Kremlinul a redactat lista ”țărilor neprietene Rusiei”, după uriașul scandal de spionaj soldat cu expulzări de ”diplomați” ruși. România RATEAZĂ lista, deși e țară NATO care găzduiește soldați SUA iar aversiunea față de Moscova e veche


  • ACP
  • Apr 28, 2021 13:04
  • 2440
Kremlinul a redactat lista ”țărilor neprietene Rusiei”, după uriașul scandal de spionaj soldat cu expulzări de ”diplomați” ruși. România RATEAZĂ lista, deși e țară NATO care găzduiește soldați SUA iar aversiunea față de Moscova e veche

Una dintre urmările expulzării recente a diplomaților ruși din Cehia și apoi din mai multe țări europene, după dezvăluirea presupusului rol al Moscovei în explozia de la un depozit de muniție din Cehia, în 2014, a făcut Kremlinul să încerce să aplice țărilor europene care au reacționat la agresiune sancțiuni cel puțin la fel de aspre, la care au fost adăugate și obișnuitele amenințări voalate ale rușilor. 

Astfel, la începutul acestei săptămâni, televiziunea de stat rusă a prezentat o listă a țărilor considerate „neprietenoase” în viziunea Kremlinului, în care, pe lângă Statele Unite, Marea Britanie și Ucraina, apar și Cehia, Polonia, Lituania, Letonia și Estonia. Lista a fost confirmată și de purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, care a explicat că stabilirea de către guvernul rus a unei liste de „țări neprietenoase” vă fi utilizată pentru a se limita numărul personalului local care lucrează la ambasadele străine, misiunile diplomatice sau agențiile din țările menționate. 

De asemenea, această hotărâre poate duce la restricționarea sau interzicerea încheierii contractelor de muncă ale rușilor cu „organele și instituțiile statelor străine care săvârșesc acte neprietenoase împotriva Federației Ruse”. 

E interesant faptul că deși Polonia, Cehia și țările baltice au fost incluse pe această lista, țară noastră nu apare între țările considerate neprietene ale Rusiei, deși România e una dintre țările NATO care găzduiesc efective importante de militari americani și armament de ultimă generație, pentru a descuraja ori respinge un eventual atac din partea armatei ruse, dar și o țară care evită pe bună dreptate să aibă legături strânse cu Rusia. 

Oricum, publicarea listei nu pare să fi produs vreo mare emoție în țările enumerate în pură tradiție kremlinologică. Fostul ministru al Apărării și Afacerilor Externe pentru Lituania, Linas Linkevicius, a spus despre listă că „este că o recunoaștere a eforturilor țărilor cele mai eficiente în limitarea și izolarea comportamentului agresiv al Kremlinului”. „Acesta (lista – n. red.) este un semn al calității politicii noastre externe și de securitate”, a mai spus el – sursa AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.