Unioniștii autentici se DELIMITEAZĂ de AUR: "Oferta lor e total depășită și irelevantă"


Unioniștii autentici se DELIMITEAZĂ de AUR: "Oferta lor e total depășită și irelevantă"

Octavian Țîcu, președintele Partidului Unității Naționale și deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a declarat într-un interviu acordat publicației România Liberă că AUR, din punctul de vedere al unionismului, vine cu o ofertă total depășită și irelevantă. 

"Să știți că unionismul este într-un trend de ascendență care nu se reflectă în vot, în alegeri pentru partidele unioniste. Lucrul este explicabil pentru că această idee a unionismului a fost compromisă din interior de doi lideri, Iurie Roșca cu PPCD, și de Mihai Ghimpu și de Dorin Chirtoacă de la Partidul Liberal. Astfel încât, după cum s-a putut vedea și în acest eveniment organizat la Parlament, unioniști sunt în toate partidele politice pro-europene, și la PAS, și la PPDA și la PDM. Diferența este că PUN are expres stipulat în programul partidului și în acțiunea lui politică ideea de reunire. Noi am schimbat totalmente imaginea unionismului. Vreau să vă spun că oferta cu care vine AUR, spre exemplu, la ora actuală, este total depășită și irelevantă pentru unionistul din Republica Moldova. Noi, PUN, am propus un unionism luminat, un unionism tuturor cetățenilor Republicii Moldova, nu doar românilor cum încearcă să pretindă alte curente sau alte partide sau alte mișcări unioniste. Noi propunem unirea tuturor, acțiunea noastră prezintă avantajele unirii în sens de beneficii, oportunități, în sensul justiției, avantajul prezenței într-un spațiu comunitar extins și multe alte chestiuni care, până la ora actuală, nu au fost luate în considerare. Am deplasat accentele de pe bătălia identitară, lingvistică, culturală, istorică care este în mare parte una dificilă și greu de înțeles pentru mulți cetățeni ai minorităților etnice, dar și pentru românii moldoveni vorbitori de limbă română. Acest lucru ne-a oferit și un avantaj la alegerile prezidențiale. În calitate de candidat al PUN am înregistrat cel mai mare scor al vreunui candidat unionist la alegerile prezidențiale și credem că suntem pregătiți pentru alegerile parlamentare anticipate. Noi am mers pe ideea unei platforme unioniste extinse. Noi am propus personalităților, oamenilor, intelectualilor să vină pe platforma noastră unionistă nu neapărat ca membru al PUN pentru că a fi unionist nu necesită neapărat calitatea de membru de partid. Alături de noi sunt domnul deputat Iurie Reniță, fost ambasador al Republicii Moldova în România, domnul Mihai Gribincea, un reputat diplomat și fost ambasador al Republicii Moldova în România, dar și la Bruxelles, la NATO, și în Benelux.

Mai avem pe domnii Anatol Vidrașcu, Virgiliu Mărgineanu și foarte mulți oameni dincolo de componența Partidului Unității Naționale, cum e doamna Ana Guțu și asta ne oferă posibilitatea, cred eu, în condițiile politice extrem de confuze să oferim o alternativă unionistă la toate partidele politice care există la ora actuală și pornind și de la premisa activităților pe care le-am desfășurat până acum. Noi, dincolo de activitatea febrilă parlamentară pe care o avem, avem campanii sociale, punem umărul pentru ajutorul oamenilor, avem Caravana Cărții de la începutul anului, eveniment care a ajuns în 48 de localități și am dus aproape 5000 de cărți. Am ajutat nevoiași, am dus ajutor material familiilor din stânga Nistrului. Situația economică și socială în Republica Moldova este foarte dificilă și noi încercăm să explicăm oamenilor că doar prin reunirea cu România ne putem salva, iar contrastul dintre evoluția Republicii Moldova și România este evident în favoarea României, e un lucru pe care foarte mulți oameni îl simt și-l înțeleg. Salariile și pensiile sunt de 3,4 sau chiar 5 ori mai mari, indemnizațiile pentru copii la fel, indicatorii micro și macro economici sunt mai mari. Oamenii compară deja și asta avantajează în mare parte curentul unionist și creșterea numărului de unioniști", a declarat Octavian Țîcu. (citiți AICI interviul complet)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.