Iranul sfidează grav SUA și pune în pericol pacea lumii, inaugurând echipamente noi de producere a materialului nuclear, exact când administrația Biden a anunțat că vrea renunțarea la sancțiunile impuse de președintele Trump


  • ACP
  • Apr 10, 2021 19:30
  • 2051
Iranul sfidează grav SUA și pune în pericol pacea lumii, inaugurând echipamente noi de producere a materialului nuclear, exact când administrația Biden a anunțat că vrea renunțarea la sancțiunile impuse de președintele Trump

Iranul a făcut, sâmbătă, un pas semnificativ către producerea mai eficientă și mai rapidă a materialul folosit la armele nucleare, prin punerea în funcțiune a unui număr mare de centrifuge avansate de îmbogățire a uraniului, îndepartandu-se tot mai mult de acordul de la Viena din 2015, chiar pe fondul discuțiilor cu Statele Unite și Uniunea Europeana pentru reluarea acestui acord. 

Cele 164 de centrifuge IR-6 și 30 de dispozitive IR-5 de la uzina iraniană de îmbogățire a uraniului Natanz au fost inaugurate de președintele iranian Hassan Rouhani, într-o ceremonie difuzată de televiziunea de stat. 

În secvențele difuzate de televiziunea iraniană de la uzina Natanz nu a apărut nicio imagine cu centrifugele, dar au fost prezentați inginerii care se ocupă de operarea lor, care au spus că au introdus deja gazul de hexafluorură de uraniu în sistem, după ce au primit comanda de la președintele Rouhani. 

Acum, Washingtonul are de dat un răspuns clar la acțiunea Teheranului, în condițiile în care centrifugele puse sâmbătă în funcțiune permit îmbogățirea uraniului mai rapid și în cantități mai mari decât dispozitivele de primă generație ale Iranului, care sunt singurele permise prin acordul din 2015. 

Sfidarea asta vine exact după ce toate părțile angajate în relansarea Acordului de la Viena au declarat că negocierile au fost reluate cu rezultate bune și Washingtonul, care participă indirect la discuții, prin intermediul Uniunii Europene, a declarat la începutul acestei săptămâni că este dispus să ridice sancțiunile asupra Iranului. 

Chiar dacă președintele iranian Rouhani a subliniat, la ceremonia de inaugurare a centrifugelor, care a coincis cu Ziua Națională a Tehnologiei Nucleare din Iran, că programul nuclear de la Teheran are doar scopuri pașnice, trecerea la noul nivel în producerea materialului nuclear reprezintă un pericol imens pentru pacea lumii și un mare afront adus Americii conduse de președintele Joe Biden, care își exprimase clar dorința de a permite, măcar în parte, ridicarea sancțiunilor economice paralizante pe care le-a impus președintele Trump, care retrăsese America din Acordul de la Viena tocmai din cauza conduitei Iranului.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.