Maia Sandu, despre miza anticipatelor, într-un interviu acordat TVR: "Pentru combaterea corupției e nevoie de sprijin în Parlament / În timp vreau să le demonstrăm și celor care se uită la Est ce înseamnă o guvernare europeană". Președinta Republicii Moldova a mulțumit României pentru sprijinul pe care l-a oferit și continuă să-l ofere


Maia Sandu, despre miza anticipatelor, într-un interviu acordat TVR: "Pentru combaterea corupției e nevoie de sprijin în Parlament / În timp vreau să le demonstrăm și celor care se uită la Est ce înseamnă o guvernare europeană". Președinta Republicii Moldova a mulțumit României pentru sprijinul pe care l-a oferit și continuă să-l ofere

La 31 de ani de la momentul Podului de Flori care a pulverizat Cortina de fier de peste Prut, când s-a invocat legitimitatea Unirii și s-a arătat întregii lumi că de o parte și de cealaltă a râului locuiește unul și același popor a cărui reîntregire reprezintă un deziderat istoric, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a acordat un interviu Televiziunii Române, pe parcursul căruia a mulțumit României pentru sprijinul pe care țara noastră continuă să îl ofere. 

Maia Sandu: Eu eram la Chișinău atunci (6 mai 1990 - n.red.), dar familia mea care era aproape de Prut a mers la acest eveniment frumos și bineînțeles că ne-am bucurat foarte mult. În aceste 3 decenii au fost diferite guvernări la Chișinău, unele mai prietenoase cu România, altele mai puțin prietenoase din păcate. Eu mă bucur să spun astăzi că avem o relație excelentă și vreau să folosesc această ocazie ca să mulțumesc frumos României pentru sprijinul enorm de care ne bucurăm. Am avut parte de acest sprijin, cum am spus, timp de 3 decenii, dar mai ales acum în timp de pandemie. Ați văzut și dvs. decizie de ieri a Guvernului României despre donația de 100 de mii de doze de vaccin suplimentar la celelalte 200 de mii de doze. Datorită României am putut să începem și noi procesul de vaccinare și cetățenii Republicii Moldova sunt foarte recunoscători pentru aceste ajutoare prețioase.

La începutul interviului, Maia Sandu le-a transmis românilor că este o persoană obișnuită care a primit mandat din partea cetățenilor pentru a reforma justiția și a combate fenomenul corupției. 

Maia Sandu: Sunt o persoană obișnuită care își dorește ca în Republica Moldova oamenii onești să poată trăi bine. Sunt o persoană supărată pe nedreptățile pe care trebuie să le suporte cetățenii Republicii Moldova de atâția ani din cauza politicienilor corupți și iresponsabili. Această nedreptate m-a motivat pe mine și pe colegii mei să venim în politică, să creem un partid politic, să mergem în campanie și datorită voturilor cetățenilor Republicii Moldova am ajuns în această funcție, iar mandatul pe care mi l-au dat cetățenii este pentru reforma justiției și combaterea corupției. Aici sunt accentele pe care le pun și aici încerc eu să impun agenda.  

Chestionată cum a reușit să câștige alegerile prezidențiale într-o societate patriarhală, Maia Sandu a oferit detalii despre contextul în care a reușit să fie aleasă. 

Maia Sandu: Acest lucru s-a întâmplat și în contextul unei dezamăgiri profunde a alegătorilor în raport cu foarte mulți politicieni care s-au perindat de-a lungul timpului și care au promis prosperitate, bunăstare și democrație, dar în mare parte au produs sărăcie și corupție. Eu având o anumită experiență și anumite rezultate pe domeniul combaterii corupției la Ministerul Educației am reușit să obțin încrederea cetățenilor pe acest domeniu de combatere a corupției. În Republica Moldova corupția este cea mai mare problemă, oamenii își doresc dreptate, își doresc să se facă reforma justiției, ca să se oprească hoțiile, ca banii pe care îi plătesc ei la bugetul de stat să meargă spre îmbunătățirea condițiilor în școli și grădinițe, pentru reparația drumurilor, nu în buzunarele unor oligarhi. Cam acesta a fost contextul în care s-a întâmplat acest vot și am ajuns în funcția de președinte.  

Mai mult, Maia Sandu a vorbit pe larg despre miza alegerilor parlamentare anticipate din data de 11 iulie, cea mai mare problemă a Republicii Moldova fiind corupția, fenomen care nu poate fi combătut de actuala formulă parlamentară. Președinta Republicii Moldova a atras atenția că "ultimul studiu internațional referitor la tema corupției arată că fluxurile financiare ilicite în Republica Moldova sunt în jur de 1 miliard de dolari anual". Maia Sandu a mai precizat că vrea să demonstreze inclusiv segmentului de electorat care a votat de-a lungul timpului cu forțele politice orientate spre Kremlin "ce înseamnă o guvernare europeană, ce înseamnă valori europene, ce înseamnă respectarea cu adevărat a drepturilor și toate celelalte elemente care fac parte din integrarea europeană".

Maia Sandu: Speranța mea e că în următorul Parlament vor ajunge suficienți oameni onești care să sprijine reforma justiției, cărora să nu le fie frică de judecătorii și procurorii independenți și care să ajute la curățarea sistemului. Trebuie să curățăm sistemul de judecători corupți, de procurori corupți, să consolidăm independența și profesionalismul acestor instituții. Învățăm din experiența vecinilor, inclusiv din experiența României. Știu că nu e un proces ușor, știu că nu se vor întâmpla lucrurile peste noapte, dar dacă există voință politică, atunci aceste reforme pot fi făcute. Cu cât mai repede facem aceste reforme, cu atât mai repede vom ajunge să avem rezultate. Nu putem să tolerăm în continuare această situație. Ultimul studiu internațional referitor la tema corupției arată că fluxurile financiare ilicite în Republica Moldova sunt în jur de 1 miliard de dolari anual. E o sumă extraordinar de mare pentru Republica Moldova, care duce lipsă de investiții în infrastructură, în educație, în medicină, pentru a crește salariile și pensiile cetățenilor. Chiar e o problemă gravă, iar de rapiditatea cu care putem rezolva această problemă depinde cum va arăta Republica Moldova peste câțiva ani.  

Am primit mandat de la cetățeni pentru a face ordine, pentru a implementa reforma justiției și pentru a veni cu măsuri concrete pentru combaterea corupției. Pentru ca acest lucru să se întâmple e nevoie de sprijin în Parlament. Nu aveam acest sprijin în actualul Parlament, unde avem reprezentanți ai mai multor grupări corupte, gruparea lui Plahotniuc, oligarhul fugar, gruparea lui Șor, cel care a implementat frauda bancară, gruparea lui Dodon. Aceștia sunt oameni care au folosit instituțiile statului, care au furat sume mari, care continuă să controleze unele scheme de corupție și respectiv sunt împotriva reformelor și împotriva unor instituții independente care să combată corupția. De aceea este nevoie de o schimbare în Parlament. Eu îmi pun toată speranța în aceste alegeri. E nevoie de un Parlament care să sprijine un Guvern profesionist, format din oameni onești, pentru că Republica Moldova se confruntă cu foarte multe provocări. (...) Trebuie să ne unim și să scăpăm de această corupție care e nocivă pentru toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent dacă ei se uită la Vest sau Est. În timp vreau să le demonstrăm și celor care se uită la Est ce înseamnă o guvernare europeană, ce înseamnă valori europene, ce înseamnă respectarea cu adevărat a drepturilor și toate celelalte elemente care fac parte din integrarea europeană. În situația în care vom avea cu adevărat o guvernare proeuropeană sunt sigură că și sprijinul pentru integrarea europeană a Republicii Moldova va crește. 

În privința ajutoarelor furnizate de România, Maia Sandu s-a declarat surprinsă în mod plăcut de faptul că țara noastră a oferit Republicii Moldova mai multe doze de vaccin decât a promis inițial. 

Maia Sandu: Noi apreciem foarte mult și ajutoarele pe care le-am primit ca să construim grădinițe și școli în Republica Moldova. Apreciem și investiția pe care o face România în studenții basarabeni. Apreciem toate aceste ajutoare. Vaccinul pe care l-am primit și materialele de protecție pe care le-am primit în această perioadă de criză, când era imposibil în altă parte să găsim vaccin, faptul că România a împărțit cu noi vaccinul în situația în care avea nevoie și ea, este un dar foarte prețios, iar cetățenii Republicii Moldova apreciază aceste chestiuni. Avem această donație, avem și disponibilitatea Guvernului României de a ne vinde o serie de doze, în afara celor 300 de mii. Chiar sunt daruri foarte prețioase. România nu doar că și-a ținut promisiunea, dar a oferit mai multe doze de vaccin decât a promis domnul președinte Klaus Iohannis la Chișinău.  

Chestionată ce a discutat recent cu președintele României Klaus Iohannis, respectiv cu premierul Florin Cîțu, Maia Sandu a menționat că la București s-a vorbit de o serie de proiecte, inclusiv referitoare la infrastructură. 

Maia Sandu: În primul rând am discutat despre vaccin, despre revânzarea vaccinului la condițiile în care UE achiziționează acest vaccin. Asta a fost una dintre discuții. Dar am discutat și despre alte domenii de cooperare. Ne dorim foarte mult să construim Podul de la Ungheni, ca să îmbunătățim condițiile, infrastructura, să putem ajunge mai repede în România și invers, românii de peste Prut să ajungă mai ușor în Republica Moldova. Mai avem și alte proiecte de infrastructură pe care le discutăm. Inclusiv o să revizuim destinația pentru unii dintre banii despre care am discutat, cei 60 de milioane de euro. Avem multe domenii de colaborare și multe planuri de viitor.  


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.