EXCLUSIV Cum a păcălit Guvernul Orban firmele afectate de pandemie. Țeapa cu bani europeni destinați sprijinirii mediului economic


EXCLUSIV Cum a păcălit Guvernul Orban firmele afectate de pandemie. Țeapa cu bani europeni destinați sprijinirii mediului economic

Pe 31 iulie 2020, Guvernul a aprobat mult trâmbițata Ordonanță de urgență nr. 130  prin care se acordă sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operațional „Competitivitate 2014-2020”, firmelor a căror activitate a fost afectată de pandemia de COVID-19. 

În momentul publicării în Monitorul Oficial, în data de 6 august 2020, OUG 130/2020 conținea 3 anexe, cu coduri CAEN eligibile pentru companiile afectate de pandemie, care urmau să primească sprijin.

Ulterior adoptării ordonanței de urgență, pe măsură ce discuțiile cu reprezentanții mediului de afaceri autohton au avansat, Guvernul a realizat că sunt mult mai multe companii afectate, care nu erau eligibile potrivit OUG 130/2020.  

Pentru că se apropia campania electorală pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, Guvernul Orban a luat decizia să extindă aplicabilitatea actului normativ, prin extinderea codurilor CAEN eligibile.

Ordonanța 130/2020 a fost depusă la Parlament, unde au fost făcute modificările de rigoare. OUG a devenit Legea 220 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 130/2020.

Pe 2 septembrie 2020, actul normativ a fost aprobat de Senat, iar, pe 20 octombrie 2020, de către Camera Deputaților.

Pe 22 octombrie 2020 a fost trimisă spre promulgare Președintelui României, lucru care s-a întâmplat pe 29 octombrie 2020.

Praf în ochi de la Guvern

Cum nu existau suficiente fonduri la acel moment și din dorința de a nu pierde voturi, Guvernul a apelat la un tertip legislativ, o țeapă în toată regula dată agenților economici.  

Guvernul nu a mai așteptat promulgarea legii de către Președinte, deși era vorba doar de câteva zile.    

Ministerul Economiei a dat drumul la înscrieri pentru obținerea de către IMM-uri a ajutoarelor financiare în data de 22 octombrie 2020, ziua când legea a plecat din Parlament la Președinte, și până în 29 octombrie 2020, ziua când a fost promulgată și a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial.  

Asta înseamnă că firmele care s-au înscris între 22-29 octombrie 2020 au făcut-o degeaba, deoarece în această perioadă nu există bază legală pentru acordarea sprijinului financiar. Motiv pentru care ele au fost refuzate de la finanțare.

Contactat pentru un punct de vedere pe această temă, Ministerul Economiei, condus în prezent de Claudiu Năsui (USRPLUS) a recunoscut tertipul fostului guvern. „Așa a decis guvernul de la acea dată. Firmele cu CAEN-urile din Legea 220/2020 primesc ajutoare financiare doar dacă se reface call-ul. În cazul Măsurii 3, de exemplu, se va reface de la zero și va fi făcută pe baza Legii 220”, ne-a precizat Ionuț Tudorică, purtător de cuvânt al ministrului Economiei. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.