Superimunitatea magistraților. Kelemen Hunor dă din casă: Stelian Ion a propus amendamentul!


Superimunitatea magistraților. Kelemen Hunor dă din casă: Stelian Ion a propus amendamentul!

De ceva timp avem pe scena politică "doi Steliani Ioni", unul în funcția de ministru al Justiției și altul care ocupă scaunul de parlamentar, mai precis deputat USRPLUS. "Primul Stelian Ion" a solicitat ca proiectul de desființare a Secției Speciale să fie adoptat în Camera Deputaților fără amendamentul care instituie superimunitatea magistraților. "Al doilea Stelian Ion", contrar poziției "primului Stelian Ion", a votat în Camera Deputaților pentru proiectul de lege care prevede și acea superimunitate a magistraților, adică un aviz obligatoriu emis de CSM prin care se dispune sau nu trimiterea în judecată a judecătorilor și procurorilor. 

Deși a votat pentru acea prevedere, Stelian Ion a declarat luni, 5 aprilie, din postura de ministru al Justiției, pentru RFI, că își dorește ca Senatul, care are rol de for decizional, să adopte proiectul privind desființarea SIIJ, dar fără respectivul amendament. 

"Eu mi-aș dori foarte mult să treacă proiectul de lege fără acel amendament. Am trimis proiectul spre Parlament, fără aceste articole suplimentare, fără acele așa-zise garanții suplimentare, care în opinia noastră, în opinia Guvernului, dar ați văzut și în opinia foarte multor magistrați, nu sunt necesare. Varianta ideală aceasta este, să se renunțe la acel amendament, să desființăm Secția Specială, așa cum ne-am angajat în programul de guvernare și discuții legate de garanții suplimentare sunt avute în vedere în cadrul legilor justiției, celor trei noi proiecte de legi ale justiției. Acolo sunt instituții noi, acolo sunt elemente care ele în sine constituie elemente de garanție și pentru independența justiției și pentru un act de justiție mai corect și mai eficient. Justiția trebuie să funcționeze impecabil nu doar raportat la magistrați, ci pentru toți cetățenii, toată lumea are nevoie de garanții din partea justiției că este eficientă și este corectă.

Vom vedea ce se va întâmpla în Parlament, vom vedea și avizul Comisiei de la Veneția, în momentul în care vom primi acest răspuns și varianta finală pe garanții suplimentare, pe alte forme de garantare a independenței justiției vor fi adoptate în cadrul acestor trei noi proiecte de legi ale justiției", a zis Stelian Ion. 

Pe de altă parte, vicepremierul Kelemen Hunor a lansat duminică, 4 aprilie, la Aleph News, o acuzație gravă conform căreia Stelian Ion nu doar că a votat acel amendament, ci chiar el l-a propus. Kelemen Hunor a reliefat că UDMR a susținut și susține înființarea unei Secții Speciale în cadrul Parchetului General, în timp ce Stelian Ion a pledat pentru formula în care CSM emite un aviz obligatoriu pentru trimiterea în judecată a procurorilor și judecătorilor. 

"În ceea ce privește desființarea SIIJ nu avem nicio dispută. (...) Nu am discutat în perioada formării Guvernului ce se va întâmpla după desființarea SIIJ. Aici au apărut controverse. Eu am spus că nu e bine să te duci dintr-o extremă în extrema cealaltă. Nu putem să ne întoarcem acolo de unde am plecat. Asta a fost toată discuția. Și am spus că trebuie să găsim o soluție de mijloc. Dacă citesc raportul Inspecției Judiciare, dacă mă uit punctual la câteva chestiuni, Ploiești, Oradea, Brașov, atunci spun că nu e ok, pentru că eu vreau ca judecătorul să fie într-adevăr liber, imparțial, independent, nu târât ani de zile din varii motive de către un procuror. Atunci am spus să trimitem totul la Parchetul General, nu numai dosarele de la SIIJ. Ei nu au acceptat acest lucru, nu am avut susținere. PNL a avut o altă propunere legată de teritorialitate, dar acolo la ÎCCJ ne-am blocat. Unde te duci când e vorba de judecători de la ÎCCJ sau de procurori de la Parchetul General? Atunci a venit o propunere de la ministrul Justiției cu avizul CSM. Și toată lumea a fost de acord. Stelian Ion a venit la mine, i-am zis să discute cu colegii mei din Camera Deputaților. I-am zis că pot accepta, cu toate că nu e soluția noastră. Așa a apărut acest amendament. (...) În Senat dacă dorește cineva să schimbe această formulă, ne întoarcem frumos în coaliție și putem discuta. Putem propune amendamentul nostru cu Parchetul General, nu e nicio problemă, nu mă doare", a precizat Kelemen Hunor. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.