Începe o nouă FOAMETE în Coreea de Nord: porumbul costă cât greutatea lui în AUR. Abominabilul GENOCID din închisorile și lagărele de exterminare comuniste


  • ACP
  • Apr 19, 2021 14:20
  • 10593
Începe o nouă FOAMETE în Coreea de Nord: porumbul costă cât greutatea lui în AUR. Abominabilul GENOCID din închisorile și lagărele de exterminare comuniste

Îndemnul public al dictatorului Kim Jong-un, lansat recent către nord-coreeni, pentru a se pregăti de o nouă criză, e încă un indicator clar al situației îngrozitoare din țara-lagăr pe care o conduce. 

Vorbind la o conferință de partid, Kim Jong-un i-a îndemnat pe cetățeni să se pregătească pentru o criză severă, comparând situația actuală cu perioada foametei de la mijlocul anilor '90, perioadă care a fost numită „Marșul dificil”, în care, conform mai multor estimări, au murit de foame peste 600 de mii de oameni. 

Cea mai disperată situație ar fi acum în zonele care se învecinează cu China, de unde nu au mai fost importate produse alimentare de două luni, iar canalele de contrabandă, care au ajutat locuitorii de acolo să supraviețuiască până anul trecut, au fost complet blocate din cauza restricțiilor antipandemice. 

A se nota că în unele zone din țară prețul unui kilogram de porumb, care este alimentul de bază pentru țăranii nord-coreeni, este deja la nivelul salariului lunar din regiunea rurală – sursa AICI.

În aceste condiții, regimul comunist a ajuns să reducă la maximul posibil rațiile celor din lagărele de reeducare, pe care îi exploatează până la extincție, pentru a produce venituri mai mari statului aflat în criză. 

Publicația Daily NK a reușit să afle prin intermediul unor surse care e regimul celor dintr-un astfel de lagăr, anume lagărul Bukchang din provincia Pyongan de Sud, unde se lucrează la extragerea cărbunelui.

„[Tabăra] oferă prizonierilor trimiși acolo pentru reeducare câte 18 grame de orez și ceva supă sărată de legume, în conformitate cu legea penală și cu reglementările Ministerului Siguranței Sociale cu privire la aprovizionarea pentru masă... Mulți deținuți suferă de malnutriție, deoarece lucrează de zece ori mai mult decât oamenii obișnuiți din afara închisorilor, dar ajung să mănânce doar [cantitatea de alimente] pe care o primesc criminalii. Deținuții nu au haine de iarnă în care să se schimbe, așa că nu au de ales decât să se împacheteze în trei sau patru seturi de îmbrăcăminte pentru a-și putea îndeplini sarcinile punitive... După o zi de muncă, [gardienii] oferă prizonierilor câte un vas de apă pentru fiecare trei persoane. Nu este chiar suficient pentru a-și spăla cărbunele de pe corpurile lor... însă gardienii permit prizonierilor să se scalde într-un pârâu din apropiere atunci când sunt în bună dispoziție sau în timpul sărbătorilor naționale, dar acest lucru este foarte rar”, a relatat sursa nord-coreeană. 

În același timp, au loc frecvent accidente de muncă, în special când prizonierii, care nu primesc echipamente de protecție, efectuează „operațiuni de furnici” în zonele mai adânci ale minelor, dincolo de zonele de siguranță. În aceste operațiuni deținuții se târăsc departe în interiorul canalelor înguste din mine, de unde aduc pe spate sacii cu cărbune, ceea ce a dus de multe ori la accidente grave și letale. 

O sursă din zona lagărului a declarat că doar în luna martie au murit 28 de prizonieri din lagărul de prizonieri din Bukchang, îngropați de vii de o prăbușire a tavanelor minei, în timp ce duceau saci de cărbune

„Oamenii mor sau se rănesc din cauza prăbușirii minei, dar mulți oameni mor și din cauza bolilor și a malnutriției”, a mai spus sursa citată, adăugând că „în primul trimestru al acestui an, [închisoarea] a incinerat peste 200 de prizonieri care au murit din cauza accidentelor de muncă, a bolilor și malnutriției”.

Nu lipsesc nici cazurile când cei închiși mor din cauza bătăilor încasate de la ofițerii de conducere din lagăre.

”Au existat aproximativ 16 cazuri de ofițeri care au ucis prizonierii prin lovirea lor până la moarte cu biciul sau cu patul armei, ori călcându-i pe gât cu cizma. Aceste cazuri sunt înregistrate în rapoarte că decese accidentale”, a mai spus sursa nord-coreeană, potrivit Daily NK.

Manipularea cadavrelor celor care au murit din cauza unor accidente sau boli este, de asemenea, efectuată întâmplător. 

„Proviziile ridicol de scăzute de alimente duc la malnutriție, iar închiderea deținuților în grupuri, în celule mici, le slăbește imunitatea... Când un prizonier este trimis într-o ‹cameră de bolnavi› pentru că nu mai poate munci, iese de acolo mort în două sau trei zile”

Potrivit aceleiași surse, autoritățile penitenciare „iau trupurile deținuților morți și le ard pe toate împreună într-o vale mai retrasă, apoi lasă cenușa acolo” – sursa AICI.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.