O nouă sfidare: KGB-ul transnistrean a reținut un VETERAN al războiului de pe Nistru, împreună cu soția și sora acestuia


O nouă sfidare: KGB-ul transnistrean a reținut un VETERAN al războiului de pe Nistru, împreună cu soția și sora acestuia

Astăzi, 5 mai, în jurul orei 09:20, la pretinsul post vamal din s. Lunga, r-ul Dubăsari, teritoriu controlat de trupele de ocupație ale Rusiei (așa-zise autorități de la Tiraspol), a fost reținut Valeriu Mițul împreună cu soția și sora acestuia. 

Valeriu Mițul este locuitor al satului Corjova, raionul Dubăsari, veteran al războiului de pe Nistru din 1992 și un activist civic pentru drepturile omului. Valeriu Mițul a fost primar al satului Corjova între anii 2003 - 2011. 

Potrivit Deschide.md, pretinșii grăniceri i-au ridicat actele de identitate, refuzând să explice motivele reținerii, comunicându-i să ”aștepte”. ”Așteptarea” a durat mai mult de o oră. Între timp, Valeriu Mițul a sesizat autoritățile constituționale, inclusiv avocații din cadrul Asociației Promo-LEX.

După o oră de la reținerea acestuia, doi reprezentanți ai pretinselor structuri de securitate din regiune și-au cerut scuze și i-au înapoiat actele de identitate. 

Situația lui Valeriu Mițul este identică cu cazul altor doi veterani de război – Iurii Coțofan și Victor Timuș, care au fost reținuți în august 2020 de către pretinșii grăniceri, iar peste 1 oră de la reținere, acestora li s-au înmânat documentele emise de către ”MGB-ul” local cu privire la interzicerea accesului în regiunea transnistreană. Pentru că după mai bine de 8 luni, situația lui Iurii Coțofan și Victor Timuș  nu a fost rezolvată, iar situația lui Valeriu Mițul rămâne în continuare incertă, Deschide.md solicită autorităților constituționale ale Republicii Moldova să depună eforturi suplimentare în rezolvarea definitivă a acestor situații.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.