Decizie istorică a SUA: președintele Joe Biden a recunoscut GENOCIDUL armean. Între 1,2 milioane şi 1,5 milioane de armeni au fost ucişi în timpul Primului Război Mondial de către trupele Imperiului Otoman


Decizie istorică a SUA: președintele Joe Biden a recunoscut GENOCIDUL armean. Între 1,2 milioane şi 1,5 milioane de armeni au fost ucişi în timpul Primului Război Mondial de către trupele Imperiului Otoman

Preşedintele SUA Joe Biden a recunoscut, sâmbătă, genocidul armean, devenind primul preşedinte al Statelor Unite care a calificat astfel moartea a 1,5 milioane de armeni masacraţi de Imperiul Otoman în 1915, relatează AFP, potrivit Agerpres.

În declaraţia tradiţională a Casei Albe difuzată cu ocazia zilei de comemorare, 24 aprilie, se menţionează pentru prima dată cuvântul ”genocid”.

”Americanii îi onorează pe toţi armenii care au pierit în genocidul care a început pe 24 aprilie în urmă cu 106 ani”, a scris Joe Biden.

”Afirmăm istoria. Nu facem acest lucru pentru a copleşi pe nimeni, ci pentru a ne asigura că ceea ce s-a întâmplat nu se va mai repeta niciodată”, a adăugat el.

Imediat după difuzarea comunicatului de presă de către Casa Albă, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a denunţat ”politizarea de către terţi” a dezbaterii din jurul acestei perioade a istoriei.

Joe Biden, care promisese în timpul campaniei sale electorale să ia iniţiativa în acest dosar, l-a informat vineri pe omologul său turc Recep Tayyip Erdogan de decizia sa în cadrul unei convorbiri telefonice.

Cei doi lideri au fost de acord să se întâlnească în iunie, în marja summitului NATO de la Bruxelles.

Genocidul armean este recunoscut de aproximativ treizeci de ţări şi de comunitatea istoricilor.

Se estimează că între 1,2 milioane şi 1,5 milioane de armeni au fost ucişi în timpul Primului Război Mondial de către trupe ale Imperiului Otoman, aliate cu Germania şi Austro-Ungaria.

Turcia refuză însă utilizarea termenului „genocid”, respinge acuzaţia că ar fi existat o încercare de exterminare şi vorbeşte despre masacre reciproce pe fondul războiului civil şi al foametei care au făcut sute de mii de morţi în ambele tabere.

Congresul SUA a recunoscut genocidul armean în decembrie 2019 printr-un vot simbolic, un text susţinut de senatorii ambelor părţi, dar care a fost blocat de mai multe ori de către susţinătorii republicani ai fostului preşedinte Donald Trump.

La începutul mandatului său, Trump a calificat masacrul armenilor din 1915 drept „una dintre cele mai grave atrocităţi în masă din secolul al XX-lea”, fără a folosi însă termenul „genocid”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.