Alegerea primarilor în 2 tururi. Deputat USRPLUS: "AUR vrea. Știu foarte bine că UDMR-ul nu vrea"


Alegerea primarilor în 2 tururi. Deputat USRPLUS: "AUR vrea. Știu foarte bine că UDMR-ul nu vrea"

Deputatul USRPLUS Tudor Benga a declarat, pe fondul protocolului semnat marți seară de coaliția de guvernare PNL-USRPLUS-UDMR, că ar fi o bătaie de joc pentru votanți ca proiectul de lege privind alegerea primarilor în 2 tururi să nu ajungă la votul final până la sfârșitul anului 2021. Benga a adăugat că proiectul de lege poate să treacă de Parlament și fără voturile UDMR, întrucât AUR și-a anunțat deja disponibilitatea pentru susținerea unui asemenea obiectiv. 

"N-o să comentez în ansamblu protocolul adițional semnat aseară de liderii coaliției. Este public, îl puteți vedea fiecare, vă puteți face propria opinie despre toate cele petrecute în ultimele șapte zile, eu ce-am avut de spus am spus în postarea de duminică. Voi comenta însă un anume punct din tot acordul fiindcă se referă la una din ariile mele de competență și, totodată, subliniază din punctul meu de vedere fix capacitatea acestei coaliții de a face sau nu reforme semnificative.

Și mă refer aici la punctul din protocol ce vizează reforma electorală. Este listat acolo, la capitolul "Priorități asumate la nivelul Coaliției", următorul text: "Operaționalizarea Comisiei de Cod electoral, în baza unui mandat agreat în Coaliție". Și sunt aici trei aspecte importante: calendarul, obiectivele punctuale de reformă electorală, și metoda propriu-zisă de a le obține. Eu unul am cerut în discuțiile interne din cadrul USRPLUS niște deadline-uri clare până la care obiective centrale ale reformei electorale, precum votul în două tururi pentru alegerea primarilor, să ajungă la votul final. Sau măcar niște obiective mai mici, precum reducerea numărului de semnături și norma de reprezentare a circumscripției Diaspora, votate și promulgate cât mai degrabă.  

Problema este următoarea: comisia de cod electoral este într-o lume ideală modul corect de a face reformă. Te așezi cu toți stakeholderii la masă, discuți cu toate segmentele societății, măsori de zece ori și tai o singură dată, creezi pe scurt un cadru unitar și coerent pentru toate competițiile electorale din țara asta. Realitatea politică mult mai prozaică a unei jungle politice cum e România e că astfel de comisii pot deveni în egală măsură locuri unde faci realmente reformă dar și locuri în care îngropi definitiv reforme. Și zic asta cu experiența la prima mână a comisiei electorale speciale din legislatura trecută. Unde am reușit să facem o reformă semnificativă sub presiunea enormă a societății, accesul la vot al Diasporei, după care exact aceeași comisie a devenit cimitirul procedural al tuturor celorlalte proiecte de reformă electorală până la finalul legislaturii.

Așa că având această experiență directă în minte și cunoscând foarte bine joculețele politice din coaliția curentă, eu ce pot spune sunt următoarele: dacă până la finalul anului 2021, adică până la finalul sesiunii ordinare din toamnă, alegerea primarilor în două tururi nu ajunge la votul final din camera decizionala a Parlamentului atunci înseamnă că ne batem joc de alegători și de tot ceea ce promitem și USRPLUS-ul și PNL-ul de patru ani de zile. Știu foarte bine că UDMR-ul nu vrea, nu este nici o problemă, AUR vrea și voturile lor sunt suficiente să compenseze. Dacă nu avem onestitatea politică de a face măcar acest pas procedural până la finalul acestui an calendaristic 2021 atunci înseamnă că doar continuăm mingicăreala politică business as usual și atunci să nu ne mirăm de votul de blam pe care ni-l vor da alegătorii în 2024 când se vor regăsi cu ștampila în mână să-și spună părerea despre ce va fi realizat sau nu coaliția de guvernare", a scris Benga pe Facebook. 

Riterăm că senatorul AUR Claudiu Târziu a anunțat la începutul lunii aprilie că partidul său a depus o inițiativă legislativă pentru revenirea la alegeri locale în două tururi de scrutin. (puteți accesa AICI proiectul de lege și AICI expunerea de motive)

"Am depus un proiect de lege tot pentru a îndrepta o prostie pe care au comis-o vechii politicieni și anume alegerea primarilor și a președinților de consilii județene în două tururi de scrutin, din motive absolut evidente. Știm că până în 2012 asa au fost aleși, iar de atunci s-a schimbat sistemul. De atunci înregistrăm o contra-performanţă, înregistrăm o scădere drastică a numărului de primari noi, înregistrăm o mai slabă calitate a actului de guvernare locală, înregistrăm o perpetuare a dinastiilor locale care se dedulcesc la bugetele locale şi la binefacerile pozițiilor, neținând cont de interesele locuitorilor, ale electoratului care i-a trimis acolo. Știm că şi în alte partide parlamentare există această dorinţă de îndreptare a legii, din această perspectivă. Sperăm ca şi USR-PLUS şi PNL să voteze proiectul nostru de lege", a declarat miercuri Claudiu Târziu. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.