Rareș Bogdan, avertisment pentru USRPLUS: "Ne putem trezi în anul 1997! Nu se pune problema ca PNL să-l schimbe pe Florin Cîțu!"


Rareș Bogdan, avertisment pentru USRPLUS: "Ne putem trezi în anul 1997! Nu se pune problema ca PNL să-l schimbe pe Florin Cîțu!"

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a declarat miercuri la Digi24 că PNL îl susține în totalitate pe Florin Cîțu pentru funcția de premier. De asemenea, liderul liberal a precizat că nu crede că USRPLUS stă într-un singur om. 

"Mai mult ca oricând e nevoie de responsabilitate, inclusiv datorită acestui program pe care-l avem, acest adevărat Plan Marshall care va ajuta economia României. E nevoie de anularea tuturor orgoliilor. E nevoie mai mult ca oricând de a înțelege extrem de clar că PNL e partid responsabil, guvernarea României e făcută într-un parteneriat decisiv și salvator cu președintele României. De asemenea, e foarte important de știut cum funcționează un Guvern și ce înseamnă un premier. Eu cred că în ultimele săptămâni unii au uitat sau nu au privit cu atenție ce înseamnă poziția de premier cu drepturi depline, un premier susținut de PNL, un premier Florin Cîțu care se bucură de sprijinul nostru în totalitate. 

Premierul României se bucură de sprijinul PNL în toate deciziile pe care le ia. Premierul Cîțu nu poate fi contestat și în niciun caz nu i se poate pune la îndoială puterea. Premierul a fost pus într-o situație nefirească duminică pentru prima dată în istorie, nu se poate să vină un ministru care să înceapă o conferință de presă în același timp cu premierul în exercițiu. De asemenea, o decizie atât de importantă precum schimbarea regulilor de carantinare pentru localitățile din România nu poate fi aflată de premier dintr-o publicare în Monitorul Oficial fără a fi consultat înainte. Aceste chestiuni au și repercusiuni politice. Luni a fost o discuție în cadrul coaliției la care au participat și domnul Barna și doamna Dragu, dar și domnul Moșteanu, pe parcursul căreia au fost informați cu privire la anumite nemulțumiri pe care Cîțu și PNL le au în legătură cu prestația doamnei Andreea Moldovan, respectiv a domnului Vlad Voiculescu la Ministerul Sănătății. Barna a spus clar că îl susține pe Vlad Voiculescu și că intenția lor e de a nu-l retrage și a-i găsi un înlocuitor. Din păcate, a venit acest moment de aseară, care deja era în urma unor acțiuni din ultimele 3 săptămâni pe care le putem discuta, care l-a pus pe premierul Florin Cîțu într-o situație complet anormală și nefirească. Cu siguranță se va înțelege cât de important e ca această coaliție să reziste, cât de important e ca această coaliție să își pună în aplicare reformele. Nu cred că USRPLUS stă într-un om și sunt convins că orgoliul va sta deoparte. Sunt oameni responsabili. Le înțeleg jocul politic, au presiunea propriilor alegători, presiunea activiștilor", a zis Rareș Bogdan. 

Într-o intervenție la Antena 3, Rareș Bogdan a atras atenția că Florin Cîțu trebuie să rămână în funcția de premier mai ales în contextul economic și geopolitic în care se află România. 

"Suntem într-o situație complicată și geopolitic, dar și din punct de vedere economic. Putem exploata economic momentul post-pandemie sau putem să-l ratăm. Florin Cîțu e un premier care a obținut în unanimitate votul PNL. În 31 de ani este acel premier care înțelege și știe macroeconomie, relații economice internaționale și microeconomie. Este exact acel premier de care are nevoie România pentru a fi relansată economic și pentru a juca rolul din punct de vedere economic și pe fondul investițiilor venite din UE prin PNRR, dar și din punct de vedere geostrategic. Nu se pune problema schimbării premierului. Premierul nu a făcut altceva decât să își folosească drepturile constituționale. Probabil unii au înțeles că într-o coaliție există 3 premieri, nu unul. Au greșit. Premierul e unul singur și are atribute depline în a-și primeni, în a-și schimba echipa guvernamentală atunci când consideră că un om nu mai poate să facă parte din această echipă. (...) Cred că nu se pune problema ca USRPLUS să părăsească guvernarea. Ar fi o dovadă că orgoliile ar fi mai puternice decât rațiunea. (...) Românii așteaptă o guvernare responsabilă. (...) Pe de altă parte putem să fim destinația de relocare a corporațiilor care își readuc înapoi producțiile din Orientul Îndepărtat. România are, repet, șanse multiple. Uitați-vă ce se întâmplă în Ucraina, uitați-vă ce se întâmplă în Turcia pentru a înțelege de ce România poate fi zona de stabilitate deplină care poate deveni pol investițional. Nu se pune problema ca PNL să-l schimbe pe Florin Cîțu", a completat eurodeputatul PNL. 

Pe final, Rareș Bogdan i-a avertizat pe liderii USRPLUS să nu faciliteze repetarea unui eșec precum guvernarea CDR. Totodată, Rareș Bogdan a exclus varianta ca PNL să facă parte dintr-un guvern minoritar alături de UDMR sau să pună bazele, alături de PSD, pentru o guvernare de uniune națională. 

"Eu cunosc bine istoria României și istoria coalițiilor. Nu vreau să ne ducem la anul 1997 și îi avertizez pe cei care se pot gândi măcar la schimbarea lui Florin Cîțu că ne putem trezi în anul 1997 când a fost schimbat Victor Ciorbea cu Radu Vasile, iar ce-a urmat ne amintim cu toții. De asemenea, ne amintim cu toții de Alianța D.A. și de USL. Au fost 3 coaliții importante în România, CDR, D.A. și USL. Sunt convins și cred foarte mult în responsabilitatea politică pe care liderii USRPLUS o au. Cred că USRPLUS nu stă într-un om. Vlad Voiculescu va avea rolul său la PLUS. Exclud varianta unui guvern minoritar, voi vota împotrivă în cazul în care se pune această problemă, exclud varianta unei alianțe cu PSD. Unica variantă pentru România e în acest moment un guvern PNL-USRPLUS-UDMR. (...) Am avut alegeri în urmă cu câteva luni. Există prea multe lucruri care ne despart de cei din PSD și AUR pentru a trece acum peste toată guvernarea și peste toate faptele lor. Nu cred că un guvern de uniune națională e o soluție pentru România", a conchis Rareș Bogdan. 

Amintim că premierul Florin Cîțu l-a demis miercuri pe Vlad Voiculescu din funcția de ministru al Sănătății. Ca reacție, copreședintele USRPLUS Dan Barna a precizat că dorește ca formațiunile politice pe care le reprezintă să rămână la guvernare, dar fără Florin Cîțu în funcția de premier. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.