elena Calistru - Funky Citizens, a reliefat într-o emisiune la B1TV că protestele anti-restricții sunt justificate din mai multe motive. Activista civică a atras atenția că autoritățile au dat dovadă de inconsecvență în luarea măsurilor, restricții în legătură cu care s-au răzgândit de pe o seară pe alta, ceea ce a creat o stare de confuzie în societate. 

"Nu este în regulă sub nicio condiție să avem oameni care urlă la medici și îi cataloghează "asasini" în curtea spitalului. Dincolo de asta, și eu sunt de acord că autoritățile au fost șovăielnice. De acord că nu poți să vii cu un mesaj foarte clar de tipul "se termină pandemia, se termină restricțiile poimâine". În schimb, cred că poți să ți-i iei pe oameni alături ca parteneri. Le spui: "haideți să tragem de noi, iar în 2 luni poate se termină nebunia asta", "haideți să facem împreună o ultimă sforțare să trecem de valul 3". Însă, ceea ce vedem din partea autorităților nu e în niciun caz consecvență, vedem mult prea puțină transparență și pare cumva că pe de-o parte avem niște autorități care ceartă paternalist cetățenii că nu respectă regulile, că trebuie să asculte, că nu se comportă cum trebuie și în același timp vedem niște autorități care se răzgândesc, uneori de pe o seară pe alta, iar de 2-3 ori pe parcursul aceleiași zile lasă să se pornească pe surse diverse zvonuri în legătură cu măsurile care urmează. Nimeni nu iese în timp real și în timp util, astfel încât să spună care sunt opțiunile care există și care sunt limitările. În felul acesta nu reușesc decât să creeze confuzie și impresia de arbitrariu în deciziile luate", a zis Elena Calistru. 

Calistru a mai subliniat că devine irelevant pentru cetățeni dacă restricțiile pe fondul crizei sanitare din alte state europene sunt mai dure sau nu, relevant fiind faptul că autoritățile nu explică pe larg măsurile și nu le aplică predictibil. 

"Să fim serioși, sunt o sumedenie de mici antreprenori, oameni din zona HoReCa, dar nu numai, care nu știau în week-end-ul care a trecut la ce oră trebuie să închidă, când vor fi anunțați în legătură cu ceea ce au de făcut. Toți oamenii aceștia se vor trezi în 2024 că în cel mai bun caz nu vor vota, vor fi apatici. În cel mai rău caz se vor îndrepta către opțiuni extremiste. De ce? Pentru că e posibil ca unele restricții să fie mai blânde decât în restul Europei, însă faptul că sunt mai blânde nu ne ajută la nimic dacă nu vin la pachet cu explicații. Noi ce am văzut în week-end-ul care a trecut este că în momentul în care a fost pusă sub incidența reglementărilor precedente posibila carantinare a Bucureștiului s-a schimbat regula. Așa ceva nu se face, nu de pe o zi pe alta. Lucrurile acestea sunt resimțite, o să stârnească și reacții din partea unor segmente ale societății, dar și reacții în teritoriu. Uitați-vă care au fost reacțiile celor din Timișoara, care au zis "pe noi ne închideți, ne carantinați, dar când vine vorba despre carantinarea Capitalei, regula e cu totul alta". Lucrurile acestea ne fac să ieșim din sfera comparației cu alte state europene și ne țin într-o conversație aici, foarte pășunistă, în care oamenii reacționează deja visceral pentru că nu mai înțeleg ce se întâmplă cu viețile lor, nu mai înțeleg dacă mâine mai au loc de muncă sau dacă cumva vor trebui să intre în case la ora 18 sau la ora 22", a completat Calistru. 

Pe final, liderul Funky Citizens a precizat că unii politicieni nu înțeleg complexitatea protestelor ce se desfășoară zilele acestea, manifestații ce au loc inclusiv din cauze ce țin de sfera traiului de zi cu zi. 

"Încercăm să cerem solidaritate de la niște oameni care trăiesc de pe o zi pe alta și pentru care bacșișul pe care-l luau lucrând în HoReCa face diferența între a putea să cumpere o pereche de pantofi noi la copil sau nu. Nu vreau să exagerez aceste exemple, însă din punctul meu de vedere arată o ruptură fantastică între ce au impresia unii politicieni că se întâmplă în mintea oamenilor acestora și ceea ce relevă în toată complexitatea sa un protest de tipul celui de alaltăieri sau ieri seară. Nu cred că cineva, cu foarte puține excepții, vrea să își petreacă noaptea de duminică sau luni pe străzi. În momentul în care ieși în stradă ieși pentru că ceva nu îți convine sau pentru că simți nevoia să fii alături de alți oameni care gândesc ca tine sau nu te iau la mișto pentru faptul că ție și se par ridicole niște lucruri. Pentru toate aceste cauze (ale protestelor - n.red.) e nevoie de o discuție mult mai așezată", a conchis Calistru. 

Vedeți video: 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.